Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim, muj syn ma obvod hlavicky vybocujici ze vsech rustovych grafu. Narozen ve 37tt s hlavickou 37cm. Na trimesicni kontrole me doktor poslal pro jistotu na sono pres fontanelu a bez nalezu. Takze me uklidnil a prestal resit. Ted v 7 1/2m obvod 48,5 cm / pri vysce 74cm/. Je to hrozne moc a kazdy mesic o 1 cm stale roste. Dcera mela 48,5 cm ve 24m
Mate nekdo podobnou zkusenost a srovnalo se to vekem? Museli jste podstoupit dalsi vysetreni? Jinak se vyviji rekla bych normalne. My s muzem mame hlavy tabulkove. V rodine dedecka ale par velkych hlav je…
Moje ségra má holčičku a ta měla taky velkou hlavičku v poměru k tělíčku. Centimetry teda nevím.. Ale okolo roku se to srovnalo - vytáhla se a najednou ta hlava k tomu tělu byla akorát. ![]()
Mam velkohlave dite
Narozen ve 40+0tt, obvod hlavy 40cm, cepicky mu nebyly, nosi odmala pokryvky hlavy pro o nekolik let starsi deti, ted uz teda nosi dospelacke a to asi od deviti let. Ma proste velkou hlavu, asi po mem tatinkovi. On je teda i dlouhan od narozeni, takze to az tak nebije do oci. Kazdopadne v tomto ohledu je v poradku, zadny zdravotni problem. A ano, dcera se narodila s hlavickou asi 32cm a rozdil velikosti hlavy je mezi dcerou a synem propastny i ted.
Kluci maji vetsi hlavy. kdyz jsem porovnavala kamaraky holcicky a moje kluky, tam me spis napadalo, jestli ty holky nemaji nejakou mikrocefalii. Jinak svou velikost hlavy si musis zmerit, pohledem to vnimas v kontextu s telem, kdo je velky, u toho se zda hlava mensi a naopak.
Mne ani osobne neprijde, ze by mel velkou hlavu. Je dlouhy a ramenaty. 48,5cm v 7 1/2m je ale fakt priserne moc
Jsme uplne mimo graf. Vyskou jsme na hornich percentilech a vahou je spis prumerny. Jen ta hlava… Ja mam 57 cm a muj muz 57,5 cm, coz je nejaky prumer.
Podle mě je to ok ![]()
Můj syn měl na začátku 8 m taky 48,5 cm a v 1 roce 50cm… Nikdy mi to nepřišlo nějak extrémně moc. Od narození má sice větší hlavičku, ale časem se to vyrovná..
A ani doktor to nikdy neřešil..
@Akzeretka A ja myslela, ze jsme s takhle velkou hlavickou jedini ![]()