Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, syn 4 roky má už cca od října stále ucpaný nos, v noci chrápe, kašle. Dýchá pouze pusou. Minulý týden mu to sedlo i na průdušky tak od dr dostal antibiotika, ve čtvrtek jdeme na kontrolu, ale vůbec se mu to nelepší. Z mladším jedeme zítra na orl(kontrola měl o víkendu píchané ouško)myslíte, že bych tam mohla vzít i staršího aby se mu tam mrkli i když bere atb? Bude to mít nějaký smysl. Mám strach aby neměl zvětšenou nosní mandli a nemuseli jít na trhání a kdyby ano jak se to dělá, nechci aby byl v nemocnici sám ![]()
Vzít ho tam můžeš, nebo tam napřed zavolej a uvidíš, co ti řeknou, možná vás objednají na jindy. Nosní mandli prohlíží tak, že napřed cáknou do nosíku nějaké anestetikum, chvíli se čeká, a pak zasunou takovou maličkou kameru na hadičce. Nic moc příjemného, ale trvá to chvilku. A kdyby zjistili zvětšenou a doporučili odstranění, je už dneska několik metod. Buď klasicky, laserem, nebo plasmou. Při posledních dvou se ani v nemocnici nezůstává, jste tam pořád s dítětem a po pár hodinách pouští domů. Ale to se na rozdíl od normálního odstranění platí, každá nemocnice má jiné ceny. Nejšertnější (a nejdražší) je odstranění mandle plasmou.
Na ORL ho určitě vem, pokud je to zvětšená mandle, asi nic jinýho než odstranění nepomůže. Syn jí měl taky, ale měl jí asi už úplně odmalinka, v podstatě od narození trpěl na rýmy, a potom v noci hodně chrápal, mluvil nosem atd. Na vyndání (klasicky) jsme šli když mu bylo asi 2,5 roku. Od tý doby je to nesrovnatelný, tak jen doufáme, že mu znova nenaroste.
A kapky do nosu bere? Pokud ano, tak možná zkuste jiné. Já mám dobré zkušenosti s Nasicem pro děti - dobré složení, hezky protáhne a nedráždí dětský nosánek
A není drahý ![]()