Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já se k Tobě s dovolením přidám a budu číhat na odpovědi.
Máme s mladším synkem (3.roky) podobný problém- nosní mandle zralá na vytrhnutí, ale k tomu ještě krční prý seříznout laserem- má je obrovské. A bohužel i uši- po mnohočetných zánětech- píchaných i prasklých- má nějakou vodu pod bubínkem a ta je prý na odsání, případně tu odvzdušňující trubičku. ![]()
Taky jsem z toho hotová, sice by se to prý zvládlo během jedné narkozy, ale nějak nevím, navíc jsme v časovém presu- do prázdnin se to stihnout nedá (mají dlouhé objednací lhůty), během prázdnin je to zas komplikované s paragrafem, v září nastupuje do školky a na začátku října zas na 5týdnů pojedeme do dětské léčebny.
Každá rada, jak se narkoze a operacím vyhnout, je mi drahá, tak sem s nimi. ![]()
Omlouvám se zakladatelce, že jsem se k ní takhle přifařila a ještě se takhle rozepsala, ale muselo to ven.
![]()
Holky, co si zkusit napsat tady na emiminu do poraden? Je tady poradna ORL - kde je napsán podobný případ jako malého od Hanulínka anebo zkusit nějaká homeopatika? Každopádně držím dětičkám palce, ať to zvládnou co možná nejlépe. Já byla na vyndání krčních mandlí ve 30 a byla to celkem síla. Byl tam i asi 4letý chlapeček s maminkou - tedy na odstranění nosních mandlí - a musím říct, že dětičky to tedy snášejí mnohem lépe než my dospělí.
Tak můj syn byl ve 3 letech na nosní a ve 4 mu krátili krční mandli.Strašně mu to pomohlo- přestala celor. rýma- zeláná rýma, dokonce měl 2 krát z. dutin a to smrkal.A po té krční se přestal v noci počůrávat.Dr. říkala že jak v noci chrápe tak je ,,přidušenej,, má hlubší spánek a čůrání ho nevzbudí.Jo a taky přestal chrápat a manža ho chodil v noci kntrolovat, jestli dejchá, protože ho neslyšel
Narkozi snášel dobře , žádný problém ![]()
Já o zvětšené mandli mám teď načteno, protože nás taky trápí.Z diskuzí vím, že jít na ORL rovná se automaticky vytrhnout mandli.Někdo nechá hned vytrhnout, někdo se snaží najít ještě jiné východisko.Moje sestra(lékařka), která se zabývái čínskou medicínou tak mi radí(má vyzkoušeno na synovi):hebkost labutí šíje, 3×2 tablety.Nevýhoda je , že stojí 300 plus poštovné
Při dobrání balení mu prý splaskla, tak uvidím.
Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:31
pampalin píše:
Holky, co si zkusit napsat tady na emiminu do poraden? Je tady poradna ORL - kde je napsán podobný případ jako malého od Hanulínka anebo zkusit nějaká homeopatika? Každopádně držím dětičkám palce, ať to zvládnou co možná nejlépe. Já byla na vyndání krčních mandlí ve 30 a byla to celkem síla. Byl tam i asi 4letý chlapeček s maminkou - tedy na odstranění nosních mandlí - a musím říct, že dětičky to tedy snášejí mnohem lépe než my dospělí.
Jooo-
- ten dotaz je fakt můj, ale moc mi to nepomohlo, protože se důležitá část dotazu při schvalování admin.ztratila, což už jsem řešila v poledne v jiném povídání a navíc byla paní doktorka dost stručná. ![]()
Ale teď jsem tu četla příspěvek od KRML a ten mne potěšil a trochu zbavil obav.
![]()
Hanulínku četla jsem i plno příspěvků, kterým vytrhnutí nepomohlo a jsou na tom stejně, nebo časem mandle zase dorostla ![]()
Můj syn jde na vytržení příští týden. Návštěva ORL neznamená automaticky trhání, naopak, čekali jsme až doteď - i ve 2 letech měl mírně zvětšenou, ale lékař zatím nedoporučil vyndat, protože je větší riziko, že mandle dorostě..
Jinak malý je stále zahleněný, dusí se a jak potahuje ty hleny z nosohltanu, tak má v puse na horním patře od sání červené krvavé kolo..
Taky mám obavy, aby to pomohlo, aby třeba nebyl často nemocný - zase tak často nebývá, ale tato mandle nemá z imunitního hlediska veliký význam, stejně časem zaniká..
Všechna ostatní vyšetření včetně alergie měl v pořádku.Tak snad toto pomůže..
Vím, že hledáš jiné východisko, ale ono někdy není. Znám samozdřejmě i názory, že vytrhnutí mandle nepomohlo, ale myslím, že je jich menšina. Ve svém okolí mám samé dobré zkušenosti..
Co se týče mladšího dítěte, je taky stále zahleněná, často hustá zelená rýma, kterou chodíme odsávat na ORL odsávačkou, časté záněty průdušek, záněty uší, občas angina..Pokud nebude nemocná a zahleněná extrémně, taky se budu snažit případné vytržení mandle posunout na později..Ale myslím, že někdy je to nevyhnutelné.
nevím, jak zmenšit mandli, ale starší syn ji má vytrženou (byl na zákroku v pěti letech) a od té doby máme svatý klid. Zákrok mu dělali v plné narkóze, na druhý den ho pustili domů a byl naprosto v pohodě. Do té doby to byla pořád hnusná zelenožlutá rýma, nemohl dýchat, každých 14 dní u doktorky, často záněty středního ucha a přestával slyšet, prý z nedostatečného prokrvení (pořád dýchal pusou). Teď neslyší, jen když má něco udělat.
![]()
Ahoj,
my jsme byli na mandlích minulý týden. Přišel tam ve čtvrtek a v pátek šel domu. Byl pod celkovou narkózou a vůbec o ničem nevěděl. Jen to probuzení bylo nepříjemný, ale jen pro tatínka, který tam byl s ním. Ale on vůbec o ničem neví. Jinak strašně chrápal, to se zlepšilo a mluvil, že mu nebylo vůbec rozumět. Teď je to úplně o ničem jiném.Já jsem z toho byla víc hotová,než on. Myslí, že my jako rodiče a především maminky, to bereme daleko hůř.
Jinak nesměl nic studeného, ani teplého. Žádné teplé jídlo a ani to co by ho mohlo poškrábat v krku. Takže žádný chleba, rohlík, piškoty. Jedl touskový chleba a jogurty, omáčky, přesnídávky. Nesměl do obchodu. To bylo asi největší omezení, protože nakupovat se musí, ale i to jsme zvládli. Hlídala segra. Po týdnu kontrola a všechno je OK.
kacabus píše:
Ahoj,
my jsme byli na mandlích minulý týden. Přišel tam ve čtvrtek a v pátek šel domu. Byl pod celkovou narkózou a vůbec o ničem nevěděl. Jen to probuzení bylo nepříjemný, ale jen pro tatínka, který tam byl s ním. Ale on vůbec o ničem neví. Jinak strašně chrápal, to se zlepšilo a mluvil, že mu nebylo vůbec rozumět. Teď je to úplně o ničem jiném.Já jsem z toho byla víc hotová,než on. Myslí, že my jako rodiče a především maminky, to bereme daleko hůř.
Jinak nesměl nic studeného, ani teplého. Žádné teplé jídlo a ani to co by ho mohlo poškrábat v krku. Takže žádný chleba, rohlík, piškoty. Jedl touskový chleba a jogurty, omáčky, přesnídávky. Nesměl do obchodu. To bylo asi největší omezení, protože nakupovat se musí, ale i to jsme zvládli. Hlídala segra. Po týdnu kontrola a všechno je OK.
Tak nám bylo řečeno, že zmrzlinu, nanuky může, právě to pomáhá, zklidňuje. Každé dítě tady v okolí jí po mandlích zmrzlinu a je to právě to, na co se nejvíc těší
Kamarádky dcera ji lízala v 8stupňovém mrazu v lednu.
Ahojky!
Já byla na mandlích předloni a první, co jsme dostali k jídlu, byl jogurtový koktejl a piškoty. Teplý teda fakt moc pozřít nešlo, ale zmrzlina byla fajn, otok líp odezněl. Na krk jsme dostávali studený obklady, takže studený bylo fajn jak vnitřně, tak i zevně.
holky tak já popíšu naši zkušenost,
malý nastoupil do školky loni v lednu, a od konce ledna do prázdnin jsme byli prakticky pořád „na hromadě“ - pořád nachlazený, asi 3× ATB, ale co nás zlobilo nejvíc byl kašel, stačilo aby uběhl 10 metrů a půl hodiny se dávil,
dětská to nechtěla řešit, že je to normální po nástupu do školky, tak jsme vydrželi do prázdnin (že nebude v kolektivu), ale nezlepšilo se to - šli jsme na ORL, diagnostikovali velkou madli (typ 3), navíc tympano C (podtlak v bubíncích s tekutinou, slyšel opravdu špatně, na všechno se 2×ptal), v červenci jsme se objednali na vyndání, brali nás v prosinci … a doufali jsme v zázrak, zákrok bez problémů, následná rekonvalescence taky, 3 týdny poté zničeho nic teploty (týden 39,5) - doteď nevíme z čeho (prý možný následek narkózy), týden ve školce, zánět středního ucha s ATB, za 14 dní zánět nosohltanu - lokální atb kapky, 2 měsíce klid (jásali jsme, že snad už to bude dobré, teď mi začal minulý týden v noci zase kašlat a přemýšlím, jestli nezačala mandle zase růst
, ale přijde mi to brzo po vytržení, chystáme se na ORL,
takže za nás nejednoznačný výsledek ![]()
Moc všem díky za zkušenosti!! ![]()
Asi budu za blbce a dojdu se k našemu ORL doktorovi ještě jednou zeptat co a jak.
Snad z pana doktora vyrazím nějaké přesnější info.
![]()
Ahoj všem,
už si nevím rady, tak se obracím na ostatní zkušenější s prosbou o zkušenost…
Synkovi (v červenci mu budou 4 ročky) diagnostikovala včera doktorka na ORL zvětšenou nosohltanovou mandli (stupeň II - III), víceméně mě „přesvědčila“, abych ho objednala na vytržení - objednací lhůty jsou ale dlouhé, říkala, že tak 3 měsíce…do té doby se může ještě leccos stát, prý jak dítě roste, stále se mění (i ty poměry v dutinách), tak je ještě naděje (přes prázdniny), že se mandle ještě může zmenšit…nicméně tak, jak ji má, je to na vytržení.
Takže zvolím takový postup, že syna půjdu objednat na vytržení (DFN Brno), ale do té doby bych ještě chtěla vyzkoušet nějaký osvědčený prostředek nebo podle zkušeností ostatních NĚCO, co by mu pomohlo, aby na zákrok nemusel. Samozřejmě když nic nepomůže, tak půjde na vytržení.
V lékárně mi doporučili homeopatické kapky Lymphomyosot - prosím máte s nimi někdo zkušenosti?? Negativní nebo pozitivní??
Je tu někdo, komu se nosohltanová mandle časem upravila sama tak, že už zákroku nebylo potřeba??
Máte nějakou jinou radu, co by mu ohledně zmenšení té mandle pomohlo?
Jinak synek je prvním rokem ve školce, nastoupil už v září, do ledna byl jakoby úplně zázrakem úplně zdravý, ale od poloviny ledna se stále nemůže „vymotat“ z nemocí - do školky chodí stylem, že 2 týdny ano, pak 2-3 týdny doma apod. A právě ho asi v únoru začaly trápit ty zelenožluté rýmy (smrká dobře), jen občas teploty, a bolesti oušek (ale píchaná je neměl). Teď v pondělí se vrací po 3týdenní pauze do školky, bral atb. Augmentin.
Děkuju všem