Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Předem upozorňuji, že neškemrám o hlasy!
Není to žebrací diskuze.
Ani nevím, jak a kde začít.
Jen jsem tak jaksi konsternovaná, že to musí někde nějak ven. ![]()
Dneska přišlo moje dítě (3. třída) ze školy s tím, že paní učitelka děti ve třídě vybídla, aby hlasovaly pro toto hřiště.
A že prý kdo nemá emailovou adresu, tak ji prý ochotně zřídí počítačově zdatnější spolužáci… ![]()
Naštěstí dítko nehlasovalo, ale…
Jako, chvilinku jsme s mužem na sebe hleděli, mračili se jak čerti a pak jsme se snažili děcku vysvětlit, že ani omylem hlasovat nebude.
Já ani nevím, kolik toho ještě by se našlo na tomto „incidentu“.
Možná to ani nestojí za rozčilování. Přesto mě to rozhodilo… ![]()
Loni třeba jedna učitelka naklusala do třídy a prodávala dětem jakési drahé magnety a zaštítila to charitou. Na magnetce byly štěňátka, takže tahák pro dětskou dušičku.
Na tomhle mi nevadí, že šly peníze na charitu, ale vadil mi ten přístup učitelky, že na to šla rovnou přes děcka, přičemž ony nejsou výdělečně činné. Takže nevím, proč kupovat předražené blbosti k ničemu. I když to šlo na tu charitu.
Nebo prý vybírají v družině jídlo na Filipíny. Děti prý mají donést nějaké jídlo a půjde to chudým dětem na Filipíny, protože mají hlad.
![]()
(A tady vlastně ani nevím, jaké jídlo tam poslat. Samozřejmě, že instantní a něco, co se nekazí. Ale co proboha?)
![]()
Hrozně mi vadí takový přístup. Kdyby přišlo děcko s nějakým papírem podepsaným ředitelkou, že se pořádá oficiální sbírka tam a tam, tak ano - dám a bez keců. Ale takhle, že paní vychovatelka říkala…?
Naší ratolesti jsme vysvětlili, jak se věci mají. Že prostě samo nebude nikomu nic dávat (žádná sbírka na nic a na nikoho), že nesmí(!!!) nikomu na potkání povídat své údaje - datum narození, email či telefonní číslo. Snažili jsme se mu vysvětlit, proč.
Paní učitelku asi zkontaktuje manžel po víkendu ohledně toho Lidlu a toho hlasování a snad v klidu jí vysvětlí důvody, co jsem popsala výše.
Možné je i to, že to paní učitelka nemá třeba ani ze své hlavy a že ji k tomu nadřízený vybídl.
On už se totiž angažoval i starosta města a děti donesly jeho „prosbu o hlasy za naše město“ vytištěnou na papírku domů.
Takže čerti vědí, odkud „vítr vane“…
Proto chci, aby se to vyřešilo v klidu. Ona ta učitelka je fajn, ale tohle mě tak trošku zarazilo.
Pardon za výlev. Já jen tak, abych mohla spát
.
Ty vole no ja bych tam naklusala a baba by si to za rámeček nedala ![]()
Paní učitelka má asi prázdnou lednici, když to nedělá oficiálně ![]()
Taky bych byla nas.. k čemu ty děcka vede??K podvádění???
@Anetta asi jsem úplně dementní, ale to s tou ledničkou jsem nepochopila ![]()
@BlueFairy píše:
@Anetta asi jsem úplně dementní, ale to s tou ledničkou jsem nepochopila
O aha, to jídlo
![]()
Počítám, že to dětské hřiště si učitelka domů nedonese a pro sebe ho nechce. Nabádat děti ke zřízení adres a hlasování je věc druhá, ale to bych si nejdříve ověřila u paní učitelky. Jinak co se týče nabízení charitativních předmětů školním dětem, ani to si učitelky nevymýšlejí, toto je věc vedení.
no tak to je tedy síla a já se vlastně ani nedivím že jsi naštvaná.
Co si tak pamatuju za své docházky do školy, všechny tyto akce jsme měli napsané v žákovské knížce. Dnes mají snad na všechny rodiče telefoní čísla a co vím na spoustě škol funguje web kde rodiče sledují co se na dané škole a v dané třídě bude dít, ono by to také působilo jinak kdyby tam tyto informace byly
@hanka.br. píše:
Počítám, že to dětské hřiště si učitelka domů nedonese a pro sebe ho nechce.
To jistě nechce pro sebe
.
Jenže ono jde o o něco jiného. Jde o to, že buď nikdo nebo někdo nečetl pravidla a v podstatě nutí děti podvádět a lhát, nečtou pravidla.
Takže když si budou jednou třeba brát půjčku, tak si ani nepřečtou smlouvu? Když mají takový příklad ve škole? Jen tak pro příklad.
Nebo ty také nečteš podmínky účasti v soutěži? Předpokládám, že si smlouvy čteš než si něco koupíš… ![]()
A ne, nenecháváme výchovu výhradně na škole. Dítko dostává odmalinka poučení, že každá akce má svou reakci.
@medunka23 ano, chybí informace. Jakékoliv oficiální sdělení není. Ano, za nás to bylo tak, jak píšeš - oznámení rodičům v deníčku nebo v žákovské knížce. Tady tohle jaksi chybí.
Školní webové stránky navštěvuji pravidelně, o sbírce na Filipíny tam není ani slůvko. Ostatně ani o žádné jiné charitativní pomoci kamkoliv.
Takže na dobré slovo paní vychovatelky v družině nebo paní učitelky odmítám cokoliv posílat.
Nicméně před chvílí z děcka vypadlo, že paní vychovatelka měla včera mému potomkovi a jeho spolužákovi říct: „No, a vy by jste taky měli něco poslat na ty Filipíny.“ ![]()
Spolužák si koupil v automatu na kafe prý horkou čokoládu, můj potomek mu dělal křoví a u toho jim to paní vychovatelka prý řekla…
A pokud je toto pravda, tak citově vydírat své dítě nenechám…
Takže v pondělí si zajedu do školy já osobně a pozjišťuji si, jak přesně jsem informovaná a až pak vyvodíme závěry.
@radúna Pokud jsi dobře četla můj příspěvek, psala jsem, že nabádání dětí k hlasování je druhá věc, se kterou samozřejmě nesouhlasím - nicméně i toto je třeba si ověřit, jestli to tak skutečně bylo řečeno. Případně paní učitelku upozornit na to, že se takové jednání rodičům nelíbí. Jistě by se našel způsob, jak oslovit rodiče se žádostí o hlasování, protože snaha získat hřiště pro děti přeci není nic zavrženíhodného.
@radúna tak předně bych si zjistila všechny informace…
jinak náš pan starosta co vím také chtěl požádat školy, zda by nemohli žáci hlasovat…proti pravidlům to není, ale co vím tak v reálu to po dětech nikdo nechtěl a už vůbec né si zřizovat účty, když je nemají…
spíš mě zarazila ta situace u toho automatu, to bych si na milou pančelku došlápla, jestli je to pravda…
@hanka.br. píše:
@radúna Pokud jsi dobře četla můj příspěvek, psala jsem, že nabádání dětí k hlasování je druhá věc, se kterou samozřejmě nesouhlasím - nicméně i toto je třeba si ověřit, jestli to tak skutečně bylo řečeno. Případně paní učitelku upozornit na to, že se takové jednání rodičům nelíbí. Jistě by se našel způsob, jak oslovit rodiče se žádostí o hlasování, protože snaha získat hřiště pro děti přeci není nic zavrženíhodného.
Ale já nikde přece nepíšu, že hlasování je věc zavrženíhodná. Obzvláště, jde-li o věc pro děti
.
Taky jsem psala, že starosta města nás rodiče oslovil. Je to v prvním příspěvku.
A taky píšu, že uvidíme v pondělí, co si vyslechnu z druhých stran. Jednak od paní učitelky.
Nicméně jsem si téměř jistá, že by mi děcko nelhalo v takové věci.
Proč by si vymýšlelo, že jim p. učitelka říkala, ať hlasují pro hřiště? ![]()
A taky jsem zvědavá, co mi řekne paní vychovatelka ohledně té „sbírky na Filipíny“…
Každopádně to tu nenechám usnout a po víkendu napíšu, jak se věci mají.
@brumdinka píše:
@radúna tak předně bych si zjistila všechny informace…jinak náš pan starosta co vím také chtěl požádat školy, zda by nemohli žáci hlasovat…proti pravidlům to není, ale co vím tak v reálu to po dětech nikdo nechtěl a už vůbec né si zřizovat účty, když je nemají…
spíš mě zarazila ta situace u toho automatu, to bych si na milou pančelku došlápla, jestli je to pravda…
Ale ano, je to proti pravidlům. Je tam výslovně napsáno:
„Hlasování se může zúčastnit každá fyzická osoba starší 18 let,…“
https://www.lidl-rakosnickova-hriste.cz/…_iX2AUr8.pdf
@radúna hele a upřímně když se kouknu třeba na tu naši kategorii, my tam máme nějaký 4 tisíce hlasů a na prvních místech mají přes 30 tisíc, opravdu pochybuju, že by hlasovalo celý město…tj. vážně si myslíš, že tohle někdo řeší, neřekla bych, tak naivní dávno nejsem…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.