Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, holky potřebuji radu, jíž několik let mám bolesti v oblasti vaječníku, byla jsem na CT bricha, xkrát na pohotovosti, na Sonu, kolonoskopii nic mi nenašli, pokaždé co jsem u gynekologa, tak dělá mi UTZ ale taky nic.. v době tehotenství se to zlepšilo ale od doby co jsem přestala kojit a dostala menstruaci, tak ty bolesti se mi zase vrátili přece jenom, kdybych mela nádor, tak na to by přišli ne? třeba se jedná o srůsty, máte někdo zkušenosti s něčím podobným? ![]()
kitri ještě než jsem otěhotněla, tak jsem si postěžovala čas od času, že mě občas bolí v pravém podbřišku. Gynekolog vždy udělal UTZ a nenašel nic. Jednou konstatoval volnou tekutinu v břiše
jinak nic. V těhotenství to tak nějak nebolelo, nebo si to nevybavuji. Za to ted po porodu je to docela mazec. Změnila jsem gynekologa (ne kvůli tomuto), kterému jsem se opět zmínila. Udělala UTZ rovněž, nic nenašla. Ale vyptávala se a má dvě podezření: srůsty nebo endometrioza
Jediné, co mi radí, je laparoskopie. Protože mám malé dítě a stále kojím, tak mě na laparku nikdo nedostane ani heverem (a na druhou stranu mám přeci jen bobky z toho, co by objevili). Ale co chci napsat, u mě se to s příchodem první menstruace od porodu - po 8 měsících, dost zlepšilo. Takže uvidíme. JInak to bývá taková tupá bolest, neumím to popsat, doktorce jsem řekla, jako kdyby mi permanentně někdo stál na pravé straně a prostě se tam uvelebil. Ovšem nejhorší je, že mě to začíná bolet i víc ke středu břicha ![]()
Takže u mě podezření na endo nebo srůsty
jediná údajně možnost, jak se přesvědčit, je laparka. Jo prý na UTZ srůsty vidět být nemusí…jak je to u endometriozy nevím. Ale mně se po menstruaci dost ulevilo, což by mohlo značit spíš na endometriozu.
Mirisdekuju moc za odpoved, no prave , ze mi tez se ta bolest posunula smerem spis ke strevu, at to je endo nebo srusty , hlavne ne nador, to me desi nejvic ![]()
Treba proto mi 2 roky trvalo nez jsem otehotnela ![]()
Co znamena ta volna tekutina v brise?
@kitri volna tekutina byva po ovulacii. a to Ta boli stale, alebo len urcitu dobu pocas cyklu?
Kirti, já jsem srůsty měla, ale nechodila jsem moc ke gynekologovi, takže jen si to myslím podle běžně popisovaných symptomů. Od porodu mám ale klid. Ani nevím, že jsem dostala menzes, žádné bolesti, zkrátka pohoda
Občas, když si vzpomenu na ty šíleně bolestivé menstruace před porodem i po dvou ibuprofenech, tak si říkám, proč jsem s tím dítětem čekala skoro do 40 let ![]()
@kitri Mám asi ty samé potíže, slabé bolesti v pravém podbřišku už asi rok. Nedokážu přesně říct kde, někdy je to níž, jindy až u pupku. Byla jsem kvůli tomu odeslána i na chir.amb. s podezřením na slepák, to se nepotvrdilo. Gyndr. na ultrazvuku nic neviděl, snad že tam můžou být malé cystičky. Každou menstruaci teď protrpím, navíc poslední cykly trvá víc než týden. Snažíme se několik měsíců o mimi, tak příští týden vyrážím k dr., ať zmapuje situaci
Mám taky podezření na ty srůsty nebo endometriozu ![]()
@Mafina5 a otěhotněla jsi bez problémů? Jak dlouho jste se snažili?
No teď jak jsi to napsala s těmi cystami, tak mi došlo, že vlastně před otěhotněním jsem pak k gynekoložce chodila a ta mi zjistila cystu na vaječníku, ale nedoporučovala to nijak řešit jen sledovat. Sledujeme ji i teď a je tam pořád i když bolesti nemám
Pokoušeli jsem se tři měsíce, na to že mě bylo 39 a manželovi 48 je z toho myslím, dost dobrý výsledek ![]()
holky, jste zlate dekuju za odpovedi!!!
No, treba kdybych rodila prirozene, tak se to spravi ale treba tim, ze to skoncilo cisarem, tak to zustalo , kde tam kde bylo .. ![]()
Emi budu Ti drzet palecky, pak dej vedet
Jinak uz vazne chci mit klid, trva to pomalu 4 roky, kdybych byla lina, a nechodila k doktorum ale mam kupu papiru z vysetreni, takze zbyva jen lapo, jen se divim, ze me doktori na to neposlali uz driv ![]()
Ještě dodám, že teda u mě se to porodem fakt nespravilo, spíš naopak ![]()
Zvláštní je,že treba cvičit na břicho můžu v pohodě, to to vůbec nebolí, ale pak třeba druhý den je to děs. Zajímavé je, že když mě gynekoložka snaží břicho prohmatat, tak to taky není cítit
Přijdu si jak s Yetim, toho taky nikdo nevidel
Nejvíc jsem trpěla od porodu k první MS, ted jsem už týden bez bolestí (mám po MS)…takže uvidíme, co bude dál.
Jinak miminko se nám podařilo na druhý cyklus, tak za to jsem ráda, že to takto klaplo dobře.
@Miriska píše:
Ještě dodám, že teda u mě se to porodem fakt nespravilo, spíš naopak
Zvláštní je,že treba cvičit na břicho můžu v pohodě, to to vůbec nebolí, ale pak třeba druhý den je to děs. Zajímavé je, že když mě gynekoložka snaží břicho prohmatat, tak to taky není cítitPřijdu si jak s Yetim, toho taky nikdo nevidel
Nejvíc jsem trpěla od porodu k první MS, ted jsem už týden bez bolestí (mám po MS)…takže uvidíme, co bude dál.
Jinak miminko se nám podařilo na druhý cyklus, tak za to jsem ráda, že to takto klaplo dobře.
Pry Yetim
vidim, ze snazis se tez neztracet humor, no, je pravda co jineho na zbyva, snad se to zlepsi ![]()
kitri, stěžovala jsem si už asi tak rok před otěhotněním, takže to už dva roky taky jsou a jako nic se neděje. Když mi nová doktorka nabídla laparku, tak jsem samozřejmě odmítla a zatím nejdu. S bobkama v kalhotách jsem se svěřila mojí mamce, že mě bolívá břicho a nabízejí mi operaci. A ona mi řekla, že má bolesti břicha 20 let, prý srůsty a nikdo s nimi taky nic nedělal. Tím to nechci zlehčovat, ale dala mi naději, že se na to neumře:-) …i když mně to teda je nepříjemný, že mě něco bolí a nejde to „rozcvičit“ ![]()
@kitri Děkuji, jasně, dám vědět, doufám, že se tam dokopu, ale dneska mě to bolí děsně, a to mám pár dní po MS.
@Miriska Mám to taky tak, na pohmat mě to nebolí, při cvičení taky nic necítím. Jinak ta naděje, dobrá no ![]()
No, holky cvicila jsem prave dneska , tak jsem zvedava co zitra, uvidime jestli to ma na to nejaky vliv ![]()
U sebe jsem jeste vypozorovala, ze me to bolí po kojení, uplne stejný jako když se mi po porodu zavinovala deloha (udajne), tak tuhle blbou bolest mám i 8 měsíců po porodu po každém kojení, fakt parádní pocit ![]()
aha
ty jeste kojis? mlicko mi reklo sbohem ve 4,5 mesicich
ale tak co se da delat, hlavne , ze mala je zatim zdravoucka ![]()
Co rika dr. , ze to boli pri kojeni? ![]()