Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já vím, že už je tu témat hrozně moc
, ale potřebuju se poradit v konkrétním případě.
Syn má od úterního večera horečku. Nic jiného mu není, jen v noci po Panadolu i Nurofenu začne tak do půl hodinky dezorientovaně chodit po bytě a volat všechny členy rodiny. Volala jsem dr. (naše má zrovna dovču, takže zástupu), když jsem řekla, že jsou synovi dva roky a přes den se horečka pohybuje okolo 39,5, tak na mě vyhrkla, že doufá, že to srážíme…přiznala jsem, že přes den léky ne, jen vlahými koupelemi. A teď…ten zděšený dotaz mě úplně nahlodal…měla bych snad srážet i přes den? Vždyť už je dost „velký“, abych nesrážela hned, horečka přeci pomáhá. Dostal Nuroš včera po 16:30, když už to lezlo k 40 a on začal být fakt hrozně upachtěný a hadrový a to žádnou „reakci“ typu zmatení neproběhlo. Navíc do tří hodin klesla teplota o celé 2 stupně, ale v noci to srážet skoro nejde…max. o půl stupně.
A mám jít dnes k dr. nebo počkat do zítra, jak jsem měla původně v plánu, nebo vyrazit už dnes? A dali by jste před cestou léky na snížení (teď má 38,9)? Přeci jen, venku vedro, bude mu z toho ještě hůř a kdo ví, jak dlouho by jsme čekali v čekárně ![]()
Omlouvám se za román, ale dr. mě fakt totálně znejistila a já ani nevím, čí jsem ![]()
Nám na pohotovosti, i naše mudr říkali, že nad 38 (po odečtu, když se měří v zadku) už srážet… 39,5 bych já osobně určitě srážela i přes den, to mi přijde už jako hodně vysoká teplota i u dospělýho… ![]()
K doktorce bych jela dneska, ale před cestou bych tu teplotu asi nesrážela, aby prcka viděla v tom „nemocným“ stavu… Kdyžtak bych vzala Nurofen nebo Panadol s sebou a dala potom v čekárně… ![]()
Teda já ještě tak velké dítko nemám ale jak tě čtu bože já bych letěla k doktorce už ve středu,plaším ale ty 40cítky jsou pecka,nevím,raděj bych šla co nejdřív ![]()
No nevim,ale já jsem dospělá a takovou teplotu si srážim i přes den takže já bych dávala léky i tak.A klidně bych zašla dr. už dneska ať máš klid a u nás je už teď teplo tak mu dej něco na horečku než vyrazíte
Kaki, já srážím kdykoliv teplota přesáhne 38,5 i přes den. Na noc dávám čípek i když má míň. Bála bych se febrilních křečí, neřekla bych, že je něčemu takhle vysoká horečka pomáhá
Měli jste už šestou nemoc?
Syn měl takto záhadné horečky asi 3dny, taky k té 40 i přes den. Srážela jsem spíš dle stavu, když už mi tu ležel a čuměl do stropu, tak jsem srazila (když už se sráží, tak pozor na dávkování, poddávkování ničemu neprospěje), ale dokad vypadal v pohodě, přijímal tekutiny, potraviny, reagoval, došel si na nočník, tak jsem nechávala, ať se tělo pere svým obranným mechanismem.
A pak teda na noc, aby se v klidu vyspal, to jsem srazila a cca po 6h se budil s pláčem, hořel, tak dostal na sražení a zas usnul.
Po 3,5dnech horečka ustoupila, nic moc mu nebylo, tělo se s tím vypořádalo samo ![]()
Kaki přečti si tenhle článek http://www.azrodina.cz/…sile-horecky
Za sebe ti neřeknu, protože mé dítě horečky ještě nemělo. Ale snažila bych se spíš nesrážet, příp. těmi vlažnými zábaly. Lék asi až na noc, jak to děláš ty, prostě podle stavu dítěte.
Ma syn jine priznaky nez horecku?
Pokud ne,mne napada vzdycky za A:angina,za B:mocove cesty
Jela bych si nechat nabrat CRP,at vis,zda je to nejaka choroba uz na atb-anebo zda je to ‚jen‘ viroveho puvodu a telo se vyporadava samo...... ![]()
Ahoj.
Když je horečka tak vysoká a několik dní tak běž určitě k dr.
Píšeš,že nic jiného mu není,tak ssebou vem určitě moč,takhle vysoká horečka bez jiných příznaků bývá často zánět ledvin.
Držím palce at ste v pohodě.
Já osobně bych u takového drobečka letěla k mudře hned. Tak vysoká horečka není normální ![]()
Srážím, pokud mají děti přes 38,5 , pokud mají méně, tak stačí jen obkládek, ale přes 39 bych na nic nečekala, srážela i přes den, ale hlavně bych nechala zkontrolovat u doktorky. Nemusí to být nic závažného, ale rozhodně bych nečekala na to, jestli se z toho něco vyvrbí nebo ne ![]()
Přiznám se, že až nedávno jsem se dozvěděla, že 39,5 bývá nejefektivnější teplota při boji s nemocí - je to přesně ta teplota, jakou moje děti mívají (když už ji teda změřím, protože obvykle měřím růčoměrem).
Obecně se to nedá říct, Ty ho vidíš, jaký je. Navíc srážíš, i když bez léků.
Opravdu se nedá takhle na dálku, my chodíme k lékaři když už, tak až několikátý den (ale ono to pravidelně do dvou dnů přejde, už to známe), ona i ta samotná návštěva lékaře je dost zátěž.
Ať je mu brzy líp.
S horečkou do 3 dnů bez dalších problém bych k doktorce nechodila. Horečku srážím i přes den, jen tolerance je vyšší- těch 39, záleží jak dítě vypadá.
Madi, šestou jsme právě neměli.
Pro ostatní…děti mívají horečku vyšší než dospělí a imunitní systém se aktivuje na plno právě přes těch 39. Proto jsem nechtěla hned srážet. Kluk pije naprosto v pořádku, teď si tu kreslíme, povídá si bez problémů..jak kdyby ani horečku neměl..jen je unavenější, nelítá jak torpédo.
Zastupující nemá ani přístroj na měření CRP ![]()
Měla jsem za to, že se normálně čeká ty 3 dny, jestli se rozvinou i jiné příznaky..na horečce mi dr. zřejmě nic nevykouká ![]()
ahoj, taky srážím horečku, většinou nad 38,5 a v závislosti na projevy dítěte
tak vysoké horečky mohou být příznakem šesté nemoci nebo jiné paravirózy, naše dítka už je měla 2×
2-3 dny horečka, dítě pokud zrovna nehoří, tak po sražení teploty naprosto spokojené a pak se osypali
já minule s malou, když chytla tu paravirózu od bráchy ani k dr. nešla, čekala jsem ty 3 dny, jak se osypala, tak bylo jasno, kdyby se neosypala, tak bych šla k dr.
Pro mne jsou taky tri dny DEADLINE apokud to nepolevi,mazeme k dr na CRP ![]()