Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Limi123 to je zvlastni. U CKP1 a lehke hypotonie. Spis chybna dg… my zacinali na CKP 3 ( kterou uz nema a nebo nikdy nemel) a vsechno dela spravne a v sirsi norme, jen jde videt, ze je to pro nej drina a je peknej mekous. Jsou mu 4 mesice a hlava porad bimbava. Ono to urceni CKP strilej neurologove casto od boku podle spontanni hybnosti. Diagnostiku dle Vojty jsem videla delat jen fyzioterapeuty (a dve zkusene FT mi nezavisle na sobe rekly, ze je neurologicky v poradku.) U neurologu jsme byli dvou a shodli se jen na terapii, jinak jeden hypertonus, druhy hypotonus atd… dg dle Vojty nedelal ani jeden.
@yzx píše:
@Limi123 to je zvlastni. U CKP1 a lehke hypotonie. Spis chybna dg… my zacinali na CKP 3 ( kterou uz nema a nebo nikdy nemel) a vsechno dela spravne a v sirsi norme, jen jde videt, ze je to pro nej drina a je peknej mekous. Jsou mu 4 mesice a hlava porad bimbava. Ono to urceni CKP strilej neurologove casto od boku podle spontanni hybnosti. Diagnostiku dle Vojty jsem videla delat jen fyzioterapeuty (a dve zkusene FT mi nezavisle na sobe rekly, ze je neurologicky v poradku.) U neurologu jsme byli dvou a shodli se jen na terapii, jinak jeden hypertonus, druhy hypotonus atd… dg dle Vojty nedelal ani jeden.
Ano, dg podle Vojty jsme meli az u fyzioterapeutky, ta mi take rekla, ze je to CKP1. Od neuro mame napsanou pouze CKP bez stupne a k tomu hypotonii, v 11m bylo od neuro napsano dokonce uz jen " tonus svalovy hranicni", tudiz postizeni neni velke a i presto a pres Bobatha jsou pohybove vzorce chybne.
@Limi123 on můj starší syn, vojtěnej od 5 do 8 mi měsíců taky seděl jako kojenec mezi patami a má hodně ploché nohy. Nohy má uplně stejně ploché jako já a je dost pravděpodobné, že jsem taky seděla mezi patami… hypotonická jsem 100% a myslím, že i manžel. Ono totiž genetiku asi nepřepíšeš ani vojtovkou. Ta náhrada pohybových vzorů ja těch patologických a ne to, že budeš mít 100% motoriku jak profi sportovec. To bychom všichni mohli běhat s Boltem
. Jinak starší syn, dnes 6 letý je až na ty ploché nohy zcela normální, běhá, skáče, jezdí na kole a tak. Nemyslím si, že Bobath nebo Vojta jsou lepší a horší. Bobath koncept je celosvětově nejpoužívanější terapie pro děti s DMO - nikoiv vojta. Ačkoliv prof. Vojta byl bezpochyby génius a Vojtův princip je geniální a rozhodně má oprávněně svoje místo na výsluní v dětské neurologii není pravdou, že Vojta je na těžké případy a Bobath na lehké. Jsou to prostě jen jiné koncepty na stejnou věc.
@martinca píše:
Jojo, malá je taky narozená ve 33.týdnu
Tak to jste víc nedonošený než my
. Jak u vás vypadal ten nerovnoměrný vývoj. Máme totiž stejnou dg… mentálně a jemná motorika je nepřed, hrubé je pozadu. I když ani tím si teď nejsem jistá, o víkendu se začal přetáčet ze zad na bříško. Zatím přes jednu stranu, ale korigovaně mu budou ve středu teprve 4 měsíce, tak mi přijde, že řešíme jen, že začal pozdějí pást koníčky a je u toho pořád trochu placatější, jako že technika správná, ruce na správném místě, ale hlavá po pár minutách padá únavou.
@yzx U mudr. Votavove na Zizkove, kontakt mam kdyztak.jo koukam ze tu je zminena, ted uz teda se plati u ni ale je uzasna
Ahoj, dávám sem update, kdyby někdo řešil podobnou věc… od návštěvy neurologa cvičíme na pojišťovnu pouze bobatha - neurolog mi na to normálně napsal poukaz, s tím, že je to uplně jedno, jestli vojta nebo bobath. Takže asi tak
. Nejedná se o dítě s DMO, jen s hypotonií, čili neurologicky zdravé.
Dávám další update, kdyby někdo řešil tento problém - vše dopadlo dobře, od 10 měsíců (korigovaně 9 měsíců) leze po čtyřech - správně. Jsem ráda, že jsem se takto rozhodla.