Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nj, Samca se jeste polozit necha. Kor po koupani je to v pohode. ![]()
ja tady na to cucim jak… nikdy jsem o tom neslysela. Tohle jsem o tom nasla, pro ty co ziraji jako ja http://www.praktickagynekologie.cz/…06_04_04.pdf
Příspěvek upraven 30.11.10 v 10:25
Tak k tomuhle tématu mám taky co říct:
Mě o tom v porodnici ani pediatr neřekla ani píp. Vyčetla jsem to sama, věděla, že je třeba to kontrolovat a stejně jsem tomu nezabránila. Byla jsem v šoku, když jsem to zjistila. Stačilo silné opruzení, kdy jsem byla ráda, že jsem ji zvládla přebalit a větší kontroly nebyl prostor. Takže…v roce to dcerce rozrušila na dětské gyn. doktorka rychlým trhnutím a já s sebou málem sekla. Malá byla naštvaná spíš tím omezením osobní svobody, ale bolet to nebolí. Je to jen slepená jemná kůžička. Tedy pokud je to jen chycené.. Lepí se to buď od řitního otvoru nahoru, nebo od klitorisu dolů.. což se hůř pozná..
Na obhajobu maminky, která to řeší.. když se to lepí po malinkých kouscích, nevšimnete si toho hned.. až když je to víc, tak si najednou všimnete, že je něco jinak.
Jo, u nás se to pomalu opakuje i přes denní péči. Prostě k tomu někdo sklony má a někdo ne. Půl roku po rozrušení jsme musely znovu, ale už ke gynekologovi, který má atest i na dětskou gyn. Bylo to příjemnější jednání i průběh. K rozrušení použil kovovou tyčinku.
Doporučoval mi nic tam nemazat, večer vytřít smegma (ten bílý mázek), na chvíli oddálit malé stydké pysky. V září jsme byly na kontrole a i když mě se to zdá zase trochu chycené, řekl, že dobrý a neřešit. Jen to hlídat a dodržovat postup.
Jinak jak už bylo řečeno.. stát se to může v tzv. klidovém období.. toť období bez hormonů, které zvlhčují sliznici, aby se to nestalo. Může se to tedy stát i ženám ve stáří, když už je hladina hormonů nízká.
Takže bych kontrolovala příležitostně i větší holčičky, které už se myjí samy.
Ježiš, ty obrázky jsou šílené…ale aspoň vím, co mám „hledat“, díky.
No zeptám se na to dr proč mi nic neřekl ![]()
Taky se přidávám k maminkám které žáden lékař o tomto problému nikdy nic neřekl a to mám dvě holky jedna 12 let a druhá 8 měsíců. Dozvěděla jsem se o něm až od známé která mněla u své holčičky tento problém ( asi před rokem). Dnes se o slepení píše všude ,maminky jsou vybízeny k pravidelné kontrole, a pod. Zaráží mne jediná věc.. jak to že my jejich matky tento problém nemáme. My jsme taky byly malé a nikdy nám nic nesrostlo…když se ptám na to starších žen tak na mne koukají jak na blázna
Tak kde soudružky děláme chybu????
![]()
kamčo: tak já nevím, jestli jsem kolem roka neměla něco srostlé
ptala jsem se mamči, ale ta říkala, že si takové věci nepamatuje, takže možná to bylo ![]()
Tak já patřím k těm „šťastnějším“ mě informovala dětská doktorka, že něco takového existuje a při preventivce to vždy kontrluje. U nás zatím nic nesrostlo. Když byla úplné mimi, otírala jsem jí slunečnicovým olejem i pipi a trochu jsem odstranila ten mázek. Kámošku ale třeba taky nikdo neinformoval, řekli jí at mázek nevytírá a malé to srostlo dost. ![]()
Jinak myslím, že tohle bylo i za nás, když jsme byly malé. Jen podle mě dřív se s rodičema doktoři moc nebavili, u dost věcí rodiče vykázali za dveře, takže to třeba rozrušil doktor a mamince to ani neřekl, si myslím.
Já si myslím, že je to jedna z věcí, která se dřív prostě neřešila. Taky není jednoznačné, jestli je to dobře rozrušovat nebo ne. Jak už tu někdo psal, někde v zahraničí se to nechává být a řeší se to až kolem puberty, pokud to samo nepovolí. Lehčí formy totiž často povolí sami, není nutný chirurgický zákrok, stačí estrogenová mastička.
Nás na to v porodnici upozornili, i dětská dr., při preventivních prohlídkách to kontrolovala.
Jsme 4 holky, musím se zeptat mamky, jestli se to dřív kontrolovalo a řešilo.
Jeva píše:
Tak já patřím k těm „šťastnějším“ mě informovala dětská doktorka, že něco takového existuje a při preventivce to vždy kontrluje. U nás zatím nic nesrostlo. Když byla úplné mimi, otírala jsem jí slunečnicovým olejem i pipi a trochu jsem odstranila ten mázek. Kámošku ale třeba taky nikdo neinformoval, řekli jí at mázek nevytírá a malé to srostlo dost.Jinak myslím, že tohle bylo i za nás, když jsme byly malé. Jen podle mě dřív se s rodičema doktoři moc nebavili, u dost věcí rodiče vykázali za dveře, takže to třeba rozrušil doktor a mamince to ani neřekl, si myslím.
Možné to je že se to bralo jako běžný úkon. ![]()
Jinak na preventivce to ani jedné mojí holce nikdy nikdo nekontroloval…a to u starší jsem vystřídala asi 5 doktorů.
Kamca78 píše:
Taky se přidávám k maminkám které žáden lékař o tomto problému nikdy nic neřekl a to mám dvě holky jedna 12 let a druhá 8 měsíců. Dozvěděla jsem se o něm až od známé která mněla u své holčičky tento problém ( asi před rokem). Dnes se o slepení píše všude ,maminky jsou vybízeny k pravidelné kontrole, a pod. Zaráží mne jediná věc.. jak to že my jejich matky tento problém nemáme. My jsme taky byly malé a nikdy nám nic nesrostlo…když se ptám na to starších žen tak na mne koukají jak na bláznaTak kde soudružky děláme chybu????
![]()
kamci nic o tom nevim jsem laik ale muj doktor mi rekl ze tato metoda(chirurgicke ci jine rozriznuti nebo roztrzeni) je zastarala a dal se provadi uz jen ve vychodnich zemich, timto minil i CR
. to me privadi k myslence ze se to stavalo i nam nebo nasim maminkam ale pokud to nebyl extremni pripad a neslo curat, tak se to proste srovna samo, jako u mych holek. nechci abyste to chapaly tak ze JA ziju jinde a povysuju se nad CR, to vubec ne. naopak myslim ze pediatrie je zrovna v CR jedna z nejlepsich. ale tohle tema stoji za uvahu. ![]()
No tak my zijeme mimo republiku, nikdy me na to nikdo neupozornil a na rocni prohlidce nikdo nezkontroloval. Dozvedela jsem se o synechii az na eminu a ted hledam nejake stranky i s fotkama, protoze se bojim bojim.
Pediatra?? Kezby tu nejaky byl. Muj dr. je i dcery dr.a ja pochybuji, ze by o pediatrii neco vedel, vlastne mam nekdy pocit, ze nevi vubec nic. Necham to na dr. v CR, jinou moznost fakt nemam
A jak to funguje tam u vas?
Holky já se na to taky ptala mamky, mám ještě ségru a máma koukala jak puk, vůbec o ničem neví, že by něco takového vůbec mohlo být, podle mě to prostě za nás nikdo neřešil, tak mi napadá, jestli se zbytečně my „dnešní“ mamky nestresujeme kvůli všemu…mám dr, který je podle mě opravdu skvělý, ale jak jsem psala, tohle nám taky nikdy nekontroloval ani neupozorňoval, třeba má proto své důvody, v každém případě se ho zeptám, dcerku jsem kontrolovala, zdá se mi, že je vše ok, tak už se tím nebudu nervovat.
A jestli to bylo i za nás, jakož určitě jo, tak jsme taky všechny vyrostly vpořádku a sexuálně taky žijeme a čekáme první, druhé, třetí… děti, rodíme a žádná synechie na nás nezanechala následky…
![]()