Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Neblázni, naše doktorka to do roku a půl neřešila vůbec (a já taky ne), na prohlídce v roce a půl na to malýmu koukla, přetáhnout mu to nejde, prej máme pomaličku zkoušet, ale na sílu ne… Určitě nejseš hrozná matka… ![]()
souhlasím s Kate také doktor u nás to neřešil až do 3let pak nám dal ještě rok protože syn to měl na dvouch místech přilepené a ve 4.letech mu to oddělil takže bych nebláznila a opatrně né silou stahovala
jancic píše:
Je mi hrozně, jsem příšerná matka. …
Ale blbost. Nejsi příšerná matka, protože nepřetahuješ! Naše mudra to neřeší do teď (malej má 2,5 roku). Názory doktorů jsou v tomto hodně odlišné. Jedni říkají přetahovat/trénovat, druzí říkají nešahat, nechat být, pokud nejsou problémy (např. bolestivé čůrání apod.).
Tvůj mudr patří asi do první skupiny a tipla bych to, že malýmu při tom přetahování pindíka natrhl.
To už se tu taky kolikrát řešilo, že někteří doktoři jsou v tomto tak rychlí, že nestihne zasáhnout ani matka, která má jasný světonázor nešahat, a doktor ji takto překvapí. ![]()
Co dál (jak léčit) neporadím, naštěstí jsem nezažila. Na 3 leté prohlídce budu už u dveří hlásit, že nechci, aby malému předkožku přetahovali. A řeknu to dopředu a to i přesto, že naše mudra zatím byla ve všem moc rozumná… ![]()
Nejsi hrozná matka, máš jen praštěného doktora
10měs. kluk vůbec nemusí přetáhnout, k čemu by mu to taky bylo, záněty nemá, čůrá normálně a sexuálně nežije, ne? Naopak doktor to mohl poškodit tím, že to násilně strhl (o čemž svědčí ty prasklinky a krev, jak popisuješ), určitě je možné, že tě neupozornil, stává se to často. Framykoinem bych nemazala, nevidím v tom smysl, max. na uklidnění vymáchala v odvaru z řepíku nebo podobné hojivé bylinky. A doktorovi bych zavolala, co přesně malému provedl a proč to provedl bez tvého souhlasu!
Více na toto téma např. na http://www.azrodina.cz/…cne-neskodit
Náš kluk nafasoval kortikoidní mastičku (Locoid), že mu to máme každý večer před spaním trošku stáhnout - jen kolik to v pohodě jde - a namazat. Za pár dnů nebylo co řešit. A úplně bezbolestně. ![]()
Doktor je fakt idiot, synovi to dr. taky přetáhla, jelikož se mu udělal zánět v necelých 3 letech, ale nebylo to nák násilně a potom co sem 14 dní mazala kortikoidní mastí, neměl ho ani popraskaného, určitě maž framikoinem u každého přebalování a bude ho ted pálit při čůrání, takže asi bude nepříjemnej, nejlepší je čůrat do teplé vody, to nepálí, ale to u vás asi těžko, ještě máte plínu, u nás to bylo za 2 dny zase dobrý a už ho to nebolelo. Ještě nám doporučovali každej den koupat a v téplé vodě přetáhnout, a pak už přetahovat pořád. Ale tohle ti všechno měl říct.
A hrozná matka rozhodně nejsi, většině kluků to od narození vůbec přetáhnout nejde a neřeší se to pokud není nákej problém.
no kdyz to u nas zkousel doktor na malym, tak mu ta dirka praskla a mel ho celyho cervenyho a mazala jsem to framykoinem. Ja nepretahuju a malej ji ma krasnou, jen to cistim
já se tu jen zeptám,jak vypadá srostlá předkožka?já malýmu malinko stahuji od narození,jde mu to jen přez špičku…stačí to?
terdule píše:
já se tu jen zeptám,jak vypadá srostlá předkožka?já malýmu malinko stahuji od narození,jde mu to jen přez špičku…stačí to?
V tom článku, co sem dávala odkaz ivushka se hodně rozebírají různé obtíže s předkožkou. „Srostlá předkožka“ je podle mě spíš takové lidové označení, které bude zahrnovat něco z toho (nebo také všechno), co se píše v tom článku… ![]()
Btw, já nepřetahuji vůbec, protože to skoro vůbec nejde (párkrát jsem to lehce zkoušela). A absolutně to neřeším (to k tvému dotazu, jestli to stačí…), protože malej nemá žádné obtíže.
![]()
terdule píše:
Ona to není srostlá předkožka, ta předkožka je prostě přilepená k žaludu a nemá se násilně oddělovat, stačí jen dírka,tak aby mohl bez problémů čůrat. Děláš to správně.
Tak teda doktora bych za tenhle úžasný zásah zaškrtila
Jakmile už je jednou násilně přetaženo, tak se už přetahovat musí, aby právě nedocházelo ke srůstům
Jde čistě o mechaniku, dítě ještě nemá žádné hormony, které by drželi předkožku roztáhlou, takže se s ní teď bude muset cvičit furt.
Mmch rizikem násilného přetažení je, že předkožka nejde dát zpátky, zaškrtí žalud a musí proběhnout okamžitý chirurgický zákrok. Udělat to takto na tajňačku a poslat s tím neinformovanou matku domů, to je neuvěřitelná nezodpovědnost, pro mě by to byl důvod ke změně doktora…
Synovi je před 2r, nic mu přetahovat nejde, občas to jen zkontroluju a tím to hasne. Kdybych mu s tím cvičila a promasírovávala něčím mastným, tak by to zřejmě nějaký efekt mělo, to mám vyzkoušeno, když měl špičku zarudlou a mazala jsem při každém přebalu bambuckým máslem, ale proč bych něco takového dělala, když není žádný problém, to nevím ![]()
terdule píše:
Hned po narození je předkožka vnitřní vrstvou úplně „přirostlá“ k žaludu, postupem času se odlupuje, tím pádem jde postupně přetahovat (ale může být ještě problém s její šířkou, že se nedokáže dostatečně roztáhnout přes tu nejširší část žaludu). Potom jakmile jde přetáhnout úplně, ještě bývá pořád „přirostlá“ ke spodnímu okraji žaludu, což se taky časem poddá. Násilné stržení je samořejmě bolestivé a násilné roztažení úzké předkožky zase může způsobit praskliny, udělají se jizvičky, které nejsou zdaleka tak pružné, jako běžná tkáň a celý problém se tím ještě zhorší.
no tak doktora bych vyliskala - ještě chlap a tak necitlivě se k pindíkovi chová!!! ![]()
Naše dr. na každé kontrole opatrně zkusí a jak nejde,tak nechá být.
Starší syn ( 3 1/4 roku) si pindu celého přetáhl ve vlastní režii. Vím,že pokaždé když si to moc strhl,tak strašně brečel při čůrání - dost ho to bolelo. Dr. nám nařídila mazat framykoinem.
Mladší syn (20 m) má zatím ustrojí bez zásahu.
Dětští urologové říkají - do tří let neřešit. Pak začít pomalu a jak to nejde, dostanete kortikoidovou mast a většině se to povolí. Jenom minimum chlapečků jde na násilné přetažení… ![]()
Vím,že bratranec byl v šesti letech na operaci s kýlou a tam si dr. všiml,že pinda není jak má být,tak už mu to v narkoze upravil…
Pak to jenom tetě sdělil.
Je mi hrozně, jsem příšerná matka. Zapomínala jsem malému (10 měsíců) přetahovat předkožku, na deseti měsíční (včera) kontrole dr. zjistil, že to má srostlé (kontroluje to vždy, takže se to muselo stát během dvou měsíců). Když jsme se vrátili domů, koukala jsem mu na pindíka, měl ho celého červeného, opuchlého, s červenými vlákny - jako by roztrhlého (vypadalo to jak krev, ale prý to krev není - říkal přítel). Je možné, že mu s ním dr něco udělal - jako třeba trochu oddělil? Že by mě neupozornil? Co s tím? Mázla jsem to Framykoinem, ale nevím nevím, mám strach mu to přetahovat, asi ho to bolí, či co. Když mu to budu pravidelně přetahovat, má šanci se to srovnat? Jak dlouho to může trvat? A jak dlouho se mu to může hojit? Jen doufám, že jsem mu tím nezkazila sexualní život … nejradši bych si šla hodit