Syn odmítá “kašovitou stravu”

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
206
6.4.23 10:01

Syn odmítá “kašovitou stravu”

Ahoj maminky, potřebuji radu a vědět, jestli jste to některá měla s dítětem stejně. A jestli je to jen období a přejde to. Syn má 13 měsíců. Začal ze dne na den odmítat cokoli kašovitého - večer kaše, jogurty, pudinky, dokonce i polévky (krémy). Večeře jsem mu nahradila pečivem s pomazánkou (rybičková, vajíčková, mrkvová, lučina, cottage atd) a k tomu mu dám i zeleninu. A hrozně mu chutná. Jogurty začal taky odmítat, tak jsem mu do něj začala přidávat “něco co křupne” :D Takže nakrájený piškot, velké kusy banánu (předtím jsem mačkala). Polévky jedině s kousky, vývar, včera jsem dělala mrvovou na másle s haluškama..to je ok. Ale pak krémy nechce vůbec. Tam mu dám třeba chlebík. :think:
Syn ani neochutná a jak vidí, že je to kaše tak sedím a snažím se to do něj nacpat a ani s nim nehne - ani neochutná. Pak vidí kousky chlebu a vrhne se na to s chutí. :D
Už mi dochází nápady a nechci mu dávat pečivo 2-3× denně.
Mléko si ráno dá, kolem 300ml. To mu zatím stále chutná.
Obědy nemixujeme už hodně dlouho, začli jsme pomalu s mini kousky, když neměl ještě žádné zoubky. Teď po roku má jen dva dole a horní jedničky se asi před týdnem reprve prořezaly. Ale nikdy neměl problém s nemixovanou stravou. Možná právě proto teď tolik vyžaduje něco s tou strukturou :D
Předem děkuji za vaše zkušenosti a rady. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7264
6.4.23 10:03

Na večeři zeleninové placky… sto způsobu.. zelenina, brambory, vajíčko, sýr, šunka, maso, luštěniny… všelijaké kombinace. Snídaně domáci buchty… ochucené ovocem. Obědy máte ok. Svačinka ovoce, zelenina..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.4.23 10:03

Jo, náš kluk to měl taky, vadila mu i rizota. Začalo to teda až tak ve dvou letech, ale skončilo až dost nedávno, tak kolem 9 let :mrgreen: :mrgreen: Ne, že by to nesnědl, ale tvářil se na to jako na kraví lejno. A některé kaše mu v tom batolecím věku vyloženě navalovaly (klasická bramborová nebo ovesná). Nenutila jsem mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
6.4.23 10:07
@Sofi183 píše:
Ahoj maminky, potřebuji radu a vědět, jestli jste to některá měla s dítětem stejně. A jestli je to jen období a přejde to. Syn má 13 měsíců. Začal ze dne na den odmítat cokoli kašovitého - večer kaše, jogurty, pudinky, dokonce i polévky (krémy). Večeře jsem mu nahradila pečivem s pomazánkou (rybičková, vajíčková, mrkvová, lučina, cottage atd) a k tomu mu dám i zeleninu. A hrozně mu chutná. Jogurty začal taky odmítat, tak jsem mu do něj začala přidávat “něco co křupne” :D Takže nakrájený piškot, velké kusy banánu (předtím jsem mačkala). Polévky jedině s kousky, vývar, včera jsem dělala mrvovou na másle s haluškama..to je ok. Ale pak krémy nechce vůbec. Tam mu dám třeba chlebík. :think:
Syn ani neochutná a jak vidí, že je to kaše tak sedím a snažím se to do něj nacpat a ani s nim nehne - ani neochutná. Pak vidí kousky chlebu a vrhne se na to s chutí. :D
Už mi dochází nápady a nechci mu dávat pečivo 2-3× denně.
Mléko si ráno dá, kolem 300ml. To mu zatím stále chutná.
Obědy nemixujeme už hodně dlouho, začli jsme pomalu s mini kousky, když neměl ještě žádné zoubky. Teď po roku má jen dva dole a horní jedničky se asi před týdnem reprve prořezaly. Ale nikdy neměl problém s nemixovanou stravou. Možná právě proto teď tolik vyžaduje něco s tou strukturou :D
Předem děkuji za vaše zkušenosti a rady. :hug:

No tak mu přestaň chystat k jídlu kašičky a prostě dávej to, co jíte vy dospělí… a je po problému. Nebo vy doma taky jíte denně kašovitou stravu? :think:

Co by za to jiné daly, kdyby měly takto „stravově bezúdržbové“ dítě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
6.4.23 10:21
@BohunkaP píše:
No tak mu přestaň chystat k jídlu kašičky a prostě dávej to, co jíte vy dospělí… a je po problému. Nebo vy doma taky jíte denně kašovitou stravu? :think:Co by za to jiné daly, kdyby měly takto „stravově bezúdržbové“ dítě :nevim:

Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
6.4.23 10:22

Oba synove mi prubehne jedli a nejedli ruzne veci…Vzdyt muze jist naprosto beznou stravu, to, co jite vy :nevim: Jen mu to pokrajej, maso dusene do mekka a tak, jasne, medium-rare steak mu nedas, ale muze toho spoustu :nevim: Podle me pecivo 2× denne malych deti taky neni zadna tragedie, ale tak delej teple vecere misto namazaneho peciva a mas po starostech :nevim: Klido dej to same co k obedu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.4.23 10:22
@Sofi183 píše:
Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt? :think:

Tak mu do něj hoď piškoty, cornflaky, sušenky nebo něco na ten způsob ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
6.4.23 10:26

Jo aha, docitam, tos nemohla ten zasadni dotaz napsat rovnou? :mrgreen:
Vzdyt rano pije 300ml mleka :nevim: Ale jestli mas obavy, davej mu klido syry, nemusis s pecivem, klidne jak svacinu nakrajeny syr se zeleninou :nevim: neco s tvarohem, a kdyz treba udelas nejakou smetanovou omacku s testovinami nebo s bramborem, to sni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
6.4.23 10:31
@Sofi183 píše:
Nene, on už papá dávno, to co my doma. Mně jde jen o to, zapomněla jsem dopsat, aby měl dostatek mléčných výrobků. Chápu, že kaše jsou nuda, ale pak ani ten jogurt? :think:

Tak zrovna do jogurtu přece snadno přidáš hromadu věcí, aby to nebyla kaše… ovoce a piškoty na sladko, okurku a jinou zeleninu na slano…

Sýry všeho druhu v nejrůznějších obměnách, tvaroh, cottage sýr taky není kašovitý, když se smíchá se zeleninou…

I starší děti přece potřebují mléčné výrobky a taky se jim nemixují ;) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
6.4.23 10:38
@beruska9 píše:
Jo aha, docitam, tos nemohla ten zasadni dotaz napsat rovnou? :mrgreen:
Vzdyt rano pije 300ml mleka :nevim: Ale jestli mas obavy, davej mu klido syry, nemusis s pecivem, klidne jak svacinu nakrajeny syr se zeleninou :nevim: neco s tvarohem, a kdyz treba udelas nejakou smetanovou omacku s testovinami nebo s bramborem, to sni?

Jo, to on je jedlík, k obědu sní všechno. Stravu má pestrou. Už tak od 9-10m papá pravidelně co my. Já se chtěla zeptat jen jestli to někdo měl stejně, protože to bylo ze dne na den. :nevim: A jestli to bez té mléčné večeře bude ok. A popřípadě co dáváte vy, děkuju za tipy :kytka: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.23 10:40
@Sofi183 píše:

Moje dcera měla ABKM, a když po prvních narozeninách poprvé ochutnala mléčné výrobky, vůbec je nechtěla jíst. Často jsem jí tedy sypala do hlavního jídla trochu parmezánu, dělala sýrové vafle a různé placky z mozzarelly, pekla slané a sladké svačinky, do nichž se přidávají nějaké mléčné výrobky. V obchodě jsem jen koukala po složení, abych nekupovala něco, co má moc soli. Rozdíly mezi výrobci jsou docela znatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
6.4.23 10:41

Je to normální, mám děti 3 a 10 a kašovité věci nejí doteď. Jediná výjimka je jogurt. Když zvládá jíst kousky, není třeba kaší. Můžeš zařadit třeba omelety, do nich maso, zeleninu, cottage, sýry.. nebo luštěniny, dělám čočkový dhal s rýží, děti to mají rády a je to rychlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
6.4.23 11:07
@unuděná píše:
Jo, náš kluk to měl taky, vadila mu i rizota. Začalo to teda až tak ve dvou letech, ale skončilo až dost nedávno, tak kolem 9 let :mrgreen: :mrgreen: Ne, že by to nesnědl, ale tvářil se na to jako na kraví lejno. A některé kaše mu v tom batolecím věku vyloženě navalovaly (klasická bramborová nebo ovesná). Nenutila jsem mu to.

To je přesný!! :lol:
Jinak u nás podobně. Jídlo nejlépe suché. I špagety a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
6.4.23 12:23
@Sofi183 píše:
Jo, to on je jedlík, k obědu sní všechno. Stravu má pestrou. Už tak od 9-10m papá pravidelně co my. Já se chtěla zeptat jen jestli to někdo měl stejně, protože to bylo ze dne na den. :nevim: A jestli to bez té mléčné večeře bude ok. A popřípadě co dáváte vy, děkuju za tipy :kytka: :)

Bez mlecne vecere je to myslim naprosto cajk, to jsem nikdy nevedla, jestli se nepocitaji treba palacinky :mrgreen:
Ja uz mam deti vetsi, ale mladsi byl kojeny do 13m a pak uz nedostaval ani mleko, ani UM nijak extra na piti, proste jedl to co ostatni :nevim: U nas teda nekdy probehne krupice nebo ovesna kase, ale priznam se, ze jsem to nijak nepocitala ani nehlidala, kolik vypije/sni mleka :nevim: Obe deti teda pomerne miluji syry v ruznych podobach…kolikrat proste jedli ten nakrajeny syr, jak uz jsem psala, se zeleninou, a byly v sedmem nebi :nevim:
Jo a starsi je nejedlik a on svoje preference menil ze dne na den i nekolikrat tydne, takze me to vubec neprijde nejake prekvapive, ze dite neco nechce :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
6.4.23 13:31

@Sofi183 syn nikdy nejedl nic mixovaného, přešel na normální stravu rovnou z prsa
Dneska je mu devět a největší pochoutkou je bramborová kaše…
Je spousta jídel, které může, tak pokud jinak jí, tak bych to nehrotila…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML