Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
jenom jsem chtěla napsat, že když miminko spí a nebudí se ani v noci, neznamená to, že nemá hlad! Šetří energií, a tak nebrečí
Jen bacha na to…
Jééé tak to znám. Mám doma podobné mimi. Porodní váha 3670, 51 cm a teď ve 4 měsících jsem si ho nechala převážit u paní doktorky a měl už konečně 5090 a 64cm. Byla jsem z toho docela špatná. Kojim kdy si malej řekne. V průměru po 2 hodinách někdy dřív někdy dýl. A to bohužel i v noci. Cca 11 až 12 denně. V noci…narozdíl ode dne si jen párkrát cucne a hned usne, i přesto, že ho budím. Do 5 minut spí jak dřevo. Tak fakt nevím. Doktorka říkala, že to ještě jde. Nějaká spodní hranice pro 4 měsíc je 4800. Prcek nemá vůbec tukové zásoby, jen svalíky. Chjo. Jinak prý prospívá dobře. Je i dost pohyblivý. Bez problémů se přetáčí na břicho, někdy to vypadá, že by chtěl už i lézt
Z hrací deky se někdy došoupe záhadným způsobem i 1,5 metru. Teď jsme byli s manželem oba nachlazený, ale naše mimčo to ustálo ve zdraví…ufff
Tak snad opravdu je všecho v pohodě. Dělám všechno možný, jím jak prokoplá, piju, ale nic nepomáhá. Malej stejně přibírá pomalu. Podle doktorky mám prý ještě s příkrmama počkat. Tak uvidíme…
A nevyrostla? Poznáš to podle oblečení. To se pak přibírání na váze může zastavit.
Týja píše:
jenom jsem chtěla napsat, že když miminko spí a nebudí se ani v noci, neznamená to, že nemá hlad! Šetří energií, a tak nebrečíJen bacha na to…
To taky může být. Malé mimi by nemělo mít v noci moc velkou pauzu, protože pak je to jako když držíš přísnou dietu-tělo si zvykne na malý přísun energie a pak mimčo hodně spí, protože energii šetří. Občas se prostě může stát, že někeré mimi, místo aby řvalo hlady, tak přepne na úsporu a šetří. Ale zase logicky maminky jsou rády, že jim mimčo spinká, tak nebudí. Můžeš ještě zkusit přiložit o půlnoci, když stejně nespíš. Některé mimi se na krmení nemusí ani vyloženě budit. Opatrně vezmeš z postýlky a přiložíš rovnou k prsu. U některých to funguje.
Jejda, tak to je růstový spurt jak vyšitý! Některá miminka mají růstový spurt týden, jiná i 4. To je jasné, že nepřibírá, když se tak krásně vytahuje
Nestrachuj se, sama vidíš, jestli je mimi spokojené ![]()
Kkkkk píše:
snažím se jí přes den přikládat po 1,5 až dvou hodinách a v noci jak se mi vzbudí ona sama. Je pravda že za dva měsíce vyrostla do délky o 6 cm. Když se narodila měla 52 cm a 3740g na dvou měsících 58 cm a 4320g. Tak uvidíme jak to bude pokračovat, snad už začne váha vzrůstat. Jen mám strach aby nehladověla.
Ahoj holky, prosím o radu, jsme na tom velice podobně:
Porodní váha 3250, 52 cm, prvních 6 týdnů nabíral víc, než by měl, v průměru 300g týdně, dr. už mě brzdila,ať ho tak moc nekrmím,ale když jsem jí řekla,že malej jí jen když se ozve, tak prý ok a máme pokračovat. Na 6 týdenní prohlídce měl 4400 a 58 cm…a pak zlom, v 9 týdnech mělo být očkování,ale odložila ho, protože nabral jen 50g(ale to nekřičel hlady, byl v pohodě, jen v té době proběhlo stěhování do nového bytu,tak jsem to dodatečně přikládala tomu) Nicméně mudra mi nutila UM a protože jsem nechtěla, dohodly jsem se,že ještě týden zkusím jen kojit a uvidíme. V 10 týdnu měl zase při vážení o 220g víc(tedy za jeden týden), což se dr. líbilo a objednala nás za 14 dní na slíbené očkování.Tam jsme zjistili,že prcek nabral jen 130 za těch 14 dnů a mudr mě solidně sjela,že mu tím škodím, že je hladový a neprospívá,jak by měl. Tak a závěr z té poslední, očkovací a zároveň 3 měsíční kontroly - 4800g a 62 cm(10cm od porodu). Já se přikláním k tomu,že malej hodně roste do délky, ale je pravda,že ten přírustek není velký, i prsa mám „měkká“ (dnes jsem musela něco zařizovat a vynechala jsem jedno kojení a prsa se mi trochu nalila,ale nevím jestli už si to nesugeruju). Skoro nic už z nic už z nich neodstříkám…tak 20ml max…
Vojtík mi poslední dny blbne u prsu, kojím po hodině a půl až třech, když zapláče, dávám k prsu, ale nějak blbě se chytá a kroutí se u toho jak žížala…a napije se pár minut a konec, nechce, jen žužlá…kdyby normálně nabíral,tak neřeším,ale takhle akt nevím
Malej je docela hubenej,ale krásně pase a přetáčí se mi z pasení na zádíčka, právě teď se tu na mě směje a prdí ![]()
Což mi připomnělo, ještě ke stolici - jednou za dva dny, nářez,že to teče bokama, světle hnědá a trošku smrdí,ale nic strašnýho…ale nejsou to ta míchaná vejce, jak všichni popisují,já bych to přirovnala k domácí meruňkové marmeládě
plen mi denně počůrá těch 6 a více, prostě každá plínka je pročůraná, někdy i vícekrát, podle váhy ![]()
Omlouvám se za slovní průjem,ale už jsem fakt nahlodaná otevřít tu pikslu nutrilonu a po kojení mu přidat…
Já si myslím, že každé miminko je jiné. Pokud je spokojený, tak bych zatím ten Nutrilon neotevírala. Nejde všechno dělat jenom podle tabulek, důležité jsou pročúrané plenky (kterých jak píšeš má dostatek) a spokojenost miminka.
Můj měl porodní váhu 3040g a 49cm, z porodnice sme odcházeli se 2910g. Po 5 dnech při první prohlídce měl už 3280g a 51,5cm. V 6-ti týdnech měl 4340g a 55cm a ve dvou měsících měl 5030g a 58cm. Mně zase sestra u dr. „obviňuje“, že určitě přikrmuji a to má přírůstky tak 200-250g týdně. Teď máme v pondělí 3-měsíční kontrolu, tak jsem zvědavá.
Náš kojící režim je: v noci 1×, od rána 3× po 2 hodinách, pak je procházka, kde vydrží i 3 hoďky a pak zase kojení 3× po 2 hodinách. Někdy je toho i více, když se v noci častěji budí, ale celkově tak 7-8× za den. Pročúraných má snad 10 plen, do toho čúrá i mimo plenku při přebalování a má z toho hroznou srandu. Stolici má pořád míchaná vajíčka, ale nyní už jenom 1-2×denně.
Barča ![]()
Ahoj, jsme na tom podobně, malá je fakt malá a přírůstky má taky na spodní hranici (14g denně v průměru od porodu), ale já prostě kojit chci a budu, prostě vím že MM je pro malou to nejlepší a že každé miminko je individuální a že člověk nemůže koukat a porovnávat … tabulky jsou sice fajn, ale pouze orientační ![]()
PS: moje doktorka se mnou souhlasí a do žádných příkrmů nás nenutí, takže držim palečky ať to zvládnete!!!
A úplně nejlepší je, když děláš pro malýho to co si ty myslíš že je pro něj nejlepší - spoléhej na svoji intuici ![]()
já právě nechápu, proč za první 6 týdnů nabral skoro 1,3 kg a za dalších 6 týdnů jen 400g… tabulkově, když se to zprůměruje,tak je to ještě pořád dobrý,ale mě spíš vrtá v hlavě, jestli malej nemá nějakej problém…
Ahoj přikláním se k tomu, co už psala týja. To, že mimi nebrečí, ještě nemusí znamenat, že nemá hlad a je spokojený. Já kdybych se tím řídila u dcery, tak mi snad umře hlady. Nekojila jsem, ale krmila UM a často jsem měla problém, aby aspoň něco vypila. Ona si trochu cucla a tvářila se spokojeně. Takže jsem jí musela na krmení opravdu budit a flašku jí opakovaně nutit. Postupně se rozpila víc. Nikdo mi to nevěřil, pořád jsem poslouchala řeči, že je přece spokojená a ježiš, to jí budeš budit, když spí… Postupně se rozpila, ale ze začátku to byl fakt boj. Pokud má mimčo dost počůraných plenek, je spokojené a není přehnaně spavé, má normální stolici, tak bych se na tabulky vyprdla. Pokud by bylo ale mimčo hodně spavé, tak bych určitě začala dokrmovat. Sice MM je nejlepší, ale ne za cenu toho, že dítě bude mít hlad.
andrees a konzultovala jsi s dr. tu stolici? Má to takhle od začátku nebo měl normálně míchaný vajíčka a teď tohle. Může to být i od nějakých kapek na prdíky, ale může to značit nějaký problém ![]()
Andrees píše:
já právě nechápu, proč za první 6 týdnů nabral skoro 1,3 kg a za dalších 6 týdnů jen 400g… tabulkově, když se to zprůměruje,tak je to ještě pořád dobrý,ale mě spíš vrtá v hlavě, jestli malej nemá nějakej problém…
No nezapomínej na to, že taky existují růstové spurty (v období 3 a 6 týdnů a 3 a 6 měsíců) kdy miminko moc nepřibírá ale zato roste do délky… U nás se spurt projevila, tak že, malá chtěla papat tak po hodině (ale my jsme zase jiný extrém, že malá do tří měsíců chtěla kojit přes den po hodině max dvou, ale zase v noci krásně spinkala… no a od čtvrtého měsíce se to začalo pomalu zlepšovat, ale zase nám to rozhodily zoubky a pak očkování…)
Jinak teda s tou stolicí, bych se raději taky poradila s doktorkou, pro jistotu ![]()
Ahojky, já mám podobné dilema. Malej má dnes 25 dnů, porodní váha 3500g, z porodnice-šestý den jsme odcházeli s váhou 3550g, druhý týden měl 3860g, do té doby baštil pěkně, vždy cca 10 minut, od toho vážení mi přijde, že kojení trochu fláká. O baštu si říká po cca 2-3 hodinách, ale aktivně saje tak cca 5-7 minut, potom tak dalších cca 5 pocumlává, pak se sám pouští a pít prostě nechce. Zkoušela jsem teplé obklady, pít teplý nápoj, nic. Prsa nalitá příliš nemám, ale neměla jsem ani v porodnici. Plenek máme počůraných cca 10 denně (každá plenka je mokrá-látkujeme, některá méně, jiná víc, počítají se i ty méně počůrané?). Stolička je často, vzhledem míchaných vajíček, od včerejška jsme měli ale ve dvou plenkách lehce nazelenalo, ale opravdu jenom lehce. Podle mě roste, jelikož nám pár věcí je už malých. Jinak malej vypadá spokojeně, sice více spinká, ale když je vzhůru, tak klidně leží a kouká. Občas si zapláče, že chce pochovat. Dneska jsem mu zabavila dudlíka (dostal již v porodnici od sestřiček), právě kvůli technice sání, ale nepřijde mi, že by dumlal prso víc. Dneska si taky začal říkat o baštu i po hodině, je možné, že by se nám začal rozjíždět růstový spurt? Ve středu jdeme na převážení, tak jsem zvědavá, jak dopadneme. Člověk se bojí, aby cvrček prospíval a nestrádal. Díky za radu a názory.
Vedeš si moc dobře, nestresuj se. Vypadá to na růstový spurtík, ten zas přejde. U těch počuraných plen se počítá i čurání při přebalování, takže ano, každé močení se počítá. Čím je miminko starší, tím větší sílu má a pije MM kratší a kratší dobu. A když má žízeň, cucne si třeba i jen minutku dvě a hotovo. Třeba v létě je to vidět nejlíp, na žízeň cucne, na jídlo pije víc. Z převážení si hlavu nedělej, miminko je spokojené a ty buď opravdu v klidu, jde vám to skvěle. Že nemáš nalitá prsa nevadí, stejně se kolem 3.měsíce přestávají nalévat každé mamince. A při prospívání, jaké popisuješ u vašeho broučka, je zbytečné ne/nalitá prsa řešit. Máš tolik MM, kolik tvoje dítě potřebuje a většina se ti vytváří až při sání. Nezapomínej kvalitně jíst (maso, vejce, zakysané výrobky, obiloviny, vitamíny nejlíp z tuzemských zdrojů atd) a dobře pít (čistou vodu, kojící čaj, Caro, fenyklový čaj).
PS: lehce nazelenalo v plence může být způsobeno složením tvé stravy, působením vzduchu, kratším pitím MM na žízeň (tzv přední MM je sladší)…v drtivé většině je to normální jev. U tebe rozhodně, máš prospívající miminko ![]()
handulinda píše:
Ahojky, já mám podobné dilema. Malej má dnes 25 dnů, porodní váha 3500g, z porodnice-šestý den jsme odcházeli s váhou 3550g, druhý týden měl 3860g, do té doby baštil pěkně, vždy cca 10 minut, od toho vážení mi přijde, že kojení trochu fláká. O baštu si říká po cca 2-3 hodinách, ale aktivně saje tak cca 5-7 minut, potom tak dalších cca 5 pocumlává, pak se sám pouští a pít prostě nechce. Zkoušela jsem teplé obklady, pít teplý nápoj, nic. Prsa nalitá příliš nemám, ale neměla jsem ani v porodnici. Plenek máme počůraných cca 10 denně (každá plenka je mokrá-látkujeme, některá méně, jiná víc, počítají se i ty méně počůrané?). Stolička je často, vzhledem míchaných vajíček, od včerejška jsme měli ale ve dvou plenkách lehce nazelenalo, ale opravdu jenom lehce. Podle mě roste, jelikož nám pár věcí je už malých. Jinak malej vypadá spokojeně, sice více spinká, ale když je vzhůru, tak klidně leží a kouká. Občas si zapláče, že chce pochovat. Dneska jsem mu zabavila dudlíka (dostal již v porodnici od sestřiček), právě kvůli technice sání, ale nepřijde mi, že by dumlal prso víc. Dneska si taky začal říkat o baštu i po hodině, je možné, že by se nám začal rozjíždět růstový spurt? Ve středu jdeme na převážení, tak jsem zvědavá, jak dopadneme. Člověk se bojí, aby cvrček prospíval a nestrádal. Díky za radu a názory.
Moc děkuju za podporu. Takovéhle uklidnění jsem potřebovala slyšet. Mrzí mě, že alespoň základní informace o kojení neřeknou v porodnici, v dnešní době by to měla být samozřejmost, pak se bláznivé prvorodičky, jako já, nemusejí zbytečně stresovat. K té nazelenalé stoličce, může na to mít vliv to, že beru jako doplněk stravy železo?
Hani, rádo se stalo. Jsem ráda za každé miminko, jehož maminka to nevzdá při prvním domnělém problému a hledá, jak na to. Byť je UM dnes mnohem lepší, než za našich let, MM se prostě nic nevyrovná. A to cestování s kojením, ušetřené peníze atd
Železo, které bereš, na to určitě vliv mít může. Jo a pozor třeba na mátový čaj, staví potvora laktaci.
PS: přístup je v každé porodnici jiný… chodila jsem v té „mojí“ na kurzy pro těhule a z nich čerpám ještě teď, kojím malou ještě ráno i teď v těhu. Při porodu mi mimčo automaticky přiložili k prsu do asi 15min a po porodu chodily neonatologické sestry na pokoj ke každé mamince a pomáhaly s kojením, technikou, podporovaly, upozorňovaly na možné potíže a jak vše řešit. Všechny maminky tam uměly kojit. A ještě k tomu klepali na dveře pokoje všichni, od primáře po uklizečky, aby měly maminy fakt klid a pohodlí.
handulinda píše:
Moc děkuju za podporu. Takovéhle uklidnění jsem potřebovala slyšet. Mrzí mě, že alespoň základní informace o kojení neřeknou v porodnici, v dnešní době by to měla být samozřejmost, pak se bláznivé prvorodičky, jako já, nemusejí zbytečně stresovat. K té nazelenalé stoličce, může na to mít vliv to, že beru jako doplněk stravy železo?