Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer maminky,
Prosím o radu. Syn ma 5 měsíců a trápí ho ranní kakaní. Trápí ho to od doby co přestál kakat po každém kojení, zhruba v 1 měsíci. Vždy po posledním nočním kojení se kroutí cca kolem 5 až 6 ranní, sice u toho spí ale teda nevím jak kvalitně. Je vidět že ho něco trápí ale proste se neproboudi úplně, přijde mě to jako když dospělému se chce v noci čurat ale nechce se mu vstávat. Musím počkat až se víc probere, pak ho vzít do klubička a on se vykadi, sice trochu tlačí ale není to nějaký extrém, neplače u toho, myslím si ale žeby si poradil i sám. Kakaní je normálně měkké, je toho hromada ale klasika. Jé jedno jestli v nocí jí 2 krát anebo třeba 4 krát, prostě každé ráno stejný. Přes den se většinou teda ještě vykadi, někdy i víc krát a to sám. Takže kde problém? Tím jak nespí pořádně tak dospava ale ne v kuse, ranní režim žádný, spí s náma v postelí takže ja u toho nespim, ráno jsem jako zombi. Zkoušela jsem vše možné kapky, probiotické atd. Myslela jsem že s přikrmama se to zlepší ale je to stejný. K obědu mu dávám lžičku olivového oleje, když náhodou zapomenu tak má to teda tužší. Ve střevech nic nemá, konecnik také ok. Kojim furt jak si řekne, většinou cca 2,5 až 3 hodiny. Zkouším i dávat nějaký ten nápoj pro miminka i vodu ale on nechce pít ani z flašky ani z hrnecku. Zlepší se to časem, anebo je to zácpa, anebo je to normální? Děkuji za odpovědi…
A co ho stocit do klubka at se vykadi pred spanim… urcite se to zlepsi jak se zacne vic hybat. A jinak je i normalni, ze dite nekaka denne.
Dcera půl roku, úplně to samé. Každé ráno mezi 5-6kaká, i když dám kakat večer. Už jsem si na to zvykla. Hned jak se začne kroutit, tak ji sundám plinu, dám do klubíčka, vykaka se. Pak dám prso a spime v klidu dál. Jsem líná chodit nad umyvadlo, tak ji dám pod zadek tu pocuranou plinu a pro jistotu ještě podložku a zvládneme to v posteli. Plinu ji sundávám, protoze se jí kaká líp a nemá to pak všude a nemusíme slozite cistit zadek a úplně se neprobere. Když jsem chodila do koupelny, víc se mi vzbudila a pak bylo těžší ji uspat. Jinak teda kakání ji netrapi, přijde mi, že prostě nechce kakat do té pliny, resp.ze vleže je to naprd.. jakmile ji zvednu, vykaka se během vteřinky…
Malá taky kaká pravidelně mezi pátou a šestou a pak už nespí. Teď s příkrmy teda kaká i přes den, ale dřív jen takto. A taky se u toho kroutila. Nepřišlo mi, že bych to měla nějak řešit, sundavat jí na to plínku nebo jí nosit nad umyvadlo. Nebo se snažit posouvat čas kakání. Jako já se za ní nevykakám, to si řeší sama. Nějak asi nechápu problém..
Co je tu vlastne za problem? Chapu to dobre, ze kazde rano za tve pomoci kaka? Co by za to nekteri lide dali, za to pravidelne kakani
Jestli se krouti celou noc (to je ten problem?), nepomuze Sabsimplex?
U nás to nevidím jako problém. Jen když jsem ji nechala, kroutila a vrtěla se třeba hodinu, než se vykadila a nespali jsme nikdo. Takhle ji zvednu, nechám vykadit, během pár minut všechno vyřízeno a spíme dál. Lepší než hodinu ležet vedle mimina, které se mrska, kope nohama, atd.. nemyslím, že jsou k tomu potřeba nějaké kapky nebo tak. Pokud nepláče, jinak normálně kadi, spí v pohodě, atd.. zbytečne to do dítěte cpat.
Má i jakoby hodně nafouklé bříško? Nás to taky trápilo ze začátku kolem 1 měsíce…nejíš hodně sladké? Já ho vynechala a přišlo mi, že se to hned spravilo ![]()
Nejvíc mě trápí že se u toho kroutí třeba i hodinu a když ho probudím sama tak akorát na mě kouká co to po ním chci, proto musím čekat až se probere sám @Nikuu u nás také to bylo, že po přebalení dostál prso a spalo se dál ale poslední týden to nějak nejde. Napije se ale neusne u toho kojení jako vždy a přitom mne si oči, ziva a tahá se za ouška ale ne spát. Usne až tak za hodinu, někdy na hodinu někdy na dvě, takže ty rána jsou takový divoký pak. Kapky jsem zkoušela všechny. Nafouklé bříško nemá, nejedla jsem týden žádné mléčné výrobky na zkoušku a výsledek stejný. Ono to není problém nějak velký, spíš jsem hledala nejakou mamku jestli to také mají anebo měli. Proste bych ráda zažila ráno kde se vám vzbudí dítě samo a vyspale, ale i bez toho da se žít ![]()