Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, potřebuji radu a vědět, jestli jste to některá měla s dítětem stejně. A jestli je to jen období a přejde to. Syn má 13 měsíců. Začal ze dne na den odmítat cokoli kašovitého - večer kaše, jogurty, pudinky, dokonce i polévky (krémy). Večeře jsem mu nahradila pečivem s pomazánkou (rybičková, vajíčková, mrkvová, lučina, cottage atd) a k tomu mu dám i zeleninu. A hrozně mu chutná. Jogurty začal taky odmítat, tak jsem mu do něj začala přidávat “něco co křupne”
Takže nakrájený piškot, velké kusy banánu (předtím jsem mačkala). Polévky jedině s kousky, vývar, včera jsem dělala mrvovou na másle s haluškama..to je ok. Ale pak krémy nechce vůbec. Tam mu dám třeba chlebík. ![]()
Syn ani neochutná a jak vidí, že je to kaše tak sedím a snažím se to do něj nacpat a ani s nim nehne - ani neochutná. Pak vidí kousky chlebu a vrhne se na to s chutí. ![]()
Už mi dochází nápady a nechci mu dávat pečivo 2-3× denně.
Mléko si ráno dá, kolem 300ml. To mu zatím stále chutná.
Obědy nemixujeme už hodně dlouho, začli jsme pomalu s mini kousky, když neměl ještě žádné zoubky. Teď po roku má jen dva dole a horní jedničky se asi před týdnem reprve prořezaly. Ale nikdy neměl problém s nemixovanou stravou. Možná právě proto teď tolik vyžaduje něco s tou strukturou ![]()
Předem děkuji za vaše zkušenosti a rady. ![]()
Na večeři zeleninové placky… sto způsobu.. zelenina, brambory, vajíčko, sýr, šunka, maso, luštěniny… všelijaké kombinace. Snídaně domáci buchty… ochucené ovocem. Obědy máte ok. Svačinka ovoce, zelenina..
Jo, náš kluk to měl taky, vadila mu i rizota. Začalo to teda až tak ve dvou letech, ale skončilo až dost nedávno, tak kolem 9 let
Ne, že by to nesnědl, ale tvářil se na to jako na kraví lejno. A některé kaše mu v tom batolecím věku vyloženě navalovaly (klasická bramborová nebo ovesná). Nenutila jsem mu to.
@Sofi183 píše:
Ahoj maminky, potřebuji radu a vědět, jestli jste to některá měla s dítětem stejně. A jestli je to jen období a přejde to. Syn má 13 měsíců. Začal ze dne na den odmítat cokoli kašovitého - večer kaše, jogurty, pudinky, dokonce i polévky (krémy). Večeře jsem mu nahradila pečivem s pomazánkou (rybičková, vajíčková, mrkvová, lučina, cottage atd) a k tomu mu dám i zeleninu. A hrozně mu chutná. Jogurty začal taky odmítat, tak jsem mu do něj začala přidávat “něco co křupne”Takže nakrájený piškot, velké kusy banánu (předtím jsem mačkala). Polévky jedině s kousky, vývar, včera jsem dělala mrvovou na másle s haluškama..to je ok. Ale pak krémy nechce vůbec. Tam mu dám třeba chlebík.
Syn ani neochutná a jak vidí, že je to kaše tak sedím a snažím se to do něj nacpat a ani s nim nehne - ani neochutná. Pak vidí kousky chlebu a vrhne se na to s chutí.
Už mi dochází nápady a nechci mu dávat pečivo 2-3× denně.
Mléko si ráno dá, kolem 300ml. To mu zatím stále chutná.
Obědy nemixujeme už hodně dlouho, začli jsme pomalu s mini kousky, když neměl ještě žádné zoubky. Teď po roku má jen dva dole a horní jedničky se asi před týdnem reprve prořezaly. Ale nikdy neměl problém s nemixovanou stravou. Možná právě proto teď tolik vyžaduje něco s tou strukturou
Předem děkuji za vaše zkušenosti a rady.
No tak mu přestaň chystat k jídlu kašičky a prostě dávej to, co jíte vy dospělí… a je po problému. Nebo vy doma taky jíte denně kašovitou stravu? ![]()
Co by za to jiné daly, kdyby měly takto „stravově bezúdržbové“ dítě ![]()
@BohunkaP píše:
No tak mu přestaň chystat k jídlu kašičky a prostě dávej to, co jíte vy dospělí… a je po problému. Nebo vy doma taky jíte denně kašovitou stravu?Co by za to jiné daly, kdyby měly takto „stravově bezúdržbové“ dítě
Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt? ![]()
Oba synove mi prubehne jedli a nejedli ruzne veci…Vzdyt muze jist naprosto beznou stravu, to, co jite vy
Jen mu to pokrajej, maso dusene do mekka a tak, jasne, medium-rare steak mu nedas, ale muze toho spoustu
Podle me pecivo 2× denne malych deti taky neni zadna tragedie, ale tak delej teple vecere misto namazaneho peciva a mas po starostech
Klido dej to same co k obedu ![]()
@Sofi183 píše:
Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt?
Tak mu do něj hoď piškoty, cornflaky, sušenky nebo něco na ten způsob ne?
Jo aha, docitam, tos nemohla ten zasadni dotaz napsat rovnou? ![]()
Vzdyt rano pije 300ml mleka
Ale jestli mas obavy, davej mu klido syry, nemusis s pecivem, klidne jak svacinu nakrajeny syr se zeleninou
neco s tvarohem, a kdyz treba udelas nejakou smetanovou omacku s testovinami nebo s bramborem, to sni?
@Sofi183 píše:
Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt?
Tak zrovna do jogurtu přece snadno přidáš hromadu věcí, aby to nebyla kaše… ovoce a piškoty na sladko, okurku a jinou zeleninu na slano…
Sýry všeho druhu v nejrůznějších obměnách, tvaroh, cottage sýr taky není kašovitý, když se smíchá se zeleninou…
I starší děti přece potřebují mléčné výrobky a taky se jim nemixují
![]()
@beruska9 píše:
Jo aha, docitam, tos nemohla ten zasadni dotaz napsat rovnou?
Vzdyt rano pije 300ml mlekaAle jestli mas obavy, davej mu klido syry, nemusis s pecivem, klidne jak svacinu nakrajeny syr se zeleninou
neco s tvarohem, a kdyz treba udelas nejakou smetanovou omacku s testovinami nebo s bramborem, to sni?
Jo, to on je jedlík, k obědu sní všechno. Stravu má pestrou. Už tak od 9-10m papá pravidelně co my. Já se chtěla zeptat jen jestli to někdo měl stejně, protože to bylo ze dne na den.
A jestli to bez té mléčné večeře bude ok. A popřípadě co dáváte vy, děkuju za tipy
![]()
@Sofi183 píše:
Moje dcera měla ABKM, a když po prvních narozeninách poprvé ochutnala mléčné výrobky, vůbec je nechtěla jíst. Často jsem jí tedy sypala do hlavního jídla trochu parmezánu, dělala sýrové vafle a různé placky z mozzarelly, pekla slané a sladké svačinky, do nichž se přidávají nějaké mléčné výrobky. V obchodě jsem jen koukala po složení, abych nekupovala něco, co má moc soli. Rozdíly mezi výrobci jsou docela znatelné.
Je to normální, mám děti 3 a 10 a kašovité věci nejí doteď. Jediná výjimka je jogurt. Když zvládá jíst kousky, není třeba kaší. Můžeš zařadit třeba omelety, do nich maso, zeleninu, cottage, sýry.. nebo luštěniny, dělám čočkový dhal s rýží, děti to mají rády a je to rychlé.
@unuděná píše:
Jo, náš kluk to měl taky, vadila mu i rizota. Začalo to teda až tak ve dvou letech, ale skončilo až dost nedávno, tak kolem 9 let![]()
Ne, že by to nesnědl, ale tvářil se na to jako na kraví lejno. A některé kaše mu v tom batolecím věku vyloženě navalovaly (klasická bramborová nebo ovesná). Nenutila jsem mu to.
To je přesný!! ![]()
Jinak u nás podobně. Jídlo nejlépe suché. I špagety a tak.
@Sofi183 píše:
Jo, to on je jedlík, k obědu sní všechno. Stravu má pestrou. Už tak od 9-10m papá pravidelně co my. Já se chtěla zeptat jen jestli to někdo měl stejně, protože to bylo ze dne na den.A jestli to bez té mléčné večeře bude ok. A popřípadě co dáváte vy, děkuju za tipy
![]()
Bez mlecne vecere je to myslim naprosto cajk, to jsem nikdy nevedla, jestli se nepocitaji treba palacinky ![]()
Ja uz mam deti vetsi, ale mladsi byl kojeny do 13m a pak uz nedostaval ani mleko, ani UM nijak extra na piti, proste jedl to co ostatni
U nas teda nekdy probehne krupice nebo ovesna kase, ale priznam se, ze jsem to nijak nepocitala ani nehlidala, kolik vypije/sni mleka
Obe deti teda pomerne miluji syry v ruznych podobach…kolikrat proste jedli ten nakrajeny syr, jak uz jsem psala, se zeleninou, a byly v sedmem nebi ![]()
Jo a starsi je nejedlik a on svoje preference menil ze dne na den i nekolikrat tydne, takze me to vubec neprijde nejake prekvapive, ze dite neco nechce
![]()
@Sofi183 syn nikdy nejedl nic mixovaného, přešel na normální stravu rovnou z prsa
Dneska je mu devět a největší pochoutkou je bramborová kaše…
Je spousta jídel, které může, tak pokud jinak jí, tak bych to nehrotila…