Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se ujistila, že stačí mít zapsané půlroční mimi v pase, když cestujeme na Kanárské ostrovy? Cestovka i místní úřad, který pasy vydává odpověděli, že by to mělo stačit, ale vadí mi to slůvko „BY“. Máte někdo zkušenost? Je to součást Španělka a po EU to stačí, ale nevím, jestli neexistují nějaká specifika. Děkuju moc za rady.
My letěli před dvěma lety na Tenerife a malou jsem měla jen v pase (bylo jí 9 měsíců) a problém tam nebyl. Loni jsme byli napodzim v Madridu a tam na letišti to paní studovala, protože jak to zapisují do pasu, tak tam vlastně vlepí takovou samolepku se jménem dítěte a datumem narození (tyto dva udaje byly tištené strojově) a pak tam bylo datum zápisu do pasu razítko a podpis úřednice z úřadu a ta paní u Check Inu to asi v životě neviděla a nebylo jí jasné co znamená to datum psané rukou, tak jsme to vysvětlovali…ale u klasické pasové kontroly problém nebyl.
případně bych si napsala na Ministerstvo zahraničních věcí…
Holky asi jsem hloupa, ale ja mela za to, ze pas staci,ani nevim co jineho by kde po mne chteli, ale necham se rada poucit. Ja si malyho taky nechala dopsat do pasu a je to tam napsany jen takovou tou specialni tuzkou rucne, tak snad s tim nebudeme mit nikde problemy.
My byli na podzim na Grand Canarii, dětem bylo 6 a 3 a absolutně bez problémů. Měli jsme je jenom v pase. Spíš trochu koukali divně, když ten desetilety měl pas i jsme ho měli zapsanýho. Známá byla v Egyptě a tam to trochu řešili, ale normálně je pustili. My byli na Mariciu a tamm taky divně koukali, že jsem se rozhodla dětem ty pasy udělat. Ale Kanáry jsou EU, tam to ani pořádně nekontrolují
Hm, tak to mne vubec nenapadlo nechat mu udelat vlastni pas. Ja vim, ze ted se neco resi, ze to bude povinny, ale nejak si to nedokazu v realu predstavit, jak to bude treba s fotkou, vzdyt ty prckove se menej co mesic.
Taky netuším, co jiného bys měla s sebou ještě mít.
My jezdíme s malou od narození na UA a dítě zapsané v pase stačí, a to nejsou v EU!! Že by mohl být problém s Kanárama, to by mě ani ve snu nenapadlo
(I když… když narazíš na úředníka-vola, tak nepomůže nic
)
Radím, podívat se na stránky ministerstva zahraničí, tam se dozvíte co v jaké zemi akceptují. My teď budem vyrážet, sice jen do Rakouska, ale tam vyžadují vlastní pas i když je to EU. Radši jsem ho synovi nechala udělat, než se hádat s nějakým policistou který se špatně vyspal.