Správný vývoj sedu?

93
9.6.17 09:35

Správný vývoj sedu?

Ahoj,
syn v 5,5m začal lozit, asi o týden později si sedal do šikmého sedu, ale opíral se o ruce (alespoň o jednu) a zádíčka měl vzhledem k podlaze asi v úhlu 45°. O měsíc později si klekal u nábytku, ale nejradši o mě (nebo partnera), když jsem ležela na boku. Teď má 7m a už obstojně obchází kolem nábytku nebo postýlky.
Ale pořád si nesedl. Doma se občas pokouší o normální sed (nohy dopředu), ale výsledná poloha odpovídá spíš pokusu člověka o placku, prostě je pořád nakloněný hodně dopředu. Jinak střídá šikmý sed, občas si „sedne“ v kleku nebo i normálně, ale pořád se u toho něčeho drží (většinou postýlky), takže vlastně ještě nesedí. Ale přijde mi, že když ze stoje „žuchne“ na zadek a pořád se drží, tak že je to skoro jako pasivní sed, do kterého jsme ho nikdy nedávali, což mě celkem znervózňuje. Poslední 2 týdny nám v korbičce taky jenom klečí, šikmo sedí nebo stojí.

Nemůže mít tenhle „sed“ špatný vliv na páteř? Když se pořád musí držet, aby nespadl?
Začali jsme uvažovat, že ho dámě do sporťáku, ale tam v tom pololehu bude mít stejně menší výhled než v korbičce v kleku, tak asi moc spokojenější nebude. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
381
9.6.17 10:17

Bohužel neporadím, ale máme to doma teď momentálně úplně stejně. S tím, že dcerka si umí sednout i pěkně rovně bez opory, ale většinu času traáví spíš v předklonu. Myslím si, že to teprve děťátko vypiluje a dávám tomu čas alespoň do další poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1120
9.6.17 10:23

@NiDa no on je asi rychlejší než mu jeho tělíčko dovoluje, on se vypiluje a brzy bude sedět dobře. Pokud v tom nakloněném sedu není dlouho, a střídá to s lezením tak snad to bude ok. Kdyby nakloněně seděl dlouho, to už by asi problém byl. Pokud klečí na patách, tak v tom bych ho podporovala, ale jestli mezi patami, tak to je špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
9.6.17 10:26

Jelikož jsem děti neposazovala, tak samy si sedly do normálního sedu, že se samy udržely bez opory kolem roku. Syn začínal první krůčky do prostoru v cca 10 měsících a v 11 měsích sám už chodil bez jakékoliv opory a sednout si ještě neuměl.

Mám 2 děti. Syn má dobré postavení těla a vymakané břišní svaly, protože je aktivně používá při sezení i stání. Dcera má už od mala povolené břišní svaly a vůbec je při sezení nebo stání nemá zatnuté jako syn. Taky má k vůli tomu problémy s plochou nohou.

Určitě si pohlídej, ať malý nesedí ve w sedu. Je to takový sed, který vypadá jakoby dítě klečelo, ale nohy má při tom vedle těla - jako tady.

Pokud malý aktivně používá břišní svaly při stání atd., tak bych až tak sezení neřešila a jen si případně pohlídala ten w sed. Jestli má břišní svaly povolené, tak jsou i cviky pro děti na posílení břišních svalů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
9.6.17 10:48

Dcerka byla taky takhle rychlá, už dávno chodila kolem nábytku a až tehdy si začala sama bezpečně sedat (v nějakém 8m). Pár týdnů na to se rozešla samostatně (na konci 9m). Do sedu mu nepomáhejte, spíš ho motivujte k lezení, ať si zpevní svaly. Kdyby se ti to nezdálo, tak raději zkonzultuj s pediatričkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
9.6.17 10:55

To že sedí na šikmo je v pořádku, do klasického sedu jdou děti právě přes tento tzv. „šikmý sed“. Jenom je potřeba pohlídat, aby to nedělal pořád na tu samou stranu. To klečení v korbičce je lepší, než předčasné posazování do sporťáku. A pozor, neměl by překročit fázi lezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
9.6.17 11:56

Ať hodně leze, lezení je nejzdravější pohyb. Jinak syn si sedl taky nejdřív tak, že potřeboval ze stoje dolů a dopředu nechtěl… sama jsem ho nikdy neposazovala, ale tohle jsem mu trpěla - nikdy v tomhle pasivním sedu neseděl dlouho. Ale jídelní židličku měl furt naklopenou do lehu až do doby, kdy si uměl sednout dobře a dlouho sám vydržel bez opory. Pokud by se ti to nějak nezdálo, tak zavolej doktorce, nebo se o tom zmiň při příští prohídce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
9.6.17 12:02

Ten je sikovnej, dcera v peti mesicich neumi skoro nic, jen hodne „keca“ a snazi se sednout, ale neumi. :) Co vim, tak hodne dulezite je lezeni a pro rozvoj brisnich svalu jsou dulezite prvni dva tri mesice, jak moc dite lezelo rovne v postylce. Proto se nema nechat spavat v sedackach apod. Ale tvuj dotaz by mela zodpovedet doktorka. Tohle neni uz moc o tom, co maji ostatni za zkusenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí