Spoření peněz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8491
17.12.17 13:28
@zuzukobylka píše:
Udělala bych si dva spořící účty. Jeden jako rezervu, druhý na byt. Dětem bych začla spořit až v momentě, kdy v bytě bude vše podle tvých představ.

Souhlas… Navic, to, co naspori jako rezervu, se muze pak rozhodnout dat detem, pokud na tom bude v budoucnu lepe. Naopak to udelat nejde :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
17.12.17 13:36

Jako první bych šetřila na rezervu a rekonstrukci bytu. Po tom si začít spořit na stáří. Do dětí bych ty peníze raději investovala už teď - vzdělání.
Já si stejně myslím, že je pro děti lepší dát jim peníze jako svatební dar, když zakládají rodinu… Prostě když už si sami něco vydělali. V mém okolí většina co v 18 dostali peníze, tak to utratili za blbosti (jejich slova). Pár to využilo na cestu do zahraničí. Ale všichni se shodli na tom, že by jim spíš bodlo kdyby ty peníze dostali když zakládali rodiny. A ono když už ty děti nemusíš živit, tak se ti líp pro ně spoří :mrgreen:

Já si rezervu spořím doma do kasičky. Na spořícím účtu by se mi stejně nezhodnotili a mám ji pořád při ruce. Po skončení RD budu řešit důchodové, uvidíme jestli si to nějak zvýhodní. Zatím mi přijde nejlepší varianta ukládání peněz do zlata a stříbra, než někde nějaký spořící účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.12.17 13:48
@P4ja píše:
Já na tohle mám super finanční poradkyni. Jednou za rok sedneme, zkotrolujeme, co a jak. Projdeme, co kde přibylo a nebo ubylo. A co plánujeme.

Mám to tak nastavené od VŠ. Pořád mám představu, co a jak a kam. Pak přibyl přítel, teď už i manžel a zase jsme všechno prošli, zkontrolovali. Spočítali, co a jak nám zbývá a tak. Teď přibyde mimčo a zase bude chaos.

Jinak pro děti nemusíš spořit peníze, ale já třeba nakupuju zlato. A teď je výhodnějí stříbro.
Jinak měla bys mít něco krátkodobého a tam mít 6 měsíčních platů. Pak něco dlouhodobějšího, ale něco, kam můžeš sáhnout, když je opravdu nutnost. Stavebko nebo nějaké dluhopisy, akcie (5 - 10 let). A potom delší věci..samozřejmostí je životní pojistka. Penzijko. Zlato a stříbro se vyplatí případně nemovitost nebo půda.
No a záleží na tom, jak jsi ochotná riskovat a investovat…akcie, akciové fondy a třeba sdílená ekonomika..viz. Zonky aj.

Pokud je vás na to víc, tak je potřeba sednout na příjmy a výdaje dohromady a porovnat to spolu. Některé věci je dobré mít odděleně, kdyby něco a některé se třeba domluvíte dohromady. Ale pak budeš vědět, co ti zbývá. A podle toho se rozhodovat.

dluhopisy, akcie? Jen se nechá nachytat „poradcem“, co ji podojí. V dnešní době hormonálně vytuněné ekonomiky nesmysl.Je jen otázka času, kdy ekonomická bublina praskne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56287
17.12.17 13:52
@Burj Chalifa píše:
dluhopisy, akcie? Jen se nechá nachytat „poradcem“, co ji podojí. V dnešní době hormonálně vytuněné ekonomiky nesmysl.Je jen otázka času, kdy ekonomická bublina praskne.

já si taky myslím, že k nastavení svých osobních financí poradce nepotřebuje.
Max v momentě, kdy už bude mít rozhodnutou částku, kterou bude měsíčně spořit - tak možná k výběru konkrétního produktu.
Ale v momentě, kdy počítá každou korunu, bych stejně nic nedávala na dlouhodobé produkty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.12.17 14:42

Ty se musíš postarat hlavně sama o sebe. Dětem bude k ničemu, když jim našetříš peníze a oni tě pak budou muset živit, protože ty nemáš rezervu a nemáš na důchod. Děti bych vůbec neřešila.

Pořádně se nadechni, je z tebe cítit úzkost a obava. Přitom ty vyděláváš dost na to, že chceš šetřit. Někdo nemá ani to.

Já šetřím na jednu hromadu, když je tam peněz víc, rozhodnu se, co na bydlení opravit. Utrácím tak, abych nikdy nebyla bez peněz a nějakou rezervu měla. Ty jak jsi sama, tak jsi moc zodpovědná, a víc se bojíš.

Nemá cenu mít našetřený a sedět doma v zimě a po tmě v holobytu. Podle mě jsou nejlepe investované peníze do bydlení. Když přijde krize a jsi bez peněz, tak ti moc pomůže, že máš vlastní bydlení a víš, že je to v dobrým stavu, a nebudeš tam muset cpát velký peníze. Bydlení je i šetření na důchod, když budeš mít byt v dobrým stavu, tak budeš utracet jen za jídlo a léky. A udržovaný byt se dá vždy dobře prodat.

A určitě je k ničemu mít tři hromádky a všude mít tak málo peněz, že za to nic nekoupíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.12.17 16:39

@Burj Chalifa
Tak není poradce jako poradce a akcie a dluhopisy jsem zmínila jako příklad. A vždycky záleží na každém.

Zcela jistě je lepší, když tady zakladatelce poradí dvacet bez urážky „chytrých“, kteří ví jen to, co tady popsala. Jenže je potřeba vědět mnohem víc a taky je to otázka času na diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.12.17 16:45

Pokud počítá každou korunu, tak vkládat peníze do nejistých produktů jako jsou akcie je holý nesmysl a risk.To si může dovolit ten, kdo má peněz nazbyt, což ona není. Dluhopisy jsou zase běh na dlouhou trať. Důležité je hlavně o peníze nepřijít, což by pro ni bylo velmi bolestivé a mít je pro případ okamžité potřeby dostupné. Tedy spořící účet. Na každém záleží, co zvolí, zda rekonstruovaný byt byt a strach, že nemá už nic pro nenadále příhody finanční nebo ten klid a mizernou domácnost. To si musí rozhodnout a vybalancovat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.12.17 18:40

@Burj Chalifa Však jsem nepsala, že zrovna musí volit akcie. Pokud jsi to četl(a), tak jsem to psala jako obecnou věc a věc na to, jestli chce riskovat. Ne jako nutnost. Psala jsem, že je potřeba mít rezervu 6 měsíčních platů a pak něco dlouhodobějšího k čemu se dá v případě nutnosti dostat. A taky jsem třeba jsem psala, že na delší dobu je fajn zlato, které se taky dá prodat.
A jinak můžeš mně říct, co bude mít ze spořícího účtu?? Teda kromě toho, že se tam dávají peníze na rezervu…Na tom se přece nic nenaspoří. A nevyplatí se tam mít víc peněz než těch 6 platů. Já se třeba bez spořícího účtu obejdu a rezervu mám na BÚ s malým zhodnocením a peníze navíc posílám jinam.
Ale bez úplného obrázku příjmů a výdajů se těžko radí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.12.17 18:45
@P4ja píše:
@Burj Chalifa Však jsem nepsala, že zrovna musí volit akcie. Pokud jsi to četl(a), tak jsem to psala jako obecnou věc a věc na to, jestli chce riskovat. Ne jako nutnost. Psala jsem, že je potřeba mít rezervu 6 měsíčních platů a pak něco dlouhodobějšího k čemu se dá v případě nutnosti dostat. A taky jsem třeba jsem psala, že na delší dobu je fajn zlato, které se taky dá prodat.
A jinak můžeš mně říct, co bude mít ze spořícího účtu?? Teda kromě toho, že se tam dávají peníze na rezervu…Na tom se přece nic nenaspoří. A nevyplatí se tam mít víc peněz než těch 6 platů. Já se třeba bez spořícího účtu obejdu a rezervu mám na BÚ s malým zhodnocením a peníze navíc posílám jinam.
Ale bez úplného obrázku příjmů a výdajů se těžko radí.

souhlasím, každý je v jiné situaci, někdo spoří po tisících, desetitisících, jiný po stovkách. Spořící účet má dvě výhody - je pojištěný na 100% a peníze jsou vždy po ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.12.17 18:49

@Burj Chalifa Jenomže, je to spíš na to, že tam odkládáš peníze a nic moc z toho. Když si teď vezmu inflaci.
Třeba teď má ČS nějakej „spořící účet“ a je tam 0,20 % tak to je nuda. No a ještě mně napadlo, že ČS má teď ty zdravé finance, tak tam je vidět, co na co jde. Jenže to člověk musí platit kartou, aby se to roztřídilo podle položek :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56078
17.12.17 18:51
@Burj Chalifa píše:
souhlasím, každý je v jiné situaci, někdo spoří po tisících, desetitisících, jiný po stovkách. Spořící účet má dvě výhody - je pojištěný na 100% a peníze jsou vždy po ruce.

Ona potrebuje neco, na co se rychle dostane. Zakladatelko, pokud muzes treba 500 sporit, udelej si ucet a sporak u Airbank. Je tam uroceni asponn1%. Pokud muzes sporit vic, zaloz k tomu jedno stavebko. To budou pro tebe nejlepsi produkty. Hlavne se s tim malem ani nerad s fin. Poradcem. Akorat Ti z toho kus ukroji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.12.17 18:52
@P4ja píše:
@Burj Chalifa Jenomže, je to spíš na to, že tam odkládáš peníze a nic moc z toho. Když si teď vezmu inflaci.
Třeba teď má ČS nějakej „spořící účet“ a je tam 0,20 % tak to je nuda. No a ještě mně napadlo, že ČS má teď ty zdravé finance, tak tam je vidět, co na co jde. Jenže to člověk musí platit kartou, aby se to roztřídilo podle položek :(

je to strašný, už aby úroky rostly. I ta Airbak má 1% jen do 250 tisíc. Zbytek peněz hnije za zlomky procent. U nemovitostí bych nyní nekupovala, počkat, až splaskne bublina. teď je to nejméně výhodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.12.17 18:52
@jkra píše:
Ona potrebuje neco, na co se rychle dostane. Zakladatelko, pokud muzes treba 500 sporit, udelej si ucet a sporak u Airbank. Je tam uroceni asponn1%. Pokud muzes sporit vic, zaloz k tomu jedno stavebko. To budou pro tebe nejlepsi produkty. Hlavne se s tim malem ani nerad s fin. Poradcem. Akorat Ti z toho kus ukroji.

poradce nebrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
17.12.17 18:59
@Burj Chalifa píše:
poradce nebrat.

Mně teda poradce můj nikdy nic neukrojil. Samozřejmě z uzavřených smluv má provize, ale to je stejně jako v bance. A je to normální, protože zadarmo nikdo nic dělat nebude.
To spíš takové ty rychlokvašky přímo na pobočce, co mají za úkol všem nasmlouvat všechno. A nebo podobní u té nejmenované akademie.
A pak taky jsem měla čest s jedním od Lišky. Když jsem se tam šla zeptat na detaily k ukončenému stavebku. Tak mě hned nabízel další, protože je prej poradce. Tak takoví lidi jsou o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.17 19:00

Kdyz poradce nebrat, tak poradte, jak investovat, sporit… Zatim sporime 7 tisic mesicne. Dluhopisy, akcie 5 tisic, stavebko 1 tisic, deti po 5 stovkach. Chci sporit jeste 10 tisic mesicne ale tak, aby ty penize byly kdykoliv dostupné. Poradite?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat