Společné peníze?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Elenloth
24.8.16 21:03
@Anonymní píše:
Ahoj,
přidám svojí zkušenost s rodinným rozpočtem. Já jsem na rodičáku, s přítelem máme pětiměsíční holčičku. Každý máme svůj účet. Neexistuje společný účet, abych náhodou neutratila jeho peníze. Žádné peníze od přítele nedostávám, věci pro malou si platím ze svého, včetně spoření mého a naší holčičky, z toho jídlo, financuju svoje auto a musím něco taky ušetřit, kdyby náhodou. Přítel má příjem minimálně čtyřikrát vyšší než já a to beru tu nejvyšší částku rodičáku. Financuje si opravy v baráku, který je jeho. Kupuje jídlo, většinu jídla si bere sebou do práce, je přes týden pryč. Financuje si svoje auto, spoření a úrazovku pro malou. Pořád brečí, že má málo peněz a že moc utrácíme. Má několik účtů na kterých má statisícové částky. Docela mě mrzí, že je takový sysel. Nemůžu si dovolit si mu říct o nějaké peníze, to by byl rajt :(

No to je přesně případ, na který jsem se ptala výše. Tak se zeptám i tady. Co ti řekl přítel, když jste plánovali dítě a bavili se nastavení financí. Jak jste se dohodli, nebo spíš dohodli jste se vůbec? Mě prostě strašně zajímá, jak se může člověk do takové situace dostat.

• Citovat
  • Upravit
6993
24.8.16 21:09

@ajvl copak ti dva se o tom nebaví? Jestli dítě chtějí, jestli na to mají, nebo jak to pak bude fungovat?
Asi jsem naivní, my tohle všechno probrali. A pokud to chlap nechce řešit (je mi jasné, že takových bude hodně) že „to se nějak vyřeší“ tak bych se pořádně zamyslela, jak to vlastně s těma financema máme aktuálně (jestli už tam něco nenaznačuje, protože on se nejspíš nezmění s porodem. On už je takový od začátku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
17.12.17 13:36
@Anonymní píše:
Asi nejsem nejlepším příkladem, ale napíšu, jak to chodí u nás a předem podotýkám, že se mi to nelíbí, ale nejde s tím hnout :( (už jsem zkoušela krom odchodu úplně všechno). Máme dvě děti 4 roky a 3 měs. Každý máme svůj účet a víceméně si každý kupujeme to, co zrovna chceme, či potřebujeme nebo na co zrovna máme, o ničem se navzájem neinformujeme. tento systém byl udržitelný do doby, kdy jsme vydělávali přibližně oba dva stejně cca 20tis. Když jsem byla na první mateřské, byla jsem téměř celé těhotenství na nemocenské a veškerou výbavičku jsem si musela pořídit sama a v 15 měs. malé jsem šla opět do práce abych nemusela doslova škemrat a obhajovat i ty nejzákladnější věci pro sebe a malou na které mi nezbývalo :(. Máme to tak, že manžel ze svého účtu platí sipo, hypotéku, leasing, benzín (cca 12 tis.) a zbytek je jeho z čehož si postupně opravuje dům, který je pouze jeho (i když hypotéka je papírově na nás oba), dále vím, že utrácí za posilovnu, doplnky stravy, chodí si na meníčka do restaurace. Na mě je veškeré jídlo, drogérka, lékárna, oblečení, boty, kroužky, školka, úrazové pojištění pro všechny, životko, dovolené, výlety (pokud nemám, nejde se :( ). Mám pocit, že je to trochu nespravedlivé, protože mě z mých peněz nezbyde jen pro mě samotnou nic, spíš mám problém, to dát vše do kupy. Nyní jsem opět na mateřké a brzo budu přecházet na rodičák a manžel se nechal slyšet, že to prostě musím zvládnout, že mi navíc nedá ani korunu :(. Takže jsem zvědavá jak ze 7tis. zvládnu vše + tentokrát už děti dvě. Manžel má příjem 20 na černo, ted mu přiznali i podporu z pracáku nákých necelých 10 a bude začínat s podnikáním + má vedlejší příjmy z burzy, kde má nasysleno pár stovek tis. (ty jsou přece jen jeho a já se na nich nijak nezasloužila, tudíž nemám nárok). Když se pokazí spotřebič nebo nábytek, platím já, pokud třeba kotel nebo cokoliv s domem, manžel. No je toho víc, ale takhle z hlavy narychlo už si nevzpomenu, i tak si myslím, že to mluví za vše. Dávám anonymně.. asi chápete, že citlivých údajů je tu spousta :(

teda, to je drsný, jsi dobrá, že takhle vyžiješ. Měla bych na tebe dotaz, kdybys tu ještě byla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný