Starší maminky - komplikace?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
970
15.8.23 14:02

Starší maminky - komplikace?

Hezký den, je mi 35 let a mám 2 letého super aktivního a hodně temperamentního syna bez jakéhokoliv hlídání, manzel je hodně pracovně vytížen… Znáte to… :)

Byla jsem rozhodnutá, že další dítě ani náhodou, ale teď si říkám, že až bude synovi třeba 5, bude to s ním jednodušší a miminko lépe přijme - vycházím z výchovných poznatků Studničky.

Měl tu někdo dítě kolem 40ti? Jaké bylo těhotenství? Komplikace?

Moje gynekoložka starší věk nezatracuje, sama měla druhé dítě ve 38, nicméně můj minulý gynekolog se desil, že mám dítě až ve 35…

Dekuji za poznatky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4072
15.8.23 14:37

Horší je odkládat to první dítě. Je pravděpodobnější, že vám početí bude trvat déle, nebo se nemusí povézt vůbec. Bohužel každá žena má tak individuální průběh plodného období, že těžko říct, jak na tom budeš ty ve 40.
A to proti starším matkám absolutně nic nemám, jen tohle je zkrátka daň. No a pak vyšší riziko některých vad i komplikací. ALE klidně můžeš otěhotnět na první dobrou a mít zdravé dítě a krásné těhotenství, tak jako já před 30 jsem mohla mít těhotenství plné komplikací :D
Já bych se nejvíc bála toho oddalování, pokud po druhém toužíš, tak aby to pak šlo.
Jo a ke konci plodneho období se zvyšuje pravděpodobnost otěhotní s dvojčaty :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
15.8.23 14:38

No, mně teď je 40. V 35,5 jsem měla třetí. Teď už ani omylem. Moc k té 40 bych to netáhla. Větší věkový rozdíl je dobrý pro rodiče, pro děti mi to ani nepřijde. Mám obojí. 22 měsíců a 7 let. Ale je to na vás, samozřejmě. Logisticky to je snazší o trochu, protože řešit školku, školu, úkoly, s miminem nebo batoletem v závěsu není úplná sranda. A ten malý (do 2 let) nebo větší (tak od 7) mi přijde lepší, co do např. žárlivosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
15.8.23 14:41

Ahoj, rodila jsem ve 43 třetí dítě, těhotenství jako takové bylo bez komplikací, dá se říci že i pohodové. Přibyla bohuzel pouze genetická poradna, kdy jsme řešili výsledky odběru plodové vody. Naštěstí je vše ok, ale vzhledem k této zkušenosti bych déle než do 40 nečekala :nevim: Riziko vady se každým rokem zvyšuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5629
15.8.23 14:43

Ja pohodě. Jen jsem chytla boreliózu a covid :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
15.8.23 15:05

Mě jen zaráží to “přijme dítě lépe”… kde berete tu jistotu? Naopak bych řekla, že mladší děti přijmou miminko lépe, protože si ani nepamatují, že někdy byly sami, my třeba máme rozdíl 19 měsíců a starší mladší přijala úplně skvěle. Starší děti si mnohem víc uvědomují, že spadly z piedestalu. Ale ani to není jisté, je to o povaze každého jednotlivce…
Osobně bych dítě ve 40 nechtěla, proto jsme si holky pořídili tak brzy po sobě, abychom ve 40 “měli klid”. Nedokážu si představit mít už samostatné dítě a najednou se vracet k nevyspání a plínkám, kór ve 40, kdy ta energie značně slábne. Za to různá rizika v těhotenství přibývají…
Rozhodnutí je jen a jen na vás a vašem muži každopádně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14574
15.8.23 15:14

No, za mě je to čím starší, tím horší. Když jsem cekala první, ani jsem o těhotenství nevěděla a i ta rekonvalescence byla rychlejší. S druhým jsem byla unavená, ale žádné zásadní potíže jsem neměla, no a teď s tím třetím to jsem už to těhotenství ke konci vyloženě protrpela a jen cekala, kdy zdechnu úplně. Rodila jsem děti ve věku 24, 32, 34. A pak to zavinovani dělohy, po prvním jsem necitila nic, po druhem to trochu pobolivalo a po třetím jsem myslela, ze zas rodim a skoro se to nedalo vydržet. Navíc po tom třetím porodu jsem se skoro nemohla hnout a všecko mě šíleně bolelo, jak bych měla covid :mrgreen: jakoze po tom porodu mě proste bolelo úplně cele tělo a sotva jsem lezla, ač jsem nějaké zásadní komplikace u nej neměla a byl vcelku bezproblémový. Dva měsíce trvalo, než jsem byla schopna nějak normálně chodit a ne jak stará babka. :D Po druhem měsíc a po prvním jsem podobný problém neměla vůbec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
15.8.23 15:23

@Mamca_1234 Hlavně si neplanovat že to pak bude pohodička :mrgreen: druhé může být ještě horší než to prvni. Jinak první těhotenství bylo horší než to druhé. U prvního těhotenství trvalo několik měsíců než jsem otěhotněla u druhého tehu něco před 40 hned na druhý pokus…První těhotenství bylo takové náročnější byla jsem extrémně unavená pořád po nemocnicích a po porodu hotová katastrofa, syn nespal, brečel hrůza. Druhe těhotenství bylo o poznání lepší ne tak náročné ne tak únavné. Ale to je u každé ženy úplně jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
15.8.23 15:33

Z toho, co jsem slysela od zen kolem sebe, tak cim starsi, tim tehotenstvi hur zvladaly a horsi byla i pak nasledna rekonvalescence po porodu spojena s peci o novorozence (te energie je logicky v nizsim veku vic).
Vim, ze tu je spousta zen, ktere mi budou oponovat a samozrejme, ze vyjimky potvrzuji pravidlo. Pisu pouze to, s cim se mi sverilo okoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
15.8.23 16:38

@Eowyn01 asi jsem ta výjimka. Mně to přišlo všechno úplně stejné. Jedině co, tak po posledním jsem nezhubla jako po prvních dvou, kdy to šlo samo. Teď vážím jak když jsem s prvním šla rodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.23 19:31

Druhé dítě se mi narodilo ve 38 letech a pár měsících. První těhotenství s problémem, druhé těhotenství naprosto pohodové vyjma lehké těhu cukrovky. Minimální přírůstek na váze. Oba porody šílené, druhý horší. Rekonvalescence po porodu stejná jako před x lety po prvním. První dítě do roku extrémně náročné, druhé dítě do roku vysmátý pohodář. Mladší dítě je předškolní, je živější a paličatější než to starší. Věkový rozdíl velký. Starší dítě přijalo mladší dítě s radostí. Nemám pocit, že bych něco nezvládala. Že by něco bylo těžší než před lety u prvního dítka. Naopak druhou mateřskou jsem si užila :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex