Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Maminy!
Mám 3měsíční holčičku a za žádnou cenu nechce dudlík (je kojená). Neumí se nijak jinak uklidnit, nepomáhá nošení, u prsu usne, ale jakmile ji dám do postýlky, tak je vzhůru. Na noc ji vážu pevně do zavinovačky, ale i tak se mi budí po 3 hodinách a chce k prsu.
Máte některá fintu, jak mimi naučit dudlat dudlík a nebo jak ji ten dudlík nahradit něčím jiným?
Prosím, pomožte, jsem zralá do Bohnic!!!
![]()
A co její pěstičku? Domča když nechce dudlík (což je ale málo, protože ho chtěl hned i v porodnici) tak mu dám k pusince ručičku, on ji chvilku žužlá a pak chce i dudlík..
ale my s tím jinak problémy nemáme, protože si na něj zvykl hned po narození.. ![]()
Zkus jí nabídnout více druhů…naše malá taky nechce, ale když je najedená a spokojená, tak už si ho občas vezme, ale máme doma už tři než si konečně vybrala, který teda aspoň trochu požužlá
…chutná nám MAM ![]()
Ahoj,ja mela to same druhou dcerkou,zvykla si sama do pusinky strkat palec,ma to jako dudlik,je blbost ji ucit dudlik kdyz nechce,no ale to zas zalezi na tobe
Asi tě nepotěším, ale nám se na dudlík nenaučila
No co, alespoň nebudou problémy s odnaučováním.
Jinak to u nás vypadalo jako u vás. Ale dítě s námi spí v posteli, takže jsem z uspávání v náručí přešla k usínání u kojení v posteli. A buzení po třech hodinách na kojení mi nepřijde ve třech měsících nic zvláštního.
Ptala jsem se i v jedné poradně laktační poradkyně, jak naučit na dudlík a odpověď byla: nabízet, nabízet, nabízet.
ahojky.
Mé holky taky nechtěli dudlík.U malých dětí a navíc kojených je ale zcela běžné,že se budí každé tři hodiny a chtějí prso.Buď ráda.Hamá pravidelně a časem se to bude prodlužovat.
U druhé dcery jsem si taky chtěla pospat,tak jsem jí i několikrát namočila dudlík do medu(to ale byla už starší) a i tak ho nechtěla.Med olízala a dudlík vyplivla.A to jsem vždycky chtěla dudací miminko… ![]()
Myslím, že můžeš být jedině ráda. Mám 3 děti.První byla na flašce a chtěla dudu. Nemohla se ho zbavit do 4 let. Další dvě byly kojené a ta třetí jaště je, jsou jí 2 měsíce. Dudlík nechtěla ani jedna z těch dvou kojených. Prostě spíme v posteli spolu a když má potřebu, dostane prso.Já bych to v tomhle věku moc neřešila. Spíš chce být u tebe, mít pocit blízkosti a cítit maminku.Radím vydržet. Ve třetím měsíci mají kojenci období tzv. růstového spurtu. Znamená to, že potřebují častěji najíst neb rychle rostou a začínají se víc hýbat tak potřebují víc energie.Prostě to vydrž, po 4. měsíci bude hej a v budoucnu ti odpadne starost jak dítě dudlíku zbavit.Náhražky jako je ruka, bych nedávala protože pak je ještě horší odnaučit ji cucat. Dudlík v nejhorším zahodíš, ale co s ručičkou??? ![]()
No tak u nás si ho vzala už v porodnici,nosila do 2,5 let odnaučování bylo děsivé.Já bych jí ho nenutila.Taky jsem slyšela,že některé druhy nechcou,tak změnit tvar ![]()
Palec určitě ne,to je ještě horší odnaučování
A buzení,no nám spala 1 hodku,1 hodku jsem jí spávala,a zase znovu,tak 3 hoďky nebudou pro 3 měsíční mimi hrozný.Ale chápu ![]()
3měsíční dítě se ti budí JEN po 3 hodinách? Já, být tebou, slavím. Maty se mi budil do půl roku co dvě hodiny, teď u Máji je to podobné, i když lepší.
Ale na to ses neptala.
Mája mi dudlík nechtěla, ale nakonec se na něj naučila. Pořád jsem jí ho nabízela.
Jinak se radí vyzkoušet různé druhy. A prý existuje nějaká ošklivá kytka, měl by to být snad ten nejlevnější dudlík, prý se prodává už od nepaměti, a ten nakonec vezme i ten největší zarputilec ![]()
Jen si nejsem jistá, jestli si pomůžeš. Doteď jsi co 3 hodiny kojila, s dudlíkem se můžeš stát neustálou podavačkou dudlíku.
jenny.fields píše:
Asi tě nepotěším, ale nám se na dudlík nenaučilaNo co, alespoň nebudou problémy s odnaučováním.
Jinak to u nás vypadalo jako u vás. Ale dítě s námi spí v posteli, takže jsem z uspávání v náručí přešla k usínání u kojení v posteli. A buzení po třech hodinách na kojení mi nepřijde ve třech měsících nic zvláštního.
Ptala jsem se i v jedné poradně laktační poradkyně, jak naučit na dudlík a odpověď byla: nabízet, nabízet, nabízet.
My to máme stejně. Usne u mne v posteli při kojení, samotnou do postýlky ji nedám ani náhodou. To jsem zkoušela, ale prokoukla to a ještě několik dní si i v té posteli kontrolovala, jestli jsem ji nepřenesla a jestli tam jsem s ní ![]()
Spinká teda cca od desíti večer do půl páté ráno.
Ywett píše:
Jinak se radí vyzkoušet různé druhy. A prý existuje nějaká ošklivá kytka, měl by to být snad ten nejlevnější dudlík, prý se prodává už od nepaměti, a ten nakonec vezme i ten největší zarputilec
Jen si nejsem jistá, jestli si pomůžeš. Doteď jsi co 3 hodiny kojila, s dudlíkem se můžeš stát neustálou podavačkou dudlíku.
To jsem taky slyšela, že ty super ergonomické dudlíky nechtějí, naopak vedou ty obyčejné, co jsme měly my jako děti ![]()
Já to neřeším. Malá dudák nechce, mám teda jediný NUK, co jsme někde dostaly, tak jí ho necpu. Aspoň mám o starost míň, když někam jedeme a balím, dudáka s sebou brát nemusím.
vyzkoušej různé druhy a uvidíš, na co se chytne. obě děti mají najradši MAMA. já jsem teda ani u jednoho neměla problém s dudlíkem a to mám obě děti kojené. klárka si vzala třetí druh, co jsme nabídli a viki ten první hned v porodnici. ale on byl strašný savec a bez dudlíku vyřvávala chtěl žužlat prso co hodinu. a to bylo neúnosné, protože mi akorát rozkousal bradavky. a odnaučování u klárky byla pohoda. dudlík prostě zmizel a byl klid. horší by to bylo s palcem.
a jinak buzení po 3 hodinách je přece super, ne? klárka mi takhle jedla ve dne v noci do 5 měsíců. pak se mi v noci začala budit co hodinu. to je pak teprve hukot…
Mě jde jen o to, že ona se neumí nijak uklidnit a celý den prořve. Nemůžu jí celý den nosit, mám ještě dvě starší děti, které nemůžu zanedbávat. Já netvrdím, že musí mít dudlík, palec raději opravdu ne
, ale nějakou náhražku, aby se něčím uklidnila. Nemáte některá zkušenost třeba s nějakým jiným šidítkem? Máme doma asi 6 druhů dudlíku a ani jeden nevzala. Ona mi do minulého týdne spala docela dobře, budila se v noci jednou, max. dvakrát, ale teď je to horor. Možná se vám to zdá v pohodě, že se mi budí po třech hodinách, ale přes den nespí vůbec, takže já vypadám jako zombík!!!
Zkus šátek. A po obědě zavinout do zavinovačky a lehnout do postele s ní, třeba usne. Pokud máš doma i ty starší, lehněte všichni a koukejte třeba na pohádky.
Jinak k dudlíku - naše malá taky chtěla jen tu nejobyčejnější kytku za 20,– z lékárny. Zkusila bych jí omatlá v MM.
Ale to buzení se zlepší, pokud se dříve nebudila, až pomine spurt, zase bude víc spát.
Já tě chápu, fakt je to někdy zombie dovolená nežli mateřská
.My máme takovou tu vrnící sedačku, tuším od F.P..Je tam hrazdiča s hračkama a když je ouvej, třeba jí trápí prdíky, tak jí zapnu to natřásání a je klídek.Zkus prostě něco, co jí dělá dobře. Pak mám klokanku, ale tu moc nepoužívám, protože třeba při vaření je to dost nebezpečný- polití, opaření, přicvaknutí nožičky atd..Nehledě na váhu drobečka, záda máme jenom jedny
.Nebo taky někdy hned neběžet ke starším dětem, ale říct jim, že nejdřív obstaráš mimi a pak se jim budeš věnovat, ale taky to potom chce opravdu tenhle slib dodržet.Já v práci dělala s postiženýma dětma. Je to krásná, i když asi náročnější práce, ale mě moc bavila. A teď ,když mi moje miminko opravdu už po vyčerpávajícím dni leze na mozek, uvědomím si, že je zdravé, mentálně v pohodě… Co si víc přát???