Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bohužel nemáme.Máme 1+1 a už se nám sem skoro nic nevejde.Ale díky za tip.
To je pravda, to jsme také s malou dělali v době, kdy nechtěla zvedat na bříšku hlavičku a docela jí to pomohlo. A při té hypertonii to také pomáhá.
Rampepurna píše:
Ahojky, můj brouk byl jako mimčo taky hypertonickej - doktor to jen suše oznámil a ani se neobtěžoval nás poučit co a jak, ještěže je net …
Klubíčkovala jsem, chovala jsem … ale dělal to furt.
Problémy to vůbec znamenat nemusí.
Nám to tedy ale přecijen zavařilo - špatně pásl hříbata (prohýbal se až moc v zádech a neopíral se o ruce, takže se vlastně jen houpal na břiše, díky čemuž nemohl dejchat … a ve výsledku vůbec být na břiše nechtěl), což se bohužel podepsalo na opoždění vývoje - prostě jak nepásl, tak se nezačal otáčet, plazit atd. V 10ti měsících jsme skončili na neuru. Cvičili jsme 4 měsíce vojtovku, teď už je OK, hodně toho dohnal (i když ještě sám nechodí), už ani civičit nemusíme.
Takže za mě: hypertonie může být překážkou nějakýmu „normálnímu“ vývoji, koukala bych, jestli „DOBŘE“ pase, tj. jestli se hezky opírá o packy … a pokud by se v 6. měsíci neotáčela, tak vyburcuj doktory (já kráva jsem furt dle našeho pediatra „vyčkávala“, to je lepml a nad všim mávnul rukou, ani jednou se na malýho nepodíval, přestože jsem hlásila, že nepase, neotáčí se atd.atd., dával nám rady typu „kupte mu lesklou hračku, on se za ní rozleze“- to když jsme pak říkali na neuru, tak tam se chytali za hlavu, co to je za vola, že to zbytečně dlouho nechal zanedbat, že žádná hračka to dítě nerozleze, když má špatně zatnutý svalíky).
Nemusí to ale naopak znamenat nic. Já jsem podle všeho byla jako dítě taky hypertonická (narodila jsem se hodně přidušená a dodnes mám vyšší svalový napětí, vys.tlak, věčně bloklou páteř a migrény), ale už v 10ti m jsem prej běhala, takže např. u mě ta hypertonie neměla neblahej vliv (teda když pominu dnešní trápení, ale to by se mi třeba vyvinulo i kdybych nebyla jako dítě hyper).
Držim palce!
projdi tyto stránky, mě pomohly http://www.huggiesclub.cz/…/article.asp?…
Ahojka, prosím o pomoc, našla jsem ve vyhledávači Vaši odpověď. Včera nám neurolog sdělil, že Vája má lehkou kořenovou hypertonii ( je jí skoro 12 týdnů), znovu si nás pozval v lednu, ještě nechce, abychom cvičili, protože malá je vzteklá jako čert, furt pláče a já si to dávám za vinu, že jsem neschopná… Je mi jí tak líto a sebe taky ;(((. Určitě ji blbě nosím a polohuju, v klubíčku se jí nikdy nelíbilo. Jsem dost kliďas, takže jsem na ní nikdy neřvala, jen jsem brečela s ní, když se dostávala do afektu, to se úplně vyšťaví a nemůže popadnout dech. Jsem dost na dně, k alergii ještě toto. Na malého človíčka toho je strašně moc
![]()
Obnovuji - ráda bych se zeptala mamin, které mají hypertonické dítě, jak s mimčem pracujete, nosíte, cvičíte.. nás doktorka dnes poslala na rehabky, ale jdeme tam až za týden, tak bych už ráda zkusila změnit přístup už co nejdřív. Co jsem si o tom četla, dělá přesně co všechny píšete: má 4měs. a pořád trochu pěstičky, na bříšku se jí nikdy nelíbilo a teď nám tak 14 dnů dělá místo koníků spíš „parašutistu“ (nepodpírá se rukama, ale spíš je dává k tělu a zvedá jen hlavu), otáčí se jen na levý bok, je od narození hodně lekavá, klubíčkování taky nemá ráda.. (samozřejmě už budu jen klubíčkovat:-)
Jak třeba cvičíte na velkém balonu? A na ruce držíte jen při odříhnutí a pak už jen klubíčko?
Věřím, že malá všechno dožene, jen chci udělat maximum pro spokojené mimčo:-)
Me kvuli tomu nikdy na rehabky neposlala a pesticky mela jeste v 6 mesicich.je aktivni, srovnalo se to samo.
Klubickovat, jit na ditko pomalu, s citem, zavinovat, doprat mu klid.
Cvicily jsme na overbalu, gymnastickem mici a i jsem ji davala pres stehna.
Overbal - dcera na nem byla briskem, pred ni se dala hracka a mela se pro ni natahovat.
Gym.mic - taky polozit briskem, ze zacatku jen perovat, pak pomalu jet dopredu, dozadu.
Pres stehna - kdyz si sednes, tak malou polozis na svoje stehna, tak aby mela rucicky vepredu a musela zvedat hlavu.
Vsim posiluje brisko a formuje si spravne drzeni tela. My jsme teda meli hlavne problem s velkym zaklonem hlavicky pri paseni. Ja jsem rehabilitace odmitla a zvladly jsme to skvele. Myslim, ze nam i hodne pomohlo plavani ![]()
Obnovuji-je tady prosim nekdo kdo ma hypertonicke dite?Rada bych si s nekym o tom popovidala.Mam syna 12 mesicu.Dekuji.
Moje obě děti měli problém s hypertonii. Cvičil jsme Vojtovu metodu a dnes nemají vůbec žádné potíže ![]()
Napsala jsem Vam soukromou zpravu.Zajima me spoustu veci.Nas maly jen vali sudy,nepovida si a jeste se neumi vzprimit na ruckach.
Moji kluci třeba vůbec neseděl pořád se jen válel a lezli jen s jednou nohou. Začali okolo 10 měsíce. Cvičíte s ním? Máte předepsanou REHABILITACI? To je velmi důležité my jsme cvičily mnou zmiňovanou Vojtovu metodu cca 5× denně do asi 2 let a musím říct, že to opravdu pomohlo. Dnes jsou kluci v pohodě. A kolik je vašemu kloučkovi.
V sobotu ma rok.Vali sudy a neumi se jeste na ruckach uplne vzprimit.Ano cvicime vojtovku.Taky zatim nesedi.A co me i desi,tak ze si nezblepta.Na rehabce mi rikala,ze to muze prijit az se uvolni.Tehotenstvi i porod v poradku.Byli jsme na magneticke rezonanci,ta nastesti dopadla dobre.Ale myslim,ze nas jeste nekde poslou.Genetika nebo neco.Byli jste?
Na genetice jsme byli a bylo vše v pořádku. Kluci tedy byli asi trošku rychlejší. Ale to vůbec nic neznamená. Viděla jsem na neurologii chlapečka který začal chodil až po 2 roce a dnes hraje fotbal a je to úplně normální zdraví kluk. Je zajímavé, že tímto trpí většinou chlapci. Já jsem tedy oba kluky měla koncem pánevní. Jednou porod spontálně a podruhé císařský řez. Bylo nám řečeno, že to s tím souvisí. No ale když jste měla normální průběh tak musí zjistit příčinu. Musím říct žvatlání u kluků přišlo celkem brzy. Je pravda že musí dojít první k uvolnění aby bylo dítě v pohodě.
To je super,ze jsou vasi kluci v poradku.A kdy kluci zacli po ctyrech a pak chodit?Ja taky doufam,ze to bude vse v poradku.
Uz jsem si to vse precetla ve zprave.Moc Vam dekuji.My jsme taky od 5 mesice byli u neurologa.Ale nic mi nerekla.Az v 10 mesici me vystrasila obrnou a proto ta magneticka.A ted jdem na kontrolu az v dubnu.Vymenila jsem rehabilitacni a jde nam ted i cviceni lepe.
Kluci lezli zhruba v roce. Ale jak říkám každé dítě je jiné. Věřím, že i váš chlapeček bude v pořádku. Hlavně vydržte cvičte, cvičte, cvičte jen vaší vůlí a pílí bude chlapeček v pořádku. To mám navlastní kůži vyzkoušené. Budu vám držet palce.