Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
moc bych potřebovala poradit s vyplněním daňového přiznání pro společné zdanění manželů. Našla jsem návod, jak vyplnit, pokud je manžel zaměstnanec, ale netuším, jak to napsat, když je OSVČ a neplatí si zálohy na daň z příjmu. Manželka je na mateřské a pobírá pouze rodičovský příspěvek.
A pak druhá alternativa, jak to vyplnit, když manžel je zaměstnanec, manželka taky, ale byla v práci jen asi 2 měsíce, zbytek roku nemocenská a pak mateřská. Nevím, jestli se dá odečíst minimum na manželku, nebo si oba odečítají to minimum 38 tis.
Jestli se v tom někdovyzná, poraďte prosím zde do diskuze nebo přes email na lokynka@seznam.cz.
Díky moc všem.
Peťula
Ahojky,
teď jsem právě vyplňovala společné zdanění manželů nám a ještě třem dalším. Byly tam kombinace oba zaměstnanci, oba osvč, jeden tak druhý onak. Myslím si, že se v tom čelkem orientuju, takže kdybyste chtěla nějaká poradit, pošlete buď soukromou zprávu nebo mail na pivik.bo@centrum.cz
Ivulka
Já jsem si zašla rovnou na FÚ. Byla tam příjemná paní, měla pochopení pro naprostého laika. Vzala jsem sebou potvrzení o mém i manželově loňském výdělku, dále potvrzení o zaplacených úrocích ze stavebního spoření a potvrzení o částce zaplacené na životní pojištění. Takže celkem 4 potvrzení. Samozřejmě to musí oba podepsat. A paní mi to pomohla dopsat do správných kolonek a vypočetla mi, že nám vrátí 9.600,– Kč !!! Pokud bychom si to zdanění dělali každý zvlášť u zaměstnavatele, mně by vrátili jen 500 Kč a manželovi 4000 Kč. A to je přeci rozdíl. Takže se nenechte odradit od chaotických formulářů, výsledek bude stát za to!!!
Sandra 23 tt