Starší pohádky z 80. let – pamatujete?

375
17.11.10 10:50

Starší pohádky

Ahojky, nedavno jsem si vzpomněla na filmové pohádky, které se vysílaly někdy v 80. letech a byly natočené snad v Bulharsku nebo v Rusku nevím. Odehrávaly se v orientu. Jako malé se mi moc líbily, dávali je poměrně často.
Pamatujete si je někdo? A nevíte pro zajímavost jak se jmenovaly? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17926
17.11.10 12:28

Nevím přesně, co máš na mysli, na orieentální si nevzpomínám. Ale ruské filmové pohádky, které dávali v 80. letech, jsem milovala. Nedávno jsem našla znovu na netu Modrého ptáka (moje z dětství milovaná), ta tedy byla koprodukční USA-SSSR, pak si matně vybavuju jednu, kde museli tahat snad živou vodu rumpálem ze studny a vždycky během tahání zestárli a zemřeli :mrgreen: Nevíte někdo název? A mnoho dalších :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.11.10 12:38

Jéééé, pamětnické téma..... Tak to jsem tady správně. Z ruských pohádek si pamatuju „Finist, jasný sokol“, potom z těch „jakoby orientálních“ třeba „Království křivých zrcadel“ (obdoba Lewise Carola „Alenka v říši za zrcadlem“), no a pak historické filmy z dějin tuším Persie „Lásko moje, smutku můj“ a „Legenda o lásce a zradě“. Ale to už je pro předpuberťáky, nejsou to klasické dětské pohádky.
Jinak mě ještě napadá česká filmová pohádka na orientální motivy „Labakan“ o namyšleném krejčíkovi, hlavní roli hrál Eduard Cupák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 12:42

Finista si pamatuju, ten byl výborný :palec: Ty orientální si fakt nevybavuju :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 12:45

Tak ten mnou zmiňovaný je diskutovaný tady - http://www.ontola.com/…na-motivy-li Zřejmě pod názvem Dar od zlého čaroděje nebo kouzelníka. Takže uhranul nejen mně :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.11.10 v 12:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 12:47

A na tu Krásnou Vasilisu si taky vzpomínám, jak dávala najíst panence :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
17.11.10 18:13

Já pamatuju nějakou pohádku, že se děti měly teprve narodit, ale byly už velké, v nějaké továrně na děti, a pak se z nich staly mimina. Starší sourozenec si je nějak vybíral. Myslela jsem si, že by to mohl být ten Modrý pták, ale nejsem si jistá, jak se to jmenovalo. Pochopí to někdo z mého popisu, případně napíše toho o té pohádce víc? Už je to přes 30 let, co jsem to viděla …

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 18:23

Ano, to je jedna část Modrého ptáka, ta mě taky vždycky uchvacovala :-D Uprostřed sálu byl takový leknínový květ, který vždycky odvážel na svět děti vybrané k narození. Ty nenarozené (ale v podobě batolat nebo větších dětí) čekaly v sále na svůj čas. Mezi nimi budoucí sourozenec těch dvou dětí, které chodily pohádkovou říší a hledaly modrého ptáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
17.11.10 18:27

Já si taky přesně nevzpomínám o čem ty pohádky byly, ale myslím, že to bylo něco jako tisíc a jedna noc, co si pamatuju do dneška je scéna, kdy nějaký člověk vyroste v obra. Z toho jsem byla jako malá u vytržení :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 18:30

Jinak pohádka Modrý pták vypráví o dětech, které měly nemocnou kamrádku nebo kamaráda, už nevím a kdosi jim řekl, že mu pomůže jen modrý pták (nebo si ho on přál?). Jedné kouzelné noci se v jejich chaloupce proměnily na postavy různé věci kolem nich - voda, oheň, mléko, chléb, cukr (ten byl roztomilý slaďouš), světlo (hrála myslím Eliz. Taylor), kočka, pes a další. tyhle postavy doprovázely pak děti na jejich cestě za modrým ptákem. Hledaly ho v paláci Paní nocci, kde na ně čekaly různé nástrahy, personifikované války apod, trochu to připomíná díl Harryho Pottera, kde prochází s příteli oddělením záhad. Navštíví svého dědečka a babičku, kteří zemřeli, dostanou se do paláce, kde si všichni jen užívají rozmarů (bohatství, samolibost, obžerství apod.), v lese je přepadnou stromy, už si všechny části nevybavuju. Postupně nacházejí modrého ptáka na různých místech, ale buď jim zemře na světle, nebo zmizí apod. Nakonec po návratu domů zjistí, že jejich ochočený pták (kavka? už nevím) je vlastně modrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
17.11.10 18:36

Tak toho Modrého ptáka jsem asi nikdy neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 18:37

I když od jisté doby jich je všude plno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
17.11.10 19:05
Eliška píše:
I když od jisté doby jich je všude plno :mrgreen:
:palec: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
17.11.10 19:50

Orientální byl Aladin. Název přesně nevím. Mě se z hraných líbil jedině Mrazík a Sněhová vločka, na které jsme byli kdysi se základkou v kině. Nejlepší byly ty kreslený, minulej rok je dávali brzo ráno každou neděli na jedničce.
Eliška: jestli v té pohádce byli strašáci a přikrývali se na noc 3 stébly slámy, tak to je Dar zlého kouzelníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17926
17.11.10 20:39

Teruno, jo, to je ona. Strašáci tam byli. Sněhovou vločku si nevybavuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí