Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, je tady některá, která vyměnila Vojtův princip za Bobath koncept? Posdílíte zkušenosti? Jde o neurologicky zdravé dítě s výraznější hypotoníí. Vojtovku cvičíme už dlouho a mě přijde, že poslední dva měsíce uplně k ničemu (není tam hybná reakce co má být), tak hledám alternativu. Díky!
Ahijky, mi s prvni cvicili Vojtovku, po 3 navstevach mala prestala jist, zacla se nas bat a ja rekla stop. vymenili jsme neurolozku, a zacli cvicit Bobatha..do pul roku se dcera rozchodila bez nervu, breku atd..za me Vojtovku jen opravdu detem s neuro. nalezem
@Jitus.Slavickova ahoj, diky moc za reakci. Odkud jste? S kym jste Bobatha cvicili?
Cvicila jsem s mladsi dcerou vojtovku od 4 do 10 mesicu. Ale byvala dost nemocna, takze cviceni nijak intenzivni; casto jsem tyden cvicila a pak dva tydny pauza. Navic jsem doma mela dvouletacku, ktera vyzadovala pozornost a nesnasela, kdyz jsem malou segru „mucila.“ V 10 mesicich neurolozka rozhodla, ze vojtovka neni potreba - dcera bez neurologickeho nalezu, jen s vyraznou vyvojovou hypotonii. Zmenily jsme fyzioterapeutku, ta nechala jeden cvik z vojty (a I ten jsem cvicila jen kdyz na to mala mela naladu), a jinak bobath a ruzna motivacni cviceni. Hlavni zmena byla v tom, ze z rehabilitace najednou nebyl horor, naopak ji to bavilo a cele cviceni se smala. Motoricky si sla svym tempem, chodi od 19 mesicu, fyzioterapeutka pomahala hlidat a korigovat mirne odchylky, aby predesla napr. shrbenym zadum nebo propadlym kotnikum.
Vojtovka se v té naší kotlině zoufale nadužívá. Ve třech měsících dcery jsem jí odmítla - diagnoza nerovnoměrný vývoj, v šesti měsících je dcera bez jakéhokoli cvičení zcela v normě. Byla jsem na klinice dětského a dorostového lékařství a tamní neurolog mě měl za hysterickou matku, že to nechci. Prostý čas jim holt pojišťovny neproplácí.. Fandím všem, co se ubrání, pokud dítě nemá skutečný neurologický nález.
@lenac1 ahojky, diky za reakci. Taky je to mohe druhe dite, takze zvladnoun4 cviceni za den je fakt masakr. Ale cvicim poctive 3 mesice a z toho dva mam pocit ze na prd… odkud jste a skym jste bobatha cvicili? My jsme z Prahy, ale jsem v zasade ochotna dojizdet i mimo Phu. Bobath terapeut se v cechach fakt blbe shani ![]()
@martinca diky za reakci, jj, cvici kde kdo, u nad to ale bylo/je spis oduvodnene. Predcasne narozeny, a prvni dva mesice se na brise v podstate nehnul. Ale obecne fakt souhlas, v cr/sr vojti kazdy druhy dite.
@yzx píše:
@martinca diky za reakci, jj, cvici kde kdo, u nad to ale bylo/je spis oduvodnene. Predcasne narozeny, a prvni dva mesice se na brise v podstate nehnul. Ale obecne fakt souhlas, v cr/sr vojti kazdy druhy dite.
Jojo, malá je taky narozená ve 33.týdnu
@yzx píše:
@lenac1 ahojky, diky za reakci. Taky je to mohe druhe dite, takze zvladnoun4 cviceni za den je fakt masakr. Ale cvicim poctive 3 mesice a z toho dva mam pocit ze na prd… odkud jste a skym jste bobatha cvicili? My jsme z Prahy, ale jsem v zasade ochotna dojizdet i mimo Phu. Bobath terapeut se v cechach fakt blbe shani
Chodily jsme k mgr. Votavove na Zizkov/Jarov. Je soukroma, ale neni draha. Nedela ciste bobatha, ma hodne individualni pristup, ja jsem si pak od ni nechala rovnat zada (mimochodem I vojtovkou
, kamaradce spravila rozestup brisnich svalu.
Jinak cvicit vojtovku, kdyz mate doma starsi dite, je fakt masakr. 4× denne mi to nevyslo snad nikdy, problem byl I brat ji s sebou na kontroly, nesnasela to a kolikrat brecela vic nez mladsi segra. K Votavove pak se mnou chodila rada, hrala si tam a nekter cviky chtela delat taky. Celkove se prechodem na bobatha nase domacnost dost zklidnila. Ale vojtovku nezavrhuju. Mela jsem neodhaleny problem v tehotentsvi, ktery vyustil v komplikovany porod a nasledny mesic v nemocnici. Nez zacala cvicit, tak vlastne jen lezela a neurolozka nebyla uplne v klidu… ta vojtovka ji „nakopla“ a pak kdyz se vyloucilo neuro poskozeni, neurolozka sama navrhla zmenu. Asi mame I stesti na rozumnou doktorku ![]()
@lenac1 super diky, o pani Votavove jsem uz tady nekde cetla. K neuro jste chodili kam? My chodime k Cibochove do Motola. Ta je vojtovkova
. Ja mam starsiho uz predskolaka, takze chodi do skolky. Snazim se to 3× odcvicit, kdyz je tam. Ale intak to je masakr. Chodi poo. Ja vojtovce verim, cvicila jsem i se starsim, ale na mladsiho to nejak nefinguje.
@yzx píše:
@lenac1 super diky, o pani Votavove jsem uz tady nekde cetla. K neuro jste chodili kam? My chodime k Cibochove do Motola. Ta je vojtovkova. Ja mam starsiho uz predskolaka, takze chodi do skolky. Snazim se to 3× odcvicit, kdyz je tam. Ale intak to je masakr. Chodi poo. Ja vojtovce verim, cvicila jsem i se starsim, ale na mladsiho to nejak nefinguje.
My chodime k Popelkove na Zizkove, ta dokonce sefovala rehabilitacnimu centru v Krci, ktery je taky dost provojtovsky.
Votavova tu urcite uz byla v nejake diskuzi zminovana, je opravdy dobra. I lidsky je skvela. Jak jsem uz psala, u nas nastal s prechodem k ni velky klid. Nikam netlaci, respektuje individualni vyvojove tempo a nestresuje tabulkama. Jestli budete chtit, tak vecer pohledam a poslu cislo.
@lenac1 kontakt bych urcite brala, ale pujde jiste dohledat i na webu, takze kein stres.
@yzx píše:
Ahoj maminky, je tady některá, která vyměnila Vojtův princip za Bobath koncept? Posdílíte zkušenosti? Jde o neurologicky zdravé dítě s výraznější hypotoníí. Vojtovku cvičíme už dlouho a mě přijde, že poslední dva měsíce uplně k ničemu (není tam hybná reakce co má být), tak hledám alternativu. Díky!
Ahojky,
Meli jsme slabsi hypotonii, Vojtovku jsem psychicky nedavala, cvicili jsme Bobatha, dost intenzivne, skvela terapeutka, moc nas chvalila, ale podle me vysledky nic moc, na to, ze Vojtovka slibovala u 1. stupne CKP nahradu 100% pohybovych vzorcu spravnymi, se to Bobathem nepodarilo, tahne se to s nami dal a dal :-/ Zpetne bych u te slabe hypotonie stejne asi tu Vojtovku necvicila, ale u silnejsi urcite Vojtovku a Bobatha bych k tomu maximalne pridala.
@Limi123 CKP1 vubec neni indikovana k terapii. Ale s hypotonii to az rak nesouvisi. To je CTP - centralni tonusova porucha.
@yzx píše:
@Limi123 CKP1 vubec neni indikovana k terapii. Ale s hypotonii to az rak nesouvisi. To je CTP - centralni tonusova porucha.
Mame hypotonii briska a CKP1. K terapii nas indikoval neurolog. Synovi je 16m a sedi do W a ma silne vpadle kotnicky. Bobath prilis nepomohl, vetsinu vzorcu delal vcas, ale spatne (otaceni zaklonem, prvni obchazel, o mnoho pozdeji az lezl, spatne prvni vzprimeni atp.) i pres intenzivniho Bobatha, a to jsme nemeli vaznou poruchu.