Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky a maminky. Založila jsem toto téma, protože mám tuto vrozenou vývojovou vadu dělohy - konkrétně srdčitý tvar (neví se 100% jestli je to jen částečná přepážka nebo po celé délce dělohy). Z UTZ to není jednoznačně poznat a na laparoskopii, aby se podívali dovnitř, jsem nebyla. Jsem aktuálně těhotná 18. tt a ráda bych se dozvěděla o této vadě víc. Kdo máte zkušenosti - jakékoli - tak pište, budu ráda a třeba si navzájem předáme nějaké nové informace. O této vadě, že ji mám jsem se BOHUŽEL dozvěděla až když jsem byla poprvé těhotná (gynekoložka se neobtěžovala mi to za těch x let, co jsem k ní chodila oznámit, aby se to třeba mohlo řešit dřív). První těhotenství dopadlo bohužel špatně zamlklým potratem, ale s názorem dvou gynekologů nebyla na vině moje vada dělohy. U této vady prý hrozí problémy v pozdějších stádiech těhotenství tedy, že se miminko nedonosí (má málo místa a přestane se vyvíjet) nebo že se rodí předčasně (taktéž z důvodu málo místa v děloza). Dále pak hrozí více porod koncem pánevním, protože se miminko kvůli nedostatku místa nepřetočí. Z tohoto všeho mám pochopitelně obavy a je to pro mě jeden velký otazník. Budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti a snad i za trochu naděje, že to vše může dopadnout dobře. Děkuji ![]()
Ja takovouto delohu mam, rovnez mi nektery lekar tvrdi, ze jen srdcita, jiny mi tvrdi, ze prepazka po cele delce.
Tehotenstvi zcela bez problemu, dcera narozena planovanou sekci, byla KP a omotana pupecnikem. KP az posledni mesic-dva, do te doby hlavou dolu. Rekli mi, ze KP prave z duvodu mene mista, prip. z duvodu prepazky. Ale krome toho vse ok, vazila 3.5, zcela zdrava.
Ted mam za sebou ZT, od te doby (loni v lete) se nedari a nedari, dr.to svadi prave na prepazku, ja to svadim na psychiku.
Taky mám, těhotenství ok, porod sekci. Nebooj neni to nic s čím by si neporadili
@Mimunka píše:
Ja takovouto delohu mam, rovnez mi nektery lekar tvrdi, ze jen srdcita, jiny mi tvrdi, ze prepazka po cele delce.
Tehotenstvi zcela bez problemu, dcera narozena planovanou sekci, byla KP a omotana pupecnikem. KP az posledni mesic-dva, do te doby hlavou dolu. Rekli mi, ze KP prave z duvodu mene mista, prip. z duvodu prepazky. Ale krome toho vse ok, vazila 3.5, zcela zdrava.
Ted mam za sebou ZT, od te doby (loni v lete) se nedari a nedari, dr.to svadi prave na prepazku, ja to svadim na psychiku.
Děkuji za reakci. Ráda slyším, že i s touto vadou lze donosit a porodit (ikdyž sekcí, ale nevadí) zdravé miminko. K tomu názoru dr., že se nedaří díky přepážce bych moc nevěřila už z toho důvodu, že už jsi jednou těhotná byla a vše bylo OK. Spíš se kloním ke tvému názoru, že jde o psychiku. Ta i podvědomě dělá hodně. Každopádně držím pěsti, ať se brzy znova zadaří!
@Misulka33 píše:
Taky mám, těhotenství ok, porod sekci. Nebooj neni to nic s čím by si neporadili
Také děkuji za reakci a za pozitivní informace
Já taky věřím, že si s tím jak doktoři, tak hlavně sama příroda poradí (že se děloha přizpůsobí a miminko donosím).
Taky mám tuto vadu. Zjistili mi to až po potratu v 23tt. Mimčo bylo v pravé části a tam se mu nezdařilo. Další dvě děti se usídlili vlevo a proběhlo vše ok až na to, že se moc nepřetáčeli a nakonec stali nožkama na děložním hrdle. Císař mě teda neminul ![]()
Mám podobnou vadu, doktor mě také strašil předčasným porodem - a nakonec těhotenství úplně bez problému, a porodila jsem v termínu přirozeně čtyřkilového pořízka ![]()
Díky za vaše další zkušenosti. Vše je asi hodně závislé na tom, v jaké míře ta vada je, tedy jestli je děloha přepažená celá nebo jen částečně. Mě nezbývá než doufat, že to dopadne dobře, ale jistě chápete, že černé myšlenky a obavy mám. Díky všem za podporu ![]()