Spoření peněz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Naprosto chápu problém. Člověk spoří, pak to utratí třeba za ty podlahy a najednou se vyvrbí něco, co je akutní, a peníze nejsou, protože jste je dali za podlahy.
Určitě máš výhodu, že máš vlastní bydlení, takže to už řešit nemusíš. Nyní je potřeba našetřit si rezervu alespoň na šest měsíců života, pro případ, kdy by byl nějaký výpadek příjmů. Až budeš mít tuto železnou rezervu, tak začni šetřit na ostatní věci, co potřebuješ. Samozřejmě je jen na tobě, jak to pak budeš utrácet. Já bych třeba zvolila postup utrácet ušetřenou částku až v nejnutnějším případě, např. přestane fungovat lednička, koupíte ledničku. Dítě bude propadat z matematiky - koupíte kurz doučování. Taky je možnost si spoření rozdělit na více částí a zároveň spořit na víc hromádek, na dlouhodobou rezervu na nečekané výdaje a pak na spoření třeba na tu podlahu, kterou chceš, třetí hromádka může být šetření na dovolenou, která se utratí každý rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@AlphaOmega aha a muzi vedet jak?
Jsme země s nejmenší nezaměstnaností v Evropě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa píše:
předpokládám, že rezervu pro strýčka Příhodu už máte dostatečnou.
Tak samozrejme. Nejsem zadny financni analfabet. Detem take samozrejme sporime. Ale na penezich nesedim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AlphaOmega no, tak ja praci kupodvu mam, neboj neziju z davek.. ale jako samozivitelka si opravdu vyskakovat nemuzu. Mam prumerne placenou praci, nejake ty alimenty. Nevim co si predstavujes. Reditelku zemekoule bohužel nedělám.
- Citovat
- Upravit
@srpen89 vis on jeze rozdil, kdyz maz manzela a sporite společně. Ja kdyz jsem sama musim vystacit s malem a i z toho mala mam snahu si sporit.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:šetřila bych na rezervu, to je důležité
@srpen89 vis on jeze rozdil, kdyz maz manzela a sporite společně. Ja kdyz jsem sama musim vystacit s malem a i z toho mala mam snahu si sporit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Taky jsem byla dlouho sama a nasporeno jsem mela vzdycky. Ted je to paradoxně spíš naopak horsi, kdyz nas je vic. Kdybych byla stale sama se synem, tak ušetřím daleko, daleko vic.
Takze v tom to opravdu neni
Ja mam tedy nadprumerny prijem, ale nekdo holt spori po stovkach, nekdo po tisicovkach. Dulezite je spořit, mit rezervu a zbytek investovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První bych našetřila rezervu, pak na opravy/pěknou dovolenou a následně něco málo pro děti
- Citovat
- Upravit
Vytvořila bych si železnou rezervu, která by byla pro případ, že bych musela být nějaký čas bez příjmů, byla by dotknutelna jen v tomhle případě. Pak druhou rezervu na opravy a vybavení domácnosti. Tu bych použila dle situace doma a dle aktuální částky ( pr. nasetrim 20tis. koupím podlahy, sedacku atd.).Třetí rezervu bych měla na stáří (stačí ukládat třeba 100,– záleží kolik ti je). Spoření dětem- pokud to myslíš abys jim v 18 něco dala bych v tuhle chvíli neresila (tvým hlavním úkolem je je dobře vychovat a připravit na život, ne se sama ustvat). Jak spořit? Spocitej si veškeré příjmy a veškeré výdaje. Pokud příjmy nemůžeš zvednout (vyšší výživné, brigáda po práci, starší děti také můžou na brigádu), tak projít všechny výdaje a popřemýšlet kde by se dalo platit méně. Výdaje si zkus zapisovat třeba 2-3mesice opravdu všechny i třeba koupené lizatko u stánku, ať máš přesný obraz. Projdi i takove veci jako jestli zhasinate, neplytvate vodou, nevyhazujete jidlo atd… vypada to mozna jako kravina, ale tohle jsou vetsinou vydaje, ktere nejsou videt a je v nich dost penez. Pro vytvoření železné rezervy bych se zkusila hned někde uskromnit. Az ji budes mit zacni spořit na to ostatni. Z železné rezervy se peníze neberou a z té druhé už ano, pak by ses možná mohla zbavit myšlenky, že sporis a vlastně nevíš na co. Držím palce, být samozivitelkou není vůbec snadné, ale dá se to zvládnout, jen se musí víc počítat, plánovat a až budou děti větší tak zapojit i je! Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já na tohle mám super finanční poradkyni. Jednou za rok sedneme, zkotrolujeme, co a jak. Projdeme, co kde přibylo a nebo ubylo. A co plánujeme.
Mám to tak nastavené od VŠ. Pořád mám představu, co a jak a kam. Pak přibyl přítel, teď už i manžel a zase jsme všechno prošli, zkontrolovali. Spočítali, co a jak nám zbývá a tak. Teď přibyde mimčo a zase bude chaos.
Jinak pro děti nemusíš spořit peníze, ale já třeba nakupuju zlato. A teď je výhodnějí stříbro.
Jinak měla bys mít něco krátkodobého a tam mít 6 měsíčních platů. Pak něco dlouhodobějšího, ale něco, kam můžeš sáhnout, když je opravdu nutnost. Stavebko nebo nějaké dluhopisy, akcie (5 - 10 let). A potom delší věci..samozřejmostí je životní pojistka. Penzijko. Zlato a stříbro se vyplatí případně nemovitost nebo půda.
No a záleží na tom, jak jsi ochotná riskovat a investovat…akcie, akciové fondy a třeba sdílená ekonomika..viz. Zonky aj.
Pokud je vás na to víc, tak je potřeba sednout na příjmy a výdaje dohromady a porovnat to spolu. Některé věci je dobré mít odděleně, kdyby něco a některé se třeba domluvíte dohromady. Ale pak budeš vědět, co ti zbývá. A podle toho se rozhodovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nemuzes zlepsit praci? to je lepsi, nez suslit po stovkach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ja bych idealne potrebovala kedno sporeni primo na rekonstrukci, jedno sporeni na „kdyby neco“ a další spoření detem. Jenze na to vazne nemam.
Já bych v tvém případě spojila ty dvě poslední do jednoho.
Spoř si na dvě hromádky - jednu na něco určitého do bytu, druhou jako rezervu.
Jak už tu někdo psal - spořit dětem proto, aby dostali nějakou částku jako dospělí, je v tvém případě k ničemu, odebereš akorát z rozpočtu částku, která tě bude bolet.
Nejvíc co můžeš dětem dát, je právě to vzdělání, podporovat je v tom, co chtějí dělat. A to uděláš z běžného rozpočtu a pokud to bude chtít nějakou investici navíc, vezmeš z té rezervy.
Edit - a to navrhované zapracování na příjmech bych úplně taky nezavrhovala. Je to cesta, jak toto všechno urychlit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, mam takovy asi zvláštní dotaz. Nemam penize na rozhazovani, ale i tak se snažím sporit. Jenze dost casto premyslim na co to si to mam vlastne sporit. Jde mi totiz o to, ze bych rada mela penize do rezervy, kdyby se cokoliv stalo, jenze taky potrebuju udelat spoustu veci v byte ( treba podlahy mame silene, jeste puvodni co tu byly) atd. Dal taky bych potrebovala sporit i detem. Ale jak to vsechno mam delat? Kdyz si neco nasporim, pak to pouziju na byt, tak budu pak litovat, ze bemam nic pro strejcka prihodu, naopak kdyz budu sporit dal, tak me zase.bude stvat jak bydlime.. snad me chapete.. jak to mate vy? Prosim o anonym.
Synovi nespořím. Pokud bude chtít, po škole mu na 5 let půjčím svůj byt v Praze, aby nemusel hned od začátku kariéry platit někde nájem. Za těch 5 let předpokládám, že se finančně zvedne a byt zase vrátí. Pak je samozřejmě možnost, že půjde pracovat do zahraničí atd… tam už si bude muset poradit sám. Tam by mu nějaké moje úspory z ČR fakt nevytrhly.
Já mám teď rezervu a spořím na synovu školu, na cestování a výhledově na nějakou chalupu za Prahou, kam se přestěhuju na důchod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, a kolik mesicne utratis prumerne penez a kolik ti zbyva na sporeni? Ono je to take hodne o tom…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Udělala bych si dva spořící účty. Jeden jako rezervu, druhý na byt. Dětem bych začla spořit až v momentě, kdy v bytě bude vše podle tvých představ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit