Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, jsem novopečenou pěstounkou 2,4 leté holčičky, a jelikož mám dva chlapečky, nikdy jsem neřešila holčičí záležitosti ![]()
Prosím podělit se o zkušenosti?
Maže se pipina ve 2 letech ještě něčím, nebo stačí umytí při prebaleni, a večerní koupání? Na co si dávat pozor? Jaké krémy pouzivate? Co je dobré na vlásky?
No vše co vás napadne, přivítáme
![]()
Já své holčičce (2,2 roky) ještě pipinku vytírám tak jednou za dva dny olivovým olejem z lékárny… Usazují se tam různé zbytky (krém, sekrety atd.) a mohlo by to vést k srůstům… Krém Sudocrem. Na vlásky Sebamed
Jinak veliký respekt za to, co pro to děťátko děláte a držím palce, ať jde vše dobře ![]()
Hlavne dat pozor na synechiu vulvy google napovi jaka je prevence. Mazat sa uz nemusi, ale ked pouziva pliny a ma zapareny zadek, tak namazat, nam hned pomaha sudocrem, a zas Bepanthen ne, u kazdeho to je inak.
Já jsem teda vždycky mazala spíš jen konečník a ani ne po každém přebaleni, ale moje holky na opruzeniny naštěstí netrpěly.
Důležité je kontrolovat jestli nesrůstají stydke pysky.
Na vlásky používáme dětské šampony a pro starší i kondicionér, strašně se jí vlasy cuchaji.
@kalomi píše:
Zdravim, jsem novopečenou pěstounkou 2,4 leté holčičky, a jelikož mám dva chlapečky, nikdy jsem neřešila holčičí záležitosti
Prosím podělit se o zkušenosti?
Maže se pipina ve 2 letech ještě něčím, nebo stačí umytí při prebaleni, a večerní koupání? Na co si dávat pozor? Jaké krémy pouzivate? Co je dobré na vlásky?
No vše co vás napadne, přivítáme![]()
Mám hodně holek. V tomto věku jsem to už neřešila, ale všechny holky byly nejpozději ve 2 letech komplet bez plen i na noc.
U dítěte na plenkách bych ještě promazávala. Stejně tak se to dělá u nás v práci u postižených dětí s plenami.
Ani jedna z dcer synechii neměla. Osobně si myslím, že větší roli hrají genetické dispozice než (špatná) hygiena.
Dcery mají dlouhé, husté vlasy. Přibližně od 2 let používáme šampony a kondicionéry pro dospělé ženy. Po šamponu pro děti s princeznou vlásky nešly rozčesat.
U dcerky s ekzémem umýváme hlavu zvlášť, ne při večerním sprchování. Aby šampon nedráždil kůži na těle.
Co se týče krémů, tam naopak používáme jemnou dětskou kosmetiku co nejdéle. Značek je hodně. Jsem zastáncem minimalismu na dětskou kůži. Takže tělové mléko(nepoužíváme denně), krém na obličej a krém do mrazu a větru. Balzám na rty.
Opustit auticka a nakoupit panenky, saticky, koralky, celenky
delam si srandu a dekuji za lidicky jako jste Vy!
Mam 4 holky. Ve 2 letech byly jeste vsechny na plenach, ale prestala jsem mazat Bepanthenem urcite v mene nez roce, uz to nebylo potreba. Nejmladsi je 25 mesicu. Kdyz se pokadi, umyvam ji v umyvadle pod tekouci vodou, pri tom poradne umyju pipku cistou vodou, nic vic.
Umývat vodou bohužel u některých holčiček nestačí. Dceru po každé stolici myju pod proudem vody (2-3× denně) a stejně se drobné synechie udělaly. Takže musíme mazat olejíčkem. Někdo k tomu asi má dispozice, u nás to hygienou opravdu nebylo ![]()
@Malpigi píše:
Umývat vodou bohužel u některých holčiček nestačí. Dceru po každé stolici myju pod proudem vody (2-3× denně) a stejně se drobné synechie udělaly. Takže musíme mazat olejíčkem. Někdo k tomu asi má dispozice, u nás to hygienou opravdu nebylo
Urcite si nemyslim, ze by to bylo hygienou. Take verim, ze nekdo k tomu ma vetsi dispozice, asi jako k zubnimu kazu apod. Jen jsem chtela napsat, ze u nekoho neni potreba mazat. Ale na to bude muset zakladatelka prijit sama, jak je to konkretne u teto holcicky.
Mám 2 dcery. U holek hrozí slepení až do věku 7 let (to mi už přijde extrém, hlídala jsem u první cca do 5 let, dále už jen 1× týdně). Intimní záhyby vytírám vatovou tyčinkou namočenou v jojobovém oleji (namočit jen jednou, ať nedojde ke znečištění oleje), na konečník večer sudokrem. Jinak moje roční na opruzeniny netrpí, stolici zvládá do nočníku, takže jinak zadek namažu. Zásyp u holek není vhodný, můžou mít pak záněty dělohy (říkala mi doktorka). Dávám jenom trochu na záda, když se opotí v plínce.
Na vlasy dětský šampon, kondicioner můj dospelácký. Namazané kondicionerem jí vlasky pročešu širokým hřebenem. Prostě úplně stejně jako u sebe nebo u mé starší ![]()
Pipinku kontrolovat skrz srůsty, jak psáno výše. Myjeme jemným mýdlem od hipp - takovou tou kachničkou nebo sebamed je super. Na vlasy už používáme kondicioner pro děti (v DM) a nechodit spát s mokrou hlavou, jinak bude mít dredy. Toť vše z péče o děvčátko, jinak je to myslím stejné jako s klukama ![]()