Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Zajimalo by me, jak jste Vy a Vase deti spokojene se skolkami - mam na mysli statni skolky. Jestli je vse podle Vasich predstav, atd. Mam dcerku uz druhym rokem v soukrome skolce s Montessori vyukou a spokojeni jsme velmi, ale uvazuju, jestli by dcerka nebyla rada i v jinem zarizeni. Skolka je super, vse nove zarizene, moc prijemny a laskavy personal, malou to neuveritelne posouva dopredu a ma tam kamarady, do skolky se tesi. Ale mame to pomerne daleko a neni to nic levneho, chodi jen na 3 dny v tydnu a se stravou, 2 krouzky a nafta - to je 6 tis. mesicne. Proste mi to prijde na dite 3,5 roku stare docela hodne penez a to nepocitam dalsi vydaje na jeji stravu, osaceni, zabavu…dcera je dost narocne dite. Ted mame moznost dat ji do statni skolky, ktera ma i anglickou tridu za 1 tis. mesicne, takze bychom se se vsim vsudy vesli do 2 tis. a je to kousek, muzeme tedy chodit i pesky. Jenze mam dilema, jestli to pro dceru nebude krok zpatky (krome te anglictiny), prece jen je zvykla na urcity pristup a navic mi jeji reditelka rekla, ze mala by byla v klasicke skolce vnimana jako „zlobive“ dite a mela by mozna problem…Zatim si to muzeme dovolit, ale mame ted male mimco a platit dvoje skolne - to tedy nevim a celkem mi vadi i to dojizdeni, u te nove skolky je i skola, takze mala by pak mohla prejit i do prvni tridy…Budu rada za vase nazory
Tak za prvé si musíš uvědomit, že státní školka bude mít na dítě jiné požadavky a taky jiný přístup k dětem..Na tvém místě bych do školky zašla a přeptala se přímo tam, jak to chodí, jaký mají děti režim a hlavně, bych chtěla poznat učitelku..
Pro dcerku to bude hodně velká změna..Bohužel osobní zkušenost nemám, ale snad se tu najde někdo, kdo poradí líp.. ![]()
Mám dva kluky - mladší mom.ve státní školce měs. platíme 890,– Kč, chodí do stejné školky do které chodil jeho starší bráška a naprostá spokojenost - řekla bych, že je to nejlepší školka u nás ve městě; mají tam i tu angličtinu, v zimě lyžařskou školičku, bazén atd…těch aktivit tam mají děti spoustu…
jenže ty řešíš tak trochu něco jiného, tvoje dcera už do školky chodí a tam bych spíš uvažovala o tom, že přece jen už si zvykla na nějaké prostředí, má tam určitě kamarády a vytrhávat jí z toho kvůli roku, když pak půjde do školy mno nevim nevim ![]()
Proč by měla být vnímaná jako „zlobivé dítě“? my třeba měli dceru v lesní školce a ted je rok ve státní a jsme spokojenější všichni tři. a jakou má ta státní školka u vás pověst? co učitelky?
Dcera vyzkousela soukromou skolku a ted i statni. A ja jsem s nasi statni skolkou spokojena. I presto, ze je tam 3krat vic deti na jednu ucitelku ale i tak toho zvladnou hodne. Kazdy den ma dcera plno vytvoru, dvakrat do mesice maji divadlo ci jinou akci a chodi ven denne (na rozdil od soukrome kde aby deti neofouklo vychazeli pouze za slunecneho bezvetrneho pocasi).
Podle meho se ve statni skolce vic osamostatnila, v soukrome ji neustale nekdo pomahal s oblekanim, s jidlem apod. ve statni ji ucitelky vic tlaci k tomu, aby to zvladala sama, protoze proste nemaji cas oblekat kazde dite.
Hodne zalezi na skolce, kterou si vybrala. Zkusila bych zjistit reference rodicu primo z dane skolky.
Měla jsem oba první rok v soukromé, nyní jsou oba ve státní.
Soukromá byla skvělá. Bezva ženská majitelka, dětská psycholožka, hodně komunikovala s rodiči, což považuji za největší výhodu oproti státní. POdávala informace o tom, jak bylo ve školce, chtěla zpětnou vazbu ode mne, zajímala se, jaké je dítě doma, co o školce povídá… K dětem super přístup. Program spíš takový volnější, vhodný pro menší děti. Nevýhoda- málo starších dětí.
Státní- se starším byl přechod problém, prakticky první rok nebyl k tomu, chodil pak už sporadicky. Mladší je víc taková tuctová, školku i státní zvládá bez problémů, chodí tam ráda, už od 3 let a je spokojená. Starší už jí ted toleruje bez problémů, extra se tam netěší. Mě tam nejvíc vadítě ty učitlky - povětšinou starší předdůchodové, je na nich vidět, že už jsou vyhořelé. Dvě učitelky, zátup, jsou skvělé a tam nemám problém. Ty ostatní mi při předávání dítě vystrčí ze třídy a rychle zabouchno, na dotaz jak to šlo mi řeknou jen „dobrý nebo ů zase bulel“ a mizí. Děti mi přijde, že dost drží zkrátka ( ale ono v tom počtu to asi nejde), ale na zahradě nesmí nikam sedat, nesmí běhat, aby se neuhnaly, nesrazily, domu mi chodí z venku čistí jak z alabastru, ale nevyřádění. Na procházy chodí po městě, přitom kousek je třešňovka, lesopark, kdy by mohly děti nechat víc vyřádit, ne kroužit po sídlišti jak husy v dvoustupu. Program činností je bohatý, stále něco tvoří vyrábí, hodně se naučí básniček písniček… Jen to tvoření je dost tuctové, děti si nepoznají vlatní výtvor na nástěnce, protože všichni muí udělat stejnou sněženku, žluté sljuníčko, co se nepovede, to opraví paní učitelka. Málo chodí ven - jak krápne, jsou ve školce a čučí na bednu. V soukromé chodili téměř za každého počasí. Pokud ne, domluvili na vyběhání tělocvičnu. Odpo chodí jen když je vysloveně teplo, září a květen, červen.
@bubli
to jako fakt vycházeli jen za bezvětrného slunečného počasí jo
u nás taky chodí ven denně…to už musí bejt jo hnusně, aby nešli…
Měla jsem dcerku od 2 let v soukromé a od 2 let a 3 měsíců ve státní, takže mám srovnání. Obě hodnotím kladně. V soukromé bylo méně dětí a z počátku se jí jedna učitelka více věnovala, ve státní už byla v pohodě, tak to nepotřebovala. Co se týká aktivit, je to stejné, a rozhodně státní má pro mě jedno plus navíc, a to je, že chodí ven denně, na rozdíl od soukromé, kde chodili jen za hezkého počasí, jak už tady někdo výše píše, je to tak. Já jsem pro to, aby dítě bylo venku denně, pokud vyloženě nepadají houvina. O penězích ani nemluvím, takže ve výsledku jsem více spokojená se stání.
Tak proč to nezkusíš na ty dny, kdy není v Montessori? nějaké řeči paní ředitelky od stolu bych neřešila…jinak syn chodil jen na kroužky Monte, byl spokojený a bavilo ho to, takový živý, nic moc ho nebavilo a ve státní je tedy spokojený moc, přístup učitelek super. Také jsem měla možnost dát ho do Monte, ale ten samý problém miminko na cestě, dojíždět, dražší, tohle je lehce přes pět minut
![]()
@bubli píše:
Dcera vyzkousela soukromou skolku a ted i statni. A ja jsem s nasi statni skolkou spokojena. I presto, ze je tam 3krat vic deti na jednu ucitelku ale i tak toho zvladnou hodne. Kazdy den ma dcera plno vytvoru, dvakrat do mesice maji divadlo ci jinou akci a chodi ven denne (na rozdil od soukrome kde aby deti neofouklo vychazeli pouze za slunecneho bezvetrneho pocasi).
@Lama Lama mášě zajímavé zkušenosti, já si fakt nemůžu na tu naší stěžovat, učitelky jsou suprový uplně všechny, vždy když por něj přijdeme nebo přivedeme se, pozdravíme, prohodíme pár slov…a domů fakt nehrozí, že bysme šli čistý, zvlášt´když řáděj na zahradě ![]()
@sad 1 píše:
Měla jsem dcerku od 2 let v soukromé a od 2 let a 3 měsíců ve státní, takže mám srovnání. Obě hodnotím kladně. V soukromé bylo méně dětí a z počátku se jí jedna učitelka více věnovala, ve státní už byla v pohodě, tak to nepotřebovala. Co se týká aktivit, je to stejné, a rozhodně státní má pro mě jedno plus navíc, a to je, že chodí ven denně, na rozdíl od soukromé, kde chodili jen za hezkého počasí, jak už tady někdo výše píše, je to tak.
u nás obráceně. Dceru jsem za celý rok ze soukromé jednou vyzvedávala odpoledne uvnitř. Syn ve státní nebyl venku odpoledne od začátku října do půlky dubna ani jednou.
@brumdinka píše:
@Lama Lama mášě zajímavé zkušenosti, já si fakt nemůžu na tu naší stěžovat, učitelky jsou suprový uplně všechny, vždy když por něj přijdeme nebo přivedeme se, pozdravíme, prohodíme pár slov…a domů fakt nehrozí, že bysme šli čistý, zvlášt´když řáděj na zahradě
jj, je to fakt o lidech.
@Lama Lama píše:
u nás obráceně. Dceru jsem za celý rok ze soukromé jednou vyzvedávala odpoledne uvnitř. Syn ve státní nebyl venku odpoledne od začátku října do půlky dubna ani jednou.
to je fakt překvapující, většinou v těch státních chodí, to je fakt zvlášzní u vás ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj maminky. Zajimalo by me, jak jste Vy a Vase deti spokojene se skolkami - mam na mysli statni skolky. Jestli je vse podle Vasich predstav, atd. Mam dcerku uz druhym rokem v soukrome skolce s Montessori vyukou a spokojeni jsme velmi, ale uvazuju, jestli by dcerka nebyla rada i v jinem zarizeni. Skolka je super, vse nove zarizene, moc prijemny a laskavy personal, malou to neuveritelne posouva dopredu a ma tam kamarady, do skolky se tesi. Ale mame to pomerne daleko a neni to nic levneho, chodi jen na 3 dny v tydnu a se stravou, 2 krouzky a nafta - to je 6 tis. mesicne. Proste mi to prijde na dite 3,5 roku stare docela hodne penez a to nepocitam dalsi vydaje na jeji stravu, osaceni, zabavu…dcera je dost narocne dite. Ted mame moznost dat ji do statni skolky, ktera ma i anglickou tridu za 1 tis. mesicne, takze bychom se se vsim vsudy vesli do 2 tis. a je to kousek, muzeme tedy chodit i pesky. Jenze mam dilema, jestli to pro dceru nebude krok zpatky (krome te anglictiny), prece jen je zvykla na urcity pristup a navic mi jeji reditelka rekla, ze mala by byla v klasicke skolce vnimana jako „zlobive“ dite a mela by mozna problem…Zatim si to muzeme dovolit, ale mame ted male mimco a platit dvoje skolne - to tedy nevim a celkem mi vadi i to dojizdeni, u te nove skolky je i skola, takze mala by pak mohla prejit i do prvni tridy…Budu rada za vase nazory