Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, nevím, jestli to tu už nebylo probráno. Ale našla jsem jen problém se srůsty. Já měla pro mě krásný zážitek z porodu. Bohužel od konce šestinedělí mi zůstala taková hořkost. Zůstalo mi tam cca 2cm placenty. Šla jsem na první zákrok pod narkózu. Opět šestinedělí, při kterém jsem měla bolesti podbříška. Šla jsem na druhý předem plánovaný zákrok po tom prvním(na kouknutí kamerkou, na zjištění stavu). Bohužel tam byly malé srůsty-ty vyrušili, ale zůstal tam jeden silnější srůst a ten mi budou za 14dní opět rušit a zavedou hyalobarrier gel. Vše bych tedy ještě nakonec zkousla. I když se mi nelíbí třetí narkóza v krátkém čase. Kojím, odstříkala jsem pokaždé raději dvakrát, aby to malá do sebe nedostala. Jenže Dr. mi sdělil, že je problém, že kojím. Nejraději by prý bylo, kdybych přestala. Max. kojit do 5měs. Nyní jsou malé 3 měs. Prý kvůli hojení… Chci to konzultovat i s jiným dr. jestli je to opravdu nutné. Vše si sice logicky odůvodním, ale pocitově jsem někde jinde
Jde mi o to, abych nepřestala kojit a stejně pak byl problém. To se stejně ukáže až při dalším těhu, při menst… a já bych si pak mohla vyčítat, že jsem přestala kojit úplně zbytečně
Měl někdo stejný problém? Plánuji, že bych popř. namrazila nějaké dávky alespoň na měsíc a tím jí to trochu prodloužila.. ![]()
@wasabi83 To teda nechápu, jak má kojení vliv na hojení dělohy?
Tak přestaň, ona umělá strava není o nic horší. Já jsem třeba nekojené dítě a nijak jsem neutrpěla ![]()
@Anonymní píše:
Tak přestaň, ona umělá strava není o nic horší. Já jsem třeba nekojené dítě a nijak jsem neutrpěla
Proc jsi teda anonymni? Stydis se za to?
@wasabi83 Jo a ještě bych dodala, že doktoři někdy ohledně kojení šíří takové nesmysly, že bych to raději probrala (s argumenty toho doktora) i s laktační poradkyní. Co jsem si ohledně kojení vyslechla od svého gynekologa, nad tím jednomu opravdu zůstává rozum stát…
Já nikdy neslyšela, že by kojení mělo nějak negativní vliv na hojení ran
to by pak všem matkám po císaři mohli doporučovat zastavit laktaci…
plně tě chápu, já bych se kojení taky jen tak nevzdala. Jsem zvědavá, co ti k tomu řekne další doktor. A držím palce, ať to dopadne dobře ![]()
Prijde mi to jako holy nesmysl. Zrejme mas ke srustum sklony, kdyz je delozni sliznice poskozena.
Ja bych s kojenim neprestavala. Jsem moc lina na to nekojit.
@Anonymní píše:
Tak přestaň, ona umělá strava není o nic horší. Já jsem třeba nekojené dítě a nijak jsem neutrpěla
hrdinný anonym… proč?
@wasabi83 nevím, jaký by mělo mít kojení vliv na srůsty
určitě chrtěj další názory dalších lékařů
Já bych s kojením jen tak nepřestávala ![]()
@wasabi83 Já teda nejsem žádný odborník přes kojení, porody a podobně, ale naopak jsem vícekrát slyšela, že kojení naopak urychluje hojení a celkovou regeneraci po porodu, díky produkci hormonů. Z hlediska přírodních mechanismů by to bylo i logické, ale jak říkám, nejsem odborník.
Jde možná jen o to, že při kojení se děloha hýbe, prokrvuje, máte křeče.. To je jediný důvod rozumný, proč bych třeba tento argument brala.
Lépe se ale zeptat vícero lékařů.
Taky se při kojení zvyšuje krvácení. Děloha prostě reaguje nahoře na stimulaci bradavek. Tak leda to může být proto, aby tam dole byl klid. ![]()
NiKi
Tak se poraď s více odborníky, osobně si myslím, že nekojit není nic špatného.
Díky holky. No právě AliTad kolikrát něco doktoři namluví a někdy si i protiřečí
Nijak neodsuzuju nebo neberu jinak matky co z nějakého důvodu nekojí. Před porodem jsem si i říkala, že se z toho nezblázním, když nepůjde kojení. No a nakonec to beru trochu jinak. Je to moc krásný. Zároveň tomu dítěti víte co dáváte, je to i pohodlnější
a ekonomický. Pokud by to bylo jak tu píše NiKina fakt blbý pro dělohu, tak je rozumný přestat. Jen nechci prostě se zbytečně vzdát. Už jsem to málem po porodu díky pediatričce udělala
Místo, aby s semnou probrala z čeho může mít malá zelenou stolici, tak hned nasazovala sunar!!! Při tom měla jen dřív (ve druhým týdnu) růstový spurt! Naštěstí jsme to ustali a jen dokrmovali po kojení jednou denně a pak úplně vyřadili po dvou týdnech! Kojení stačilo a ještě nabírala víc než je standard, jak se vyjádřila sestřička
Člověk se nemůže spokojit hned s tím co je mu podbízeno… No jsem zvědavá, jak po tom dalším výkonu. A to bude další šestinedělí ![]()
@wasabi83 Mě gyndař pomalu po šestinedělí přemlouval, ať přestanu kojit, že dítěti to už stejně nic nedává a mě to akorát vysává, v devíti měsících staršího mi psal prášky na zastavení laktace, když se mi ve dvou týdnech mladšího udělala retence, tak prý, pokud je tam červený flek, tak to už je na atb (nevzala jsem a nic se nestalo) a když mi to nejde rozmasírovat, tak je potřeba zastavit laktaci (nakonec se to uvolnilo samo). Jinak já jsem velký zastánce kojení, mladšího kojím prakticky na požádání ještě ve 2,5 letech, je to krásné, pohodlné a zadarmo a když je dítě nemocné a odmítá jíst a pít, tak nás kojení už kolikrát vyloženě zachránilo před hospitalizací.
A jak to tedy přesně doktor zdůvodňuje?
Mě to rozčiluje jak řeší vše svoji cestou a že jsou i jiné cesty/možnosti vám řekne málokterý dr. Já měla zánět v prsu taky, naštěstí 48h potíže, flek mizel dýl. Bylo mi na zvracení, šílená bolest hlavy, horečka, malá růs. spurt, bolest zad a v té době i bolest bradavek. Myslela jsem, že to nedám. A jsem ráda, že jsem se únavě a všemu kolem nedala
Jsi dobrá AliTad, že jsi se nedala taky ovlivnit. Kamarádku takhle při prvním dítěti dost psych. deptalo okolí a dr. Teď si konečně zaslouženě u druhého užívá pohodové kojení.