Stankovy prodej featival

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
15
16.9.22 00:43

Stankovy prodej featival

Ahoj,
Mám mnohaleté zkušenosti z velko kuchyně a ráda bych v létě podnikla na nějakém festu stánek s občerstvením. Např nikdy jsem neviděla poctivý hovězí guláš s domácím knedlíkem, ten bych dělala na místě a pod. Co vše to obnáší, máte prosím někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
16.9.22 02:40

@Bublli Zásadní bude, zda budeš dle hygienických předpokladů splňovat podmínky na vaření např. guláše a knedlíků na místě. Např. Už jen vejce - samostatná lednice. Kde s nimi pracovat, jak s odpady… Kde budou knedlíky kynout. Nevím, zda je možné ve stánku dotáhnout vše dle pravidel.
Rozmyslet si-koupit stánek, příslušenství, kolik to bude stát… Kolik se účtuje za prostor. Kolik je potřeba lidi, aby lidé nestali frontu. Jejich mzda. Kolik je reálné uvařit a prodat porci. Jaká cena za porci je akceptovatelná a zda se do té ceny vejdeš. Kolik akci za rok je možné navštívit - aby se počáteční investice vrátila v rozumném čase.
Pokud nepodnikáš, tak samozřejmě živnostenský list a vše co k tomu patří - ale tam problém není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20848
16.9.22 06:43
@Bublli píše:
Ahoj,
Mám mnohaleté zkušenosti z velko kuchyně a ráda bych v létě podnikla na nějakém festu stánek s občerstvením. Např nikdy jsem neviděla poctivý hovězí guláš s domácím knedlíkem, ten bych dělala na místě a pod. Co vše to obnáší, máte prosím někdo zkušenost?

Tipuju, že to je reálný dělat na místě. Pořídit si ten kuchynovy karavan např. Tam tu hygienu člověk splní.

Ale sama si můžeš doma vyzkoušet udělat várku. Spočítat si všechny suroviny a čas a udělat si nějakou univerzální porci, co bys chtěla nabízet a zjistit, kolik tě ta porce poctivého guláše s domácím knedlíkem vyjde. Odhad můj je, že bys to pak měla prodat za dvojnásobek až trojnasobek, abys zaplatila další náklady a měla zisk.

Zvlášť si spočítat mzdy (ve stánku určitě dva lidi minimálně jeden vaří a druhý obsluhuje, tam je to na den určitě minimálně 2500). Přičíst si ještě enegie, nájem místa, jednorázové nádobí ve kterým to budeš prodávat atd. A to pak rozpocitat na prodané porce, což nejde, protože nevíš kolik jich prodáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
16.9.22 06:53

Zkusenost nemam, ale neni gulas nejlepsi ulezely do druheho dne?
Pak by ho stacilo jen udrzovat teply. Neumim si predstavit delat to vsechno na miste. Neni to minutka. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
16.9.22 07:07

Neporadím, ale fandím ti. :kytka: Vždy na fesťáku prahnu po guláši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
16.9.22 07:26

Tady ho dělají „na koleně“ na náměstí při slavnostech piva. Krájí tam i cibuli, všechno komplet, je to soutěž. Jednou za rok.

Párkrát se někde jinde, třeba na koupališti, guláš objeví, jednorázovka, a tam už je nachystaný z domu.

Jak píšou ostatní, půjde po tobě hygiena. Známí měli pronajatou restauraci, vyhlášený guláš, dělníci tam na něj chodili na svačinu, ale podle norem ho mohli mít jen pár hodin, tak se na to vykašlali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.9.22 07:40

Proč na stánku nemáš guláš? Protože HACCAP, které pochopitelně musíš mít zpracované, jak pro místo kde to zpracuješ, tak pro místo kde jídlo vydáváš. A ano, na festivalech hygienu potkáš častěji než v hospodě.

Takže ti může projít guláš v kotlíku nad ohněm, ale zase většina pořadatelů festivalů nebude chtít otevřený oheň někde, kde jsou celé betlémy nestřízlivých lidí. To ti samozřejmě ale nepomůže s tím, aby si mohla na stánku podávat dobré, čerstvé knedlíky. Zároveň jaksi - udělej si doma guláš s knedlíkama, nandej si ho do papírového talíře, vemi s k tomu levné dřevěné příbory a zkus to sníst ve stoje. Ideálně si před tím dej tři velká piva, abys byla v podobné stavu jako tvoji festivaloví zákazníci. Když to nevyklopíš na zem a nebo na lidi okolo tebe, tak budeš velmi rychle jako čuník. A teda pokud jsi v létě v horku na fesťáku - chceš si dát guláš?

Sedni si a spočítej si náklady na nějakých 200 porcí guláše. Kromě surovin taky energie, přepravu surovin - tedy někde to musíš nakoupit a někam to musíš dovézt, náklady na lidi, daně (včetně pojištění), pronájem stánku. Řekněme že nezapočítáme cenu vybavení stánku. Na kolik tě taková porce guláše vyjde? A když si na ní dáš nějakou marži, aby si tedy měla zisk? A budou to lidi na fesťáku ochotní zaplatit, když vedle mají langoše, asii, palačinky, grill a nebo halušky?

Najdi si někoho, kdo podobný catering dělá, uč se to tím, že to budeš dělat za prachy a zodovědnost někoho jiného a teprve příští sezonu, až si budeš umět věci naplánovat, oběhat papíry a budeš si to umětspočítat, rozjížděj vlastní podnikání.

Pokud se na základy svého podnikatelského plánu ptáš na emiminu, je naprosto jasné, že ten plán ještě nemáš apotřebuješ výrazně víc času, aby si porozuměla tomu v čem chceš podnikat (vařit a podnikat jsou různé věci) a aby sis uměla spočítat, jestli se ti to vyplatí. Podnikání jsou počty. Bez toho to nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76040
16.9.22 07:53
@Bublli @Ou
@Karolina0311 píše:
Neporadím, ale fandím ti. :kytka: Vždy na fesťáku prahnu po guláši.

také všude prahnu po guláši, že se bl. bě jí na stojáka je pravda, ale to buřt s hořčicí také,
a u nás bývají Slavnosti vína - jsou tam langoše, bramboráky, halušky, a vše podobné - a beztak nejdelší fronta stojí na guláš - lidé jsou ochotni strávit ve frontě klidně 20 minut, i když ty ostatní pochutiny by měli téměř okamžitě,
otázka bude cena, hovězí je drahé, abys ještě cosi vydělala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14569
16.9.22 09:52

Guláš klidně, ale s chlebem. U nas byl a dala jsem si dvakrát :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24592
16.9.22 09:54
@Semtex píše:
Guláš klidně, ale s chlebem. U nas byl a dala jsem si dvakrát :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mně to taky s chlebem přijde na stojáka jednodušší. To se dá zvládnout i lžící a jednou rukou. Ty jo, normálně mě berou chutě teď. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3521
16.9.22 10:40
@lucad77 píše:
Mně to taky s chlebem přijde na stojáka jednodušší. To se dá zvládnout i lžící a jednou rukou. Ty jo, normálně mě berou chutě teď. :P

Myslím, že cuketa, ještě vydrží a měním plán na víkendový oběd. Mňam guláš, už se těším :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20848
16.9.22 12:25
@Ou píše:
Proč na stánku nemáš guláš? Protože HACCAP, které pochopitelně musíš mít zpracované, jak pro místo kde to zpracuješ, tak pro místo kde jídlo vydáváš. A ano, na festivalech hygienu potkáš častěji než v hospodě.

Takže ti může projít guláš v kotlíku nad ohněm, ale zase většina pořadatelů festivalů nebude chtít otevřený oheň někde, kde jsou celé betlémy nestřízlivých lidí. To ti samozřejmě ale nepomůže s tím, aby si mohla na stánku podávat dobré, čerstvé knedlíky. Zároveň jaksi - udělej si doma guláš s knedlíkama, nandej si ho do papírového talíře, vemi s k tomu levné dřevěné příbory a zkus to sníst ve stoje. Ideálně si před tím dej tři velká piva, abys byla v podobné stavu jako tvoji festivaloví zákazníci. Když to nevyklopíš na zem a nebo na lidi okolo tebe, tak budeš velmi rychle jako čuník. A teda pokud jsi v létě v horku na fesťáku - chceš si dát guláš?

Sedni si a spočítej si náklady na nějakých 200 porcí guláše. Kromě surovin taky energie, přepravu surovin - tedy někde to musíš nakoupit a někam to musíš dovézt, náklady na lidi, daně (včetně pojištění), pronájem stánku. Řekněme že nezapočítáme cenu vybavení stánku. Na kolik tě taková porce guláše vyjde? A když si na ní dáš nějakou marži, aby si tedy měla zisk? A budou to lidi na fesťáku ochotní zaplatit, když vedle mají langoše, asii, palačinky, grill a nebo halušky?

Najdi si někoho, kdo podobný catering dělá, uč se to tím, že to budeš dělat za prachy a zodovědnost někoho jiného a teprve příští sezonu, až si budeš umět věci naplánovat, oběhat papíry a budeš si to umět spočítat, rozjížděj vlastní podnikání.

Pokud se na základy svého podnikatelského plánu ptáš na emiminu, je naprosto jasné, že ten plán ještě nemáš apotřebuješ výrazně víc času, aby si porozuměla tomu v čem chceš podnikat (vařit a podnikat jsou různé věci) a aby sis uměla spočítat, jestli se ti to vyplatí. Podnikání jsou počty. Bez toho to nefunguje.

Tohle mi úplně připomnělo, že jsem si taky někde dával za mýho mládí asi ten guláš nebo něco takovýho a dostal jsem to vařící v té nejtenčí plastové misce co asi sehnali :D stůl nikde, držel jsem to postavený na tom krající chleba a modlil se, aby to brzo vychládlo, jelikož se celá miska tím teplem kroutila jak had :mrgreen:

A jinak ta druhá část zvýrazněná je asi nejlepší rada jakou můžeš dostat a kterou se máš řídit. Všechno ostatní smrdí průserem a desítkami až stovkami tisíc co skončí vyhozený oknem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat