Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera taky chodila do soukromé, super školky. 6 dědí a 1 učitelka, ale měla k ruce mnohem víc lidí, kteří zajišťovali úklid, dovážení jídla… Platila jsem se svačinami cca 7 tis měsíčně a vožením dcery tam a zpět strávila každý den 3 hodiny. Dcera v sobotu řvala, že chce do školky. Sice chodila domů věčně špinavá, ale neustále mluvila o tom, co všechno dělali venku, uvnitř. Pořád něco vyráběli, venku skákali v loužích, zkoumali žížaly, listí, houby… nešli ven, snad jen když se tam ženili všichni čerti
A super zpětná vazba, každý den jsem dostala report co dělali, jak se to dceři líbilo, jak jedla, jestli spala… Teď chodí měsíc do státní, protože jsem se vrátila po MD do práce na plný úvazek a už bych nezvládala tam dojíždět. Dcera řve, nenávidí to tam. Učitelek se u nich střídá cca 8. Ta, co je ráno tam není odpoledne a naopak a po 16 hod jdou zase do jiné třídy. Je už míň dětí, tak slučují třídy. Vůbec netuším, kdo mi dá pyžamko k vyprání… Byla to jediná státní školka, kam se dcera dostala. Snad se to nějak zlepší, každý večer bulí, že nechce školky, ráno ještě horší.
Příspěvek upraven 07.03.15 v 14:04
@sad 1 píše:
to je fakt překvapující, většinou v těch státních chodí, to je fakt zvlášzní u vás
dopo chodí, ono je to snad nějak povinné. Jakmile krápne, tak teda ne, ale ono naštěstí teď zas tak neprší.
v tý soukromý fakt chodili dopo i odpo, řádli v lesoparku. Učitelky fak nabalený, aby jim nebyla zima, palčáky, kulichy.
Ve státní má pani učitelka boty na podpadkách, kloubouk, ten by jí ve větru asi ulít.
Odpo se prostě chodí až když se dá sedět na lavičce v triku a pít kafe.
Ale abych fakt neremcala, tak naštěstí ta učitelka mladší je furt nemocná, chodí za ní zástup a ta je super. Mi vždycky něco milého řekne, když holku vyzvedávám -co jí dneska bavilo, zeptá se, jestli i doma se ti naši dva mají takle rádi, poví mi, že je posedlá puzzlema ( a já jí zas řeknu, že fakt nechápu, že doma nedá dohromady ani dva dílky
), že byla dneska nějaká bez jiskry nebo že při spaní pořád zpívá. Prostě z ní mám bezva pocit, že o tom dítěti něco ví, že je to člověk, který se dokáže vcítit, baví ho to…
Nebyt soukroma skolka financne nakladna, nad statni ani neuvazuji. Nevidim jedine pozitivum. Rada si proto poctu opacne nazory ![]()
Syn chodi do firemni skolky a jsem spokojena maximalne. Do statni mi ho nevzali, protože se mu narodila segra. A diky Bohu za to. Mesicne platim 2000 Kc, jsou tam 4 učitelky na 22 deti plus hospodarka. Takovy program jako mají tam, o tom si mohou deti ve statni jen nechat zdat.
Letos by mi ho uz tady do statni vzali, ale nedam ho. Myslim, ze by to nesl velmi tezce, skolku miluje, ma tam kamarady a učitelky jsou uzasne. Sice ho tam musíme denne vozit, ale stoji to za to.
Já mám děti jen ve státních a taky pohoda. Když chci něco zjistit, učitelek se zeptám a vše mi poví. Ven chodí neustále, jezdí plavat, každý měsíc pohádky či nějaké představení. učitelky ochotné, pracují dopoledne i zvlášť s předškoláky, kdy je chystají na školu různými cvičení, na Den dětí dokonce šli i do restaurace na pohár. Jeli na dva školní výlety. Děti tam mají spoustu kamarádů a jsou spokojení. Já proti státní školce nemám vůbec nic. A výhodou je, že většina dětí jde do první třídy ze stejné třídy školky, takže se děti znají a nejsou pak ve stresu z nového kolektivu. Mě přijde zbytečné utrácet za soukromou školku, ale i školu.
@Petta29 mohla bys mi prosím napsat ten program, jelikož silně pochybuju, že si o tom děti ve státní školce můžou nechat jen zdát ![]()
@Lama Lama mno jo, tak to je nějaká pančelka co se minula povoláním ![]()
@brumdinka píše:
@Lama Lama mno jo, tak to je nějaká pančelka co se minula povoláním
no jo, jenže my tam máme 6 učitelek, pět se minulo povoláním, jedna super a plus ta zastupující super. Do soukromé přišla jedna, co si minula povoláním ( mě to teda nepřišlo tak dramatické) a o vánocích jsme se s ní loučili.
@brumdinka píše:
@bublito jako fakt vycházeli jen za bezvětrného slunečného počasí jo
u nás taky chodí ven denně…to už musí bejt jo hnusně, aby nešli…
jj na zadost nekterych rodicu, ted ve statni pry meli taky nekteri rodice stejne pozadavky ale reditelka jim vysvetlila, ze by se ven jinak moc nedostali a at radsi deti prioblecou. V soukrome si to nedovolili nechteli prijit o klienty.
Syna jsem měla ve dvou státních. Loni jsme byli nadmíru spokojení, bezva přístup, učitelky komunikativní. Jen ven tedy moc nechodili…muselo být opravdu super počasí. Učitelky na třídu dvě.
Letos je syn v jiné školce (stěhování) a je to tedy bída třená s nouzí. Nikdy nevím, u koho ho budu odpoledne vyzvedávat, na všechno jdou z pozice síly (uděláš to, protože já jsem to řekla), snaha domluvit se se synem funguje jen u jeho třídní, se kterou je ale jen dopoledne. Navíc se věčně stěhují do jiných tříd, docházejí z odloučeného pracoviště a nejednou se stalo, že zapomněli rodičům říct, že druhý den se má dítě vést do kmenové školky a ne na to odloučené pracoviště. Komunikace opravdu síla. Jako velké pozitivum hodnotím to, že děti jsou venku dopoledne i odpoledne a to i za horšího počasí. To už musí být, aby je nechali zalezlé ve vnitř. Holka šla letos do školky poprvé a ta má tedy úžasné učitelky. Kdyby se tyto dvě dali naklonovat a použít do ostatních tříd, byla by to nejlepší školka v širokém okolí…prostě je to o lidech ![]()
Třeba program, ten maj rozhodně „nabitější“ ve státní. maj tam jasně danné, že v úterý cvičí, ve středu malujou, v pátek zpívaj. A fakt každý týden nové výkresy, nové téma, nové básničky… v té soukromé to bylo takové volnější, když se zadrhly venku, tak se prostě ten den nezpívalo. Výkresy nebyly rozhodně na nástěnku, stejně tak výtvory z modelovacích hmot, keramiky. Ale používalo různé materiály, techniky a nechávaly děti spíš poznávat, co to udělá. Nenaučili je v soukromé tolik věcí cíleně, podle nějakých osnov. Bylo to spíš nahodílé, chaotické, ale byly daleko víc s dětmi v interakci nejen při tom přímém učení, ale odpovídali na tisíce dotazů právě venku, při hře, učtielky nikdy neseděli na lavičce mimo děti.
prostě ta soukromá mi mnohem víc připomínala fungování v rodině. ta státní u je víc škola. Podle mě čím mladší dítě, tím spíš pro něj leší ta naše soukromá. Zas předškolák, zvláš pokud půjde do státní školy, potřebuje asi pomalu najet na ten režimovější a despotičtější systém státních zařízení.
@Lama Lama píše:to je jak u nás ve státní. Ale u nás by ofouklo učitelky.
![]()
Jako nechodí denně ven?…u nás se nejde, když je divadlo od devíti, což je logické nebo bylo fakt hnusně, ale jinak cajdají pořád ![]()
Ed. už jsem dočetla, že myslíš odpo…tak to jak kdy, vyzvedáváme o půl třetí, což je po svačině, v létě necháváme déle, aby mohl být na zahradě s dětmi
Příspěvek upraven 07.03.15 v 14:34
Obě prťata chodila (chodí) do státní školky a můžu říct, že jsem si lepší školku asi vybrat nemohla… mají velmi bohatý program, naučily se spoustu věcí, mají takové aktivity, na které bych já s nimi neměla ani tolik času, ani příležitostí… já jsem velmi spokojená, učitelky, pan učitel i paní ředitelka jsou fajn, plno akcí i pro rodiče, kde je vidět, co všechno se děti naučily…
Nechápu, proč by tvé dítě mělo být vnímáno ve státní školce jako zlobivé? Opravdu se tak vymyká jiným dětem? Jsou s ní nějaké problémy i doma? Nebo je to od paní ředitelky jen taková obava, aby nepřišla o platící klienty?
Diky za reakce. V te Monte skolce deti chodi ven dene, pokud zrovna neprsi nebo neni inverze. Skolka hodne komunikuje s rodici, vzdy na tridnich schuzkach mam moznost videt dcerinu slozku, jak se zlepsuje v ruznych motorickych a socialnich aktivitach, skolka je normalne akreditovana ministerstvem skolstvi a plni normy co se vzdelavani tyce. Ale na jednu ucitelku je mene nez 10 deti, maji tedy docela individualni pristup, ucitelky vsechny deti dobre znaji. Dcera je hodne ziva, miluje spolecnost, tak proto je ve skolce uz od 2 let, tady je vedena k tomu, aby dodrzovala pravidla, al nikdo ji netresta, nekrici se, proste je tam spokojene jakekoliv dite. U te statni - ma tam dcerku moje pribuzna, ktera navic uci pak na prvnim stupni ZS, tak zkusim zjistit vice informaci. Dcera v kolektivu funguje skvele, tak urcite by si jinde zvykla…
Neblbněte, státní školka zase není synonymum pro věznici, káznici…u nás se také nekřičí a nebije ![]()
@Regina Hero píše:
Obě prťata chodila (chodí) do státní školky a můžu říct, že jsem si lepší školku asi vybrat nemohla… mají velmi bohatý program, naučily se spoustu věcí, mají takové aktivity, na které bych já s nimi neměla ani tolik času, ani příležitostí… já jsem velmi spokojená, učitelky, pan učitel i paní ředitelka jsou fajn, plno akcí i pro rodiče, kde je vidět, co všechno se děti naučily…Nechápu, proč by tvé dítě mělo být vnímáno ve státní školce jako zlobivé? Opravdu se tak vymyká jiným dětem? Jsou s ní nějaké problémy i doma? Nebo je to od paní ředitelky jen taková obava, aby nepřišla o platící klienty?
Nerekla bych, ze se vymyka. Je proste takova „neochocena“, ale poslouchat umi. Doma tedy zlobi, ale to ted pricitam narozeni sourozence. Ucitelky ji chvali, ale ve statni skolce je hodne deti a z toho mam trochu obavy
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.