Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
Jdu si pro radu🙈
Syn nastoupil na internát bohužel jeden spolubydlící na pokoji používá elek. cigaretu po požádání mého syna o to aby tam nekouřil nebo alespoň ať jde do okna… reakce žádná. Také po 22 hod večer je na telefonu ale to bych neřešila ale bez sluchátek a syn nemůže spát.. naprostá lhostejnost.. jsem ráda že se syn svěřil ale nevíme si rady.. syn nechce být ten kdo si půjde stěžovat a nechci ho obcházet a řešit to já s vychovatelkou aby bylo zřejmé že syn žaloval.. vím že se tomu asi nevyhnu ale ráda bych Vaše rady. Děkuji mnohokrát
@Monka196 píše: Více
tak jaké jiné rady, než řešit to s vychovateli si myslíš, že dostaneš?
blbý, no
syn nechce být za bonzáka, ale holt si musí vybrat
bohužel musí bezohlednému spolubydlícímu dát ultimátum - bud jen z okna a v noci od 22hod klid, nebo, kámo, vychoška, sorry jako
neučme se uhýbat, učme se řešit věci jasně a na rovinu, férově a jasně.
pokud je mu jedno, jak se tvůj syn cítí, tak těžko něco uděláš. Jedině přes vychovatele, zkusit, jestli nemají třeba v jiném pokoji volno.
Ideálně řešit s vychovatelkou, pokud se stydí/nechce být za bonzáka, hodit anonymní lísteček vychovatelkám, ať dojdou po večerce zkontrolovat pokoj XY, že se odtud ozývá hluk a line zápach ecigarety. ![]()
Kdo si nechce stěžovat, ten musí trpět.
@Jahru píše: Více
Pokud se stydí za sebe postavit, aby nebyl u bezohledných individuí za bonzáka, tak se to bude muset naučit, protože jinak bude ústrky od bezohledných individuí trpět celý život.
Anonymní lístečky na tom nic nezmění, lepší bude, když se naučí řesit konfliktní situace na rovinu.
@eumedon píše: Více
Tohle se hezky tvrdí z pohledu dospělého. V 15 to člověk vidí jinak.
@Jahru píše: Více
To je sice možné, ale čím dříve za sebe naučí postavit, tím méně bude trpět.
Anonymní udání nejsou cesta.
V tomhle věku už by si to syn měl vyřešit sám. Pokud se nedokáže se spolubydlícím domluvit, tak bude muset buď žalovat nebo to vydržet ![]()
@Tayen píše: Více
Zkusil se s ním domluvit, spolubydlící jeho námitky ignoroval.
Nezbývá mu, než mu pohrozit, že pokud ho nebude respektovat, bude nucen si na něj stěžovat u vedení internátu. A pokud to nepomůže, tak si skutečně stěžovat.
Na tyhle hry s oběťmi bezohledných individuí na „bonzáky“ a „žalobníčky“ by oběť neměla přistupovat.
Je to jako s domácím násilím: Když se rozhodne vydržet a bude trpět, tak si agresor dovolí stále víc, protože vidí, že přistoupil na jeho hru a bojí se stěžovat si. A bude útlak stupňovat.
Anonymní lístečky zrovna tak - agresor se stejně domákne, odkud vítr fouká, a navíc získá informaci, že oběť se bojí jednat přímo a přistoupila na jeho vykutálenou hru, že kdo si na něj stěžuje, je „bonzák“.
Ono je to těžké sdílet pokoj s někým, na koho jsem si stěžoval a stěžovat si na někoho, s kým sdílím pokoj. Nejen kvůli věku, ale hlavně kvůli tomu, že ten, s kým sdílím pokoj, má stovky příležitostí znepříjemnit mi život různými schválnostmi. Řešení je tedy požádat vedení o změnu pokoje, pokud k tomu dojde.
Záleží samozřejmě na vychovatelích internátu. Máme dceru druhým rokem na internátu, a tam nám řekli hned v úvodní informaci, že šikanu netrpí. Měli tam jeden případ šikany, a ten kluk letěl - z internátu ho vyhodili - rodiče pro něj pak mohli hledat ubytování v soukromí, když chtěli, aby zůstal na škole.
Mimoto, na začátku školy měli aklimatizační pobyt na kempu v přírodě, a tam se daly dohromady menší party lidí, kteří si sedli, takže tam si žáci vybrali, s kým chtějí bydlet.
Příspěvek upraven 07.10.24 v 08:58
@eumedo
Naprosto souhlasím. Já bycb šla „žalovat“ už dávno. Když se spolubydlící neumí chovat, musí počítat s tím, že to bude mít následky a že si na něj ostatní budpu stěžovat. Nevidím na stížnosti nic špatného… ale chápu, že teenager to může vnímat jinak.