Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Stáří je kolik první dítě ve 40+?
Příspěvek upraven 08.04.26 v 19:56
Já jsem pro Tebe stará, nebo nejsem? Věk téměř 45 let, děti 9, 7 a 4 roky. Zrovna jsem strašně unavená a tím pádem strašně stará, ale jinak jsem s tím v pohodě.
Mne je 44 a mam pulrocni miminko.
Jasne, prala jsem si byt maminkou mnohem driv, ale uzivam si toa jsem vdecna. Doufam, zecse mala za me nebude jednou stydet ale rikam si, ze v dnesni dobe cim dal vic zen ma deti i po 40…uz to neni az takova rarita. A zatim vypadam mladsi, tak treba jednou me ceka plastika
Unsvena prekvapive nejsem. Teda, kdyz mala mela fazi, ze nespala od 17:00 do 22.h, tak jsem teda KO byla
, ale vseobecne to zvladam zatim dobre. ![]()
Me meli rodiče 30+ a spolužáci měli mladší rodiče a nikdy jsem se za to nestyděla..tehdy ono byli stáří rodiče pro ně.
Bude mi 35 a nemám manžela ani děti a bojím se, že mi ujel vlak nebo ještě mám šanci mít jednou rodinu? A to nejsem vybíravá, jen by měl být hodný, upřímný a hodně skromný
No ono taky dost záleží jak náročné dítě se Ti narodí a jak to máte nastavené v rodině.
Pokud budeš mít dítě pohodáře co od mala spí a miluje kočár a babičky k ruce budeš asi méně unavená než s dítětem co naprosto nespí, je mega akční má x alergií, cvičíš s ním x let, nesnáší kočár a budeš na něj v podstatě 24/7 sama, protože babička ho nezvládne.
Jo jsem unavená. Určitě víc než když jsem dítě měla před 20 lety, které v noci spalo a po obědě si dáchlo klidně v kočáře. Ale nejmladší dítě nespí, nesnášelo babičky, naštěstí začalo věkem aspoň respektovat svého otce (který se mu opravdu hodně věnuje…).
A mohla bych tu číst elaborát, jak stará matka fujjky, protože se tu některá jistě ukáže.
No ono bych asi ve 30 na tom nebyla jinak…
Jinak proč nebýt spokojená stará matka. V 35 máš přeci stále čas na to založit rodinu.
Určitě bych neházela flintu do žita.
My jsme stáří rodiče, první dítko ve 32 a druhé ve 36, děti říkají, že nejsme stáří, sportuje me s nimi, cestujeme…plníme jim sny. Máme nový dům.
Cítíš se teď stará? Ve 45 se nebudeš cítit o moc jinak.
Kdybych neměla už tři děti, ještě bych si na jedno troufla. Ale ta druhá věc - že by se to po čtyřicítce povedlo třeba do roka snažení u většiny žen… Naopak mnohé už pak touží marně.
Věřím, že Ti tikají biologické hodiny a asi není na místě si nalhávat, nebudu to teď řešit, dám tomu volný průběh a třeba někoho potkám. Na některých místech potkáš jen své kolegyně a kromě mužů z rodiny k tomu jen manžely kamarádek. A pak je potřeba jít do toho aktivněji. A jiné ženy i tu příležitost někoho potkat mají, ale využít jí z různých důvodů neumějí. A pak je na místě zkoumat, co mi to brání v navázaní vztahu. - A někdy pak přichází i přijetí, já vlastně ve vztahu žít nechci nebo nedokážu.
Držím pěsti!
Tím, že jsem starší a mé kamarádky ještě starší a také celkem dost lidí znám… Poznala jsem hodně žen, které se matkami nestaly, přes to, že doufaly. Prostě potkaly toho pravého později, než bylo vhodné. Chvíli je to intenzivně bolelo, neúspěšně procházely IVF a pak už to neřešili, bolet to přestalo. A znám i zoufale toužící ženy, které pod vlivem blížící se čtyřicítky dělaly zoufalé věci a mámami se staly - a někdy se i nějaký docela fajn táta k těm dětem našel. A potkala jsem i ženy, které žádné zoufalé věci nedělaly, naprosto přirozeně vpluly do vztahu a hned i mateřství kolem 40 let a problém v tom neviděly žádný.
A jestli se cítí staré na své děti? Za mne jsem vnímala, že mám nekonečné množství energie do 30 let, pak už ne. Ale pak už žádný další zlom nepřišel. Když budeš mít nespavé novorozeně, budeš se cítit hrozně unavená, jestli Ti je 31, nebo 45. A když Tvé děti na střídačku problijí už několik nocí za sebou, a Ty samozřejmě bliješ s nimi (jako u nás teď), je také celkem jedno, jestli Ti je 35, nebo 45.
A znám i ženy, které čekaly, kdy začnou konečně po dětech toužit a ten silný pocit vlastně nikdy nepřišel. Táhne jim na padesát a je jim dobře bez dětí.
Jak to máš Ty? Možná zrovna teď potřebuješ něco pro to udělat, aby jsi žila v páru a o děti se mohla začít snažit? Nebo hledáš argumenty, proč to teď dalších pár let neřešit? Můžeš to mít přesně tak, jak potřebuješ - a asi i závisí od toho, jak velká tragédie to pro Tebe bude, když by jsi měla být bezdětná.
Nevím jestli už se řadím mezi staré matky, druhou dceru jsem porodila ve 38. Pro mě je to skvělé a mateřství si užívám, stará se necítím. Dceři už bude letos 12let a zdá se, že je se mnou starou matkou spokojená
Důkazem je, že i většina jejích kamarádek je nejraději na návštěvy a přespávačky u nás, protože jsme prý nejhodnější rodiče ![]()
Kamarádka ma stejne staré dite jako ja 18m a loni ji bylo 40. Je velice aktivní, stiha opravdu hodne veci, porad vymysli nejake aktivity, ma dobrou náladu, je uplne pohodová a mateřství si užívá. Pak znám mladsi maminky, ktere jsou vystresovane, nebo věcne na telefonu, ven s detmi moc nechodí.
V dnešní dobe podle me záleží spis na psychickém rozpolozeni, protoze vek zase tak moc poznat nejde.
Ahoj. Měly jste někdy svoje vytoužené dítě až ve vysokém věku a zvládly jste to?
Představte si, že byste se narodili starým rodičům, ale měli by vás rádi.
Co je lepší, mít ho i tak nebo nemít a pak si to vyčítat ve věku kdy to nejde?
A adopce nedávají každému a je to velmi náročný proces.
Co když jste si život zničily tím, že jste si hledaly nevhodné muže a stále všechno odkládaly…
Znáte staré spokojené maminky?