Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Mně to sepsala paní na sociálce, dokonce byla i tak ochotná, že když jela k soudu, tak mi to tam vzala.
Sepíšeš návrh a pošleš či zaneseš na soud, podle trvalého bydliště dětí
Neni to tezke. Napises kteremu Okresnimu soudu to pises, oznacis matku, otce, deti, u vsech jmena, data narozeni, adresy. Napises od kdy neplati, tedy od kdy chces vyzivne a popises jake mas prijmy, jake ma otec, napis i predchoziho zamestnavatele, napises o detech-do ktere chodi tridy, zda maji nejake zdravotni vydaje, drahe konicky apod. Nakonec napis, navrhuji rozsudek- Nezletile deti se sveruji do pece matky. Otec je povinen platit vyzivne v castce XY pro kazde dite mesicne k rukam matky. Datum, podpis. Doneses tam toho 2 vyhotoveni. Prilozis kopie rodnych listu deti.
Tini- diky ještě jedna otázka mam tam napsat castku jakou bych po něm požadovala? daval 4 tisice na oba ale ted jsem jeste rok doma do 4 let a jsem na neplacenem volnu tak zadny prijem na socialce jsem zadala o prispevek na bydleni a na kluky zpětně tak snad něco dostanu po priteli jsem chtela 7 tisic neměl by prispívat i nějakou častkou na mě jako na partnerku?
Tak výživné na ex partnerku se dává jen do 2 let dětí, takto nedostaneš. A obávám se, že pokud je opravdu na pracáku, tak si o těch 7tis. můžeš nechat zdát. To ti soud nepřiklepne, protože z čeho by to otec platil? Ale i tak je dobré mít alimenty dané soudně (i když budou minimální), protože ti to pomůže když budeš žádat o dávky (hmotná nouze např.)
Diky no na pracaku snad nebude dlouho splaci auto ktere si vzal tak bude muset zajistit penize na splatku a soud si zjisti co ma za pohledavky co plati? bude brat ohled na to ze platil klukum pojistku a nebo ze si plati duchodove? asi bude hlavni aby zabezpecil deti ja bydlim v byte s rodici tak deti maji vse co potrebuji trvale bydliste maji napsane na me adrese a dvojcata snad nerozdeli kdyz jsou jeste tak male ale pochybuji ze by mel o ne zajem do pece ale clovek musi pocitat sevsim
U nás si zjišťovali příjem za poslední půl rok, a le my jsme měli rozvod dohodou takže s částkou nebyl problém. Jinak peníze na tebe jsou opravdu jen do 2 let dětí a navíc bych řekla, že je to na „manželku“ ne partnerku. Jinak si myslím že se dají i nějaké vzory stáhnout na netu. ![]()
@Anonymní píše:
Jinak peníze na tebe jsou opravdu jen do 2 let dětí a navíc bych řekla, že je to na „manželku“ ne partnerku. Jinak si myslím že se dají i nějaké vzory stáhnout na netu.
Na partnerku je to do 2 let, na „manželku“ to může být déle…
Diky na netu jsem taky koukla a neco malo nasla tak snad to dam nejak dohromady, ja chtela sepsat taky dohodu ze by ani soud nebyl potreba kdyz nejsme manzele ale s pritelem neni rec jinak vsem diky
Klidně tam těch 7.000,– napiš. On soudce stejně rozhodne jak bude chtít. Já podávala v loni žádost o zvýšení a ještě se to vleče, takže počítej i s delším časovým posunem, když se k soudu třeba nedostaví, nebo tak. A u nás zjišťovala soudkyně výdělky za rok zpětně! A taky se dost přihlíží k situaci, kdy podal on sám výpověd z jakého důvodu atd.
Prosim o radu vsechny co jsou na tom podobne jako ja a vědí kam se obrátit o radu. S pritelem mam dvojcata a nejsme vzití. Přestaval davat na deti penize o ktere jsme se dohodli a zajimat se o nas. Potřebuji poradit kam dat navrh na stanoveni vyzivneho na socialce me pani neporadila tvarila se velice neochotne, kam zajit abych si nemusela vzit pravnika -(je to pro me dost financne narocne)jak to napsat a jak to probiha, pritel měl slusny plat mesicne 20 tisic ted ale skoncil v praci a pujde pry na pracak za jakou dobu se to bude brat s ceho se vypocitaji alimenty nekde jsem cetla ze za 3 mesice zpetne diky moc za vsechny rady.