Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Zkoušela jsem pročítat diskuze, ale nikde jsem moc nenašla odpovědi, tak zakládám svojí.
Mám dceru, teď čerstvě dvouletou. Od mala spí s námi v posteli/přirazené postýlce. Je šílený nespavec, i teď se budí několikrát za noc. Někdy usne sama, někdy je potřeba uklidnit. Od přestěhování spí vlastně jen s námi, ve svém vydrží jen než jdeme spát my.
Teď v rámci příprav na druhé dítě jsme jí před pár týdny přesunuli na stranu k tátovi, vzala to v pohodě, ale stejně chodí hned kolem půlnoci za mnou doprostřed. A já řeším, jak to udělat, aby mi v noci nezalehla malého sourozence. Rodím za necelé dvě měsíce a změna k lepšímu moc není. Dcera je v noci jak tank, lehá si nám na hlavu, kope, neustále se různě otáčí. To vše většinou v polospánku. Opakovaně jí usměrňujeme, ale nelepší se to.
Chtěla jsem sourozence opět kojit v leže a ideálně polospánku, ale vůbec nevím, jak bych kojila z druhého prsa, když by dítě mělo být mezi námi a tam může kdykoliv přilézt dcera. Kojit přes jsem zkoušela už u starší a je mi to nepohodlné, asi na to nemám prsa.
Máte někdo podobnou zkušenost? Srovnalo se to? Byl starší sourozenec problém?
Možná se stane zázrak a druhé dítě bude spinkat celou noc u sebe v postýlce, ale veliké naděje si nedělám. Nespavost máme v rodině.
Chvilku jsme taky v posteli spali ve 4. Syn necelé 3 roky a novorozenec. Holt se spalo na střídačku: syn, manžel, mimino, já. Když se stalo, že přilezl syn doprostřed, dala jsem kojící polštář na kraj postele a miminko ke mě z druhé strany. Naštěstí pak syn začal spát lépe a ve svém, takže takových nocí jsme měli možná 20, 30..
Z tvé strany kupte zábranu, nebo pripražte postel ke zdi a spěte miminko, ty, dcera, manžel.
@JancaS84 @unuděná z mé strany není problém. Tam bude postýlka. Problém je uprostřed. Bojím se, že starší mi zalehne tu mladší.
Jestli to spravne chapu, tak zakladatelka resi, jak kojit z druheho prsa, aniz by miminko davala doprostred? Muzes sebe a miminko otocit o 180 stupnu, ze budete mit nohy u hlav druhych dvou spacu. A nebo to s tim kojenim pres jeste zkouset, ja moc vybavena nejsem a slo mi to, lezela jsem u toho skoro na brise.
@tevl píše: Více
Nezalehne kdyz das mimino na kraj.
Edit uz chapu. My dceru pred porodem ucili, ze proste ma svoji postylku a spi se v ni. Ma ji taky prirazenou k nasi. Pochopila a s prichodem mimina uz neleze. Zacatek horsi, zarlila, ale ve 4 bychom se nevyspali a nakonec to vzala a prijde se potulit az rano, kdyz jsme vzhuru.
No nesmíš to miminko dát doprostřed ale úplně na kraj z tvé strany a tam to zabezpečit aby nespadlo. Když budeš chtít kojit z druhého prsu tak si lehneš hlavou do noh.
@Hibou píše: Více
Aha, rozumím. Já v leže nikdy nekojila, vždycky jsem si k tomu radši sedla, takže to nemůžu posloužit.
@DandátkoP a jak jste učili? Protože my už to taky nějaký ten pátek zkoušíme a výsledek je jen ten že prostě nikdo z nás nespí a dcera řve.
na straně u táty ani u sebe v postýlce prostě spát nechce. A přitom když je uprostřed, tak je kolikrát část noci přítulená k němu.
A co kdyby s ní spal manžel u ní v pokojíčku? Kupte tam nějakou větší postel kam se vejdou a odstěhovala bych je tam. Děti se nebudou vzájemně budit. Nikdo nikoho nezalehne. Časem si tam zvykne a bude spát i sama.
Ahoj, my jsme od roka syna pořídili velkou dětskou ohrádku, dali jsme do ní matrací a spím tam se synem já nebo manžel. V červnu se narodí sourozenec a pokud to bude také nespavec, dáme úplně stejnou ohrádku vedle té co už máme a v jedné budu já s mimčem a ve druhé starší syn sám nebo s manželem. 😁 Tím mám vyřešené, že ho nezalehne a já budu mít pod kontrolou u sebe oba dva.
tak postylku přiraženou k posteli, oddělaný ten bok… budeš blízko miminka.. a dcera bude na druhé straně.. postýlka s miminkem, ty, starší, manžel.
@tevl nejdriv jsem ji ucila spat na kraji nasi postele, kde hned vedle mela postylku, driv byla taky zvykla spat uprostred prave. A kdyz par mesicu spala na tom kraji uz hned vedle postylky, tak jsem ji zacala navrhovat, zda nechce do ni, ze to bude mit pohodlenejsi a ze az bude miminko, ze se stejne nebudeme vejit. A nakonec se to zlomilo na podzim, kdy ji bylo vedro jeste pod jeji dekou teplejsi a zaroven zima, kdyz byla neprikryta a ja ji koupila jen obyc deku s tlapkovou patrolou a ona se najednou přesunula sama do postylky, ze bude spat pod tou dekou s pejskama. A dalsi dny uz jsem ji rikala, ze se vyspala lip a my taky a ze tam ma tu svou deku. A ona od ty doby nejak pochopila a zacala chodit spat tam. Jeste nez se malá narodila, zak okolo 4 ráno treba prisla, kdyz se prineslo mimino z porodnice, tsk se dalo doprostred a nebylo misto a ldyz se snazila jit ke me, tak jsem jo v noci rekla, at je v postylce, ze se nevejdeme. Bylo mi ji lito, ale na druhou stranu ona to behem tydne pochopila a uz je spokojena a ma daleko vic mista na span a vyspi se lip. ![]()
Na kojení bych si sedla. Nestalo by mi to za stěhování starší ze společné postele.
U druheho ditete jsem byla tak unavena, ze jsem kojila jen z jednoho celou noc a pres den kompenzovala vice z druheho. stridat nebylo potreba. Nez jsem sla spat (cca 23 tak jsem naposledy kojila z toho, co nebylo v noci dostupne na strane mimina. 2-3× jsem nakojila z jednoho a ranni snidani co uz jsem zas vnimala, tak sla zase z toho co nebylo dostupne. Kojil jsem 1r7m bez problemu