Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,asi před měsícem mi dr. řekla,že je malá(4měsíce) trochu hypertonická.Měli jsme nosit do klubíčka,což dělám už od jejího narození a jinak nám nic neřekla.Ale mě přijde že se to spíš zhoršuje
Pořád mává ručkama a napíná nohy,v klidu je málokdy,dělá to už i ve vaně.Máte někdo zkušenosti,může mít nějaké následky?A zlepšilo to nějaké cvičení?Díky za jakékoli odpovědi,nic moc o tomhle nevím.
pokud se vyvíjí v normě, tak by mělo zatím stačit to klubíčko + něco přečít o manipulaci s dětmi, dávat pozor na záklon hlavičky, aby jste tu hypertonii ještě nepodporovali…
jestli se ti to hodně nezdá, tak si nech napsat žádanku na neurologii, abys měla klid. počítej ale s tím že vás může poslat na RHB cvičit vojtovku
Malej byl taky hepertonickej, dlouho jsem klubíčkovala, chodila jsem na neurologii, protože jsme neměli dobré apgar skóre, narodil se přidušený a museli ho rozdýchávat. Na neurologii jsme chodili do roku, na cvičení nás doktorka neposlala, dost se nám to lepšilo a to klubíčkování stačilo a v psychomotorickém vývoji jel správně dle tabulek. KDyž mu byl rok, tak mi řekli, že už na neurologii chodit na kontroly nemusíme a malej je v naprostém pořádku.
Ahojky, můj brouk byl jako mimčo taky hypertonickej - doktor to jen suše oznámil a ani se neobtěžoval nás poučit co a jak, ještěže je net …
Klubíčkovala jsem, chovala jsem … ale dělal to furt.
Problémy to vůbec znamenat nemusí.
Nám to tedy ale přecijen zavařilo - špatně pásl hříbata (prohýbal se až moc v zádech a neopíral se o ruce, takže se vlastně jen houpal na břiše, díky čemuž nemohl dejchat … a ve výsledku vůbec být na břiše nechtěl), což se bohužel podepsalo na opoždění vývoje - prostě jak nepásl, tak se nezačal otáčet, plazit atd. V 10ti měsících jsme skončili na neuru. Cvičili jsme 4 měsíce vojtovku, teď už je OK, hodně toho dohnal (i když ještě sám nechodí), už ani civičit nemusíme.
Takže za mě: hypertonie může být překážkou nějakýmu „normálnímu“ vývoji, koukala bych, jestli „DOBŘE“ pase, tj. jestli se hezky opírá o packy … a pokud by se v 6. měsíci neotáčela, tak vyburcuj doktory (já kráva jsem furt dle našeho pediatra „vyčkávala“, to je lepml a nad všim mávnul rukou, ani jednou se na malýho nepodíval, přestože jsem hlásila, že nepase, neotáčí se atd.atd., dával nám rady typu „kupte mu lesklou hračku, on se za ní rozleze“
- to když jsme pak říkali na neuru, tak tam se chytali za hlavu, co to je za vola, že to zbytečně dlouho nechal zanedbat, že žádná hračka to dítě nerozleze, když má špatně zatnutý svalíky).
Nemusí to ale naopak znamenat nic. Já jsem podle všeho byla jako dítě taky hypertonická (narodila jsem se hodně přidušená a dodnes mám vyšší svalový napětí, vys.tlak, věčně bloklou páteř a migrény), ale už v 10ti m jsem prej běhala, takže např. u mě ta hypertonie neměla neblahej vliv (teda když pominu dnešní trápení, ale to by se mi třeba vyvinulo i kdybych nebyla jako dítě hyper).
Držim palce!
projdi tyto stránky, mě pomohly http://www.huggiesclub.cz/…/article.asp?…
Děkuju moc.Malá pase docela obstojně,na bříšku je ráda,vydrží tak 15minut,hraje si při tom s hračkama.Já myslela že by se to mělo lepšit,když klubíčkuju nebo aspon že to bude stejný,ale ono je to horší.Tak uvidim,naše dr. je právě taky taková že nic moc neřeší.
CHerilin, tak si vydupej doporučení na neurologii nebo změň doktora, pokud to jde, nebo zajdi za jiným dětským dr. jen pro konzultaci. Jestli se ti to nezdá,že se to lepší atd., tak to řeš. Já byla klidná, neboť mám super dětskou dr. a na neurologii jsme chodili do toho roka, jak jsem psala, od narození. Malej se začal přetáčet ze zad na bříško od 3,5měsíce, na kolínkách byl v šesti měsících a péroval, v sedmi se plazil, v osmi lezl po kolenou, v devíti si sám sedl a v deseti měsících si stoupl a začal obcházet nábytek. Asi bych to být Tebou fakt řešila, pokud máš dr., jak píšeš, že nic moc neřeší. Přeju, ať je vše v pořádku.
Ahoj. My máme také hypertonickou holčičku. Je jí 8 měsíců a od 3 měsíců cvičíme Vojtovu metodu, protože ve třech měsících nezvedla na bříšku hlavičku. To se srovnalo a od 5 měsíců se přetáčí ze zad na bříško. V současné době se ale ještě neplazí, neleze. To by nebyl problém, ale malá je již od narození hrozně plačtivá a ukňouraná a zdá se nám, že je to snad pořád horší i když poctivě cvičíme. Od té doby co přijela z porodnice hrozně málo a neklidně spinká, snad od 2 měsíců pouze půl hodiny dopoledne a půl hodiny odpoledne (pokud hodinu, je to úspěch). Stále mrská nožičkama a rukama, je hodně v napětí, nevydrží si hrát a pořád vyžaduje naši pozornost.Přes den převážně kňourá a je nespokojená. Někdy si už nevíme rady.Stále ji ještě chováme v klubíčku, tak je spokojená a v této poloze se jakoby uvolní. Příští týden jdeme na kontrolu na rehabilitaci k lékařce a budeme trvat na neurologickém vyšetření. Dětská lékařka nic neřeší a stále říká, že to je všechno normální.Má někdo podobný problém a jak takové neurologické vyšetření u kojenců probíhá? Díky.
Orsej, vyšetření na neurologii se neboj, mě se vyptali na porod a na všechny komplikace, na mé zdravotní problémy /taky jsem se dlouho léčila na neurologii/, vyptali se na malého /váha, délka, kojení atd./. Pak jsem vždycky malého celého svlékla, nechala jsem mu jen plínku a doktorka si s ním zacvičila, poklepala kladívkem, položila na bříško, aby viděla, jak se snaží atd./, byla velmi jemná, v ordinaci měli vedro,takže malej byl relativně v pohodě. Pak jsem ho oblékla, doktorka mi řekla závěr, co a jak dál a odcházeli jsme s dalším termínem návštěvy. Ono ale taky fakt záleží na té doktorce či doktorovi…, ještě nás taky poslali,když bylo malému asi pět měsíců na EEG, neboť já trpěla od puberty migrénama, a to proběhlo bez problémů, bez pláče a výsledky byly v pořádku. Ničeho se neboj. Pak když byl větší, tak ho dávala na kolínka, aby viděla, zda správně leze, pak ho stavěla kolem nábytku, jak se drží atd..
Orsej píše:
Ahoj. My máme také hypertonickou holčičku. Je jí 8 měsíců a od 3 měsíců cvičíme Vojtovu metodu, protože ve třech měsících nezvedla na bříšku hlavičku. To se srovnalo a od 5 měsíců se přetáčí ze zad na bříško. V současné době se ale ještě neplazí, neleze. To by nebyl problém, ale malá je již od narození hrozně plačtivá a ukňouraná a zdá se nám, že je to snad pořád horší i když poctivě cvičíme. Od té doby co přijela z porodnice hrozně málo a neklidně spinká, snad od 2 měsíců pouze půl hodiny dopoledne a půl hodiny odpoledne (pokud hodinu, je to úspěch). Stále mrská nožičkama a rukama, je hodně v napětí, nevydrží si hrát a pořád vyžaduje naši pozornost.Přes den převážně kňourá a je nespokojená. Někdy si už nevíme rady.Stále ji ještě chováme v klubíčku, tak je spokojená a v této poloze se jakoby uvolní. Příští týden jdeme na kontrolu na rehabilitaci k lékařce a budeme trvat na neurologickém vyšetření. Dětská lékařka nic neřeší a stále říká, že to je všechno normální.Má někdo podobný problém a jak takové neurologické vyšetření u kojenců probíhá? Díky.
neurolog zkouší reflexy a polohové reakce, vyptá se vás na anamnézu, jak se vyvíjí, na zdravotní stav (když píšeš o tom spaní, tak nás se ptala dr. i jak malej spí) a hlavně okoukne co umí a jakým způsobem to udělá…
tak Lakyna to stihla dříve a podrobněji
![]()
Mě se právě neuvolní ani v tom klubíčku,jenom někdy.Spíš ji to rozčiluje,rdši by se chovala přes rameno,ale to samozřejmě nedovolim.
Já právě vždycky cítila, že když jsem si ho dala do klubíčka, jak se krásně uvolnil. U nás to zabíralo na malého, a dost jsem ho furt takhle nosila.
Naší malé to tak vyhovuje, protože má přehled a vidí kde se co děje. I když už je jí 8měsíců, tak nám bylo řečeno pořád takto chovat.
Cherilin píše:
Mě se právě neuvolní ani v tom klubíčku,jenom někdy.Spíš ji to rozčiluje,rdši by se chovala přes rameno,ale to samozřejmě nedovolim.
některé hypertonické děti to opravdu nesnesou,ale určitě to pořád zkoušejte
Cherilin píše:
Ahoj,asi před měsícem mi dr. řekla,že je malá(4měsíce) trochu hypertonická.Měli jsme nosit do klubíčka,což dělám už od jejího narození a jinak nám nic neřekla.Ale mě přijde že se to spíš zhoršujePořád mává ručkama a napíná nohy,v klidu je málokdy,dělá to už i ve vaně.Máte někdo zkušenosti,může mít nějaké následky?A zlepšilo to nějaké cvičení?Díky za jakékoli odpovědi,nic moc o tomhle nevím.
Jedním znakem hypertonie také je, že dítě má stále zaťaté pěstičky i v době, když už by to mít nemělo, t.j. kolem 3 měsíce. Ale jestli malá dělá všechno jak má a ve správnou dobu, tak bych to asi ještě zatím neřešila a ještě počkala. Pokud by se to zhoršovalo, určitě bych pak pro jistotu vyhledala neurologa. U nás už to trvá dost dlouho, tak na neurologickém vyšetření budeme trvat.
čauky, ještě mě napadlo - máte doma velkej gymnastickej míč? sice to ke klubíčkování má daleko, ale třeba se uvolní, když jí dáte na bříško na ten míč, držíš mimčo za nožičky (stehýnka zestran) a houpeš sem a tam a ze strany na stranu, pomaloučku … u nás to byl v tý době kolem 4 měsíců oblíbenej program na podvečer. Nedělala bych to blízko po krmení.
Houpal se a koukal kolem sebe, pokládal hlavičku a zvedal … chvílema tam ležel rozpláclej, to když se konečně uvolnil. Asi mu to připomínalo pobyt v břiše ![]()