Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zeny maji obecne zhruba o 10 tepu/minuta vic nez muzi. A pokud mas vysoky tep, muze to byt i tim, ze nesportujes. Ja mivala v klidu kolem 80, pak jsem zacla hodne sportovat (predevsim vytrvalostni sporty) a tep mivam v klidu 58-62.
90-120 mi teda prijde v klidu hodne a preptala bych se na to u lekare. Krome toho vysokeho tepu jsi v poradku? Nedychas nejak zrychlene, nejsi dusna, nebo tak neco?
Vyšší tepovku způsobuje hodně i psychika. Jak jsi na tom s ní?
@Afrikana píše: Více
Jako malá jsem dělala atletiku, asi do 11 let. Oak sport tak nějak jak se mi chtělo.
Poslední 3 roky upřímně, až se stydím, skoro nic.
Takže fyzická mi mozna dost spadla.
Obcas se nemohu dodechnout, nekdy tlak v hlavě.
Jo a dneska me strasne bolelo na hrudníku a nad levým prsem, asi 3/4 dne, ale občas to třeba na 10 minut přešlo, napadlo mě si změřit projistotu saturaci, ale ru mam celkem ok.
Tak vubec nevim co to muze byt. 😖
Jinak jsem mladá (23), tak si rikam, co bych mohla mit za problem se srdcem? Nebo tak.
Příspěvek upraven 14.01.25 v 22:04
@araw píše: Více
Jo tak to nevim? 😀 jak se to projevuje?
Takze Vyšší tep muže byt jen z psychiky?
A projevuje se to jen vyšším tepem?
Ja teda mela vzdycky tak nejak teochu vyšii (ne teda takhle), ale mozna je to i tou kondickou 😬 😬
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
nechci tě strašit, ale takto vysoký tep jsem měla i já a jednoho dne jsem odpadla a skončila v nemocnici. Nejvyšší tep jsem si naměřila 155 a to už mi bylo hodně špatně..
Podstoupila jsem různá vyšetření a nakonec mi kardiolog nasadil beta-blokátory. Je mi 37 let a každé tři měsíce jezdím na kontroly (EKG/Holter).
Prosím o zachování anonymu ( Bára)
Byt tebou, tak se sveřím svému lékaři. ![]()
A treba tlak nebo tak jsi mela jaky?
Mela jsi k tomu jeste neco?
Ja treba tlak mam skoro uplne výstavní. Vyšší vubec.
Měříš si na hodinkách? Já tam mám v klidu kolem 70, 130 mám když vyběhnu kopeček a mám pocit, že mi snad srdce vylítne z těla. Taky bych se přeptala u doktora, pro jistotu. Kdy ti dělal naposledy EKG?
@Azeretereza píše: Více
Ano hodinky, Apple. Ty průměry co ukazují mi tak strašný nepřijdou.
Ale když si to měřím sama, ze si to změřím treba kdyz sedím tak vysii je. Ted mam treba celou dobu 91-100. Zvedla jsem se sla jsem si pro piti a hned 130, pak jsem si sedla a zase se to do minuty srovnalo na těch cca 95.
EKG jsem měla naposledy asi 3 měsíce zpět. Nic, jen vyšší tep. Ale doktor (prakticky můj) na to nějak nereagoval. Jen mi řekl “no ten tep tam vyssi je no”.
Přikládám foto. Jinak do 11 jsem dnes spala, vstávala jsem déle, takže proto do těch 12 ten tep nižší 😄
Šla bych k doktorovi, co nejdřív. Nad 100 už to není v klidu normální. Já takhle odpadla v 27 letech, sotva jsem se doplazila k doktorovi, měla jsem tedy i trochu vyšší tlak. Dostala jsem na to beta blokátory. Zhubnutí nepomohlo vůbec, snaha o zlepšení fyzičky (pravidelně svižná chůze) akorát způsobila to odpadnutí a trvalo to ani ne týden. U nás genetická zátěž. Ale může to mít víc příčin.
Klidovou mam 55-68, průměr za chůze 90. To bych i řekla ze bude dost ruzne. Ale aby ti vyskočil na 130 kdyz jdeš pro vodu je dost masakr. Nemyslíš u toho na ten tep a jeho intenzitu nějak úzkostlivě? Protože tím si člověk umí trochu vyhnat hodně nahoru. Jaké máš průměry u spánku?
Ja bych s tim praktika oslovila. Nepřipadá mi to v pořádku a raději bych to nechala prověřit, než dopadnout špatně jen kvůli tomu, ze mám pocit vlastní nesmrtelnosti.
@Lily-of-the-valley píše: Více
No ve spánku bych řekla ze celkem ok. Cca 54-77.
Jak kdy. Nekdy 60-70, nekdy 55-72.
Tlak mám naopak nízký. Naposledy naměřeno 105/60. A kombinace nízkého tlaku a vyššího tepu nedělá dobrotu.
Tak prostě k doktorovi, co jiného, tady ti diagnózu ani leky nedáme. Není proč se bát k němu zajít, nečeká tě žádné invazivní vyšetření, změří tlak, tep, udělá laboratoř, předepíše vhodné léky, dá doporučení, po čase na kontrolu
Pro jistotu to řekni doktorovi. Hodinky nemusí být úplně spolehlive, ale takový tep není úplně obvyklý při běžné aktivitě.
Ahoj, mam dotaz. Mozna pro nekoho takovy “hloupý” ale ja bych to ráda vedela.
Mam nejaky vyssi tep. V klidu mam (kdyz sedím, koukám do telefonu na tv, čtu si nebo něco) 90-120. Výjimečně se nekdy dostanu na 85 treba. Vetsinou je to kolem 95-110.
Kdyz neco delam (staci jen ze se zvednu a jdu treba na zachod, nebo varim- proste nic moc aktivita) a hned mam treba 120-140.
Nekdy citim jak mi to hodne buší, někdy ani ne ale ten tep je vysoký i tak.
Máte taky nekdo takovy tep?
Víte treba co to muze byt?
Přítel má treba v klidu 60-80 a pri pohybu 80-100. Ma srdce jak zvon bych rekla, nikdy žádný problem.
A ja pak takovy tep.. 😀