Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj vsichni, zase zde prosim o zkusenosti a rady.
Po rozvodu jsem koupila stary domek. Je z casti cihlovy a z casti kamenny. Drive v nem byla viditelna vlhkost - mapy po stenach od spoda nahoru. Po rekonstrukci toto vymizelo uplne. Ale prijde mi, ze vlhkost citim treba z veci, ktere jsou dele ulozene ve skrinich. V jedne mistnosti i z koberce ( je to takovy vice hunaty plysovy koberec). Ale ve vzduchu vlkost neni - pouzivam v dome odvlhcovac vzduchu. Ten ukazuje vlhkost vzduchu 33-38%
Tak ja nevim, kde se to tam bere.
Nebo je tento pocit ve strarem dome normalni?
Dekuji moc za postrehy
@nelaa píše:
Ahoj vsichni, zase zde prosim o zkusenosti a rady.
Po rozvodu jsem koupila stary domek. Je z casti cihlovy a z casti kamenny. Drive v nem byla viditelna vlhkost - mapy po stenach od spoda nahoru. Po rekonstrukci toto vymizelo uplne. Ale prijde mi, ze vlhkost citim treba z veci, ktere jsou dele ulozene ve skrinich. V jedne mistnosti i z koberce ( je to takovy vice hunaty plysovy koberec). Ale ve vzduchu vlkost neni - pouzivam v dome odvlhcovac vzduchu. Ten ukazuje vlhkost vzduchu 33-38%
Tak ja nevim, kde se to tam bere.
Nebo je tento pocit ve strarem dome normalni?
Dekuji moc za postrehy
Strč ten vlhkoměr do té skříně, co to udělá ![]()
My máme v našem domě „spodní byt“, který je v takovém řekněme sníženém přízemí. tam se vlhkost drží. Když se tam topí, větrá, někdo tam je, tak je vzduch ok. Ale v takových koutech jako za skříní atd. se prostě drží. Je třeba to oblečení větrat, neutěsňovat, ideálně skříně trochu odtáhnout od zdi.
Jakou jsi dělala rekonstrukci? I nějaké opatření proti vlhkosti? Předtím to tam asi byla vlhké hodně podle toho co píšeš. Takže to tam pořád vysoušíš nějakým odvlhčovačem? 38% vlhkost je zase až moc málo. Zkoušela jsi měřit vlhkost bez toho odvlhčování? Nemáš i přesto někde na zdi plíseň? Určitě ani starý dům by neměl smrdět zatuchlinou.
Jo ještě, zkus strčit ten vlhkoměr i do skříně. A ty koberce, nemáš třeba staré podlahy?
Rekonstrukce se delala totalni. Tedy i zdi a podlahy jsou nove. Ten odvlhcovac tam mam od doby rekonstrukce. Musela jsem se nastehovat ihned po rekostrukci, takze jsem poustela vysousec na odvlhceni omitek ( misty se nahazovalo i 7cm).
Zdi plesnive nejsou vubec, podlahy tam kde mohu odhrnout koberec take ok. Jedine co mi zplesnivelo byla jedna zada od skrine. Je to skrin ze sconta a ta zada jsou takovy ten papirovy papundekl, ten natahl vlhkost. Ted jsou skrine od zdi 3-5cm.
To obleceni ve skrinich… no neco je na kaminkach neco v kominkach. Ale proste to, co neni navrrchu a nemela jsem na sobe treba mesic /dva je takove vlhke.
Zatuchle vubec, to ne, ale je mi jasne, zekdyby to tam bylo rok, bude to i zatuchle.
Bydlim v dome od listopadu 2020.
Ten vlhkomer zkusim pujcit. Asi sezenu jen obyc co je soucasti pokojoveho teplomeru.
Oblečení tu vlhkost určitě držet může. My máme ve starym baráku který průběžně rekonstruujeme vlhkost 70 %, když jsou letní bouřky a dusno, leze to až na 80 %. To už jsem pociťovala i na sobě, jak se orošuju
a i to oblečení bylo cítit, že je navlhlé. Odvlhčovat přes noc vytáhne klidně litr vody.
Nemáte někde pod základy spodní vodu? Nám takhle přes základy vzlíná vlhkost na několika zdích. Zatím pomáhá kombinace větrání/topení/odvlhčování. Po částech obkopáváme základy, drenážujeme.. no hold starý barák
máme co jsme chtěli ![]()
Barak je temer na brehu rybnika 😆 takze spodni voda v zakladech budu urcite. Ale myslila jsem si, ze tuhle vzlinavou vlhkost znaci ty mokre zdi, ktere ale uz v baraku nejsou.
Hodne mi slo o zkusenosti lidi, co takhle bydli. Jestli s tim ma cenu bojovat nebo proste tyto stare baraky vlhkost maji a mit budou.
@shagga
Tak vlhkomer ukazal 71% a ve skrini 76% 😭 😭 😭 😭 😭 😭
Ja byla furt v klidu, protoze ze zdi zmizely ty mokre fleky, ktere puvodne stoupaly od spodu. Ted jsou zdi uplne suche - vizualne teda.
Me z toho svihne. Ten blbej odvlhcovac nemuzu mit zapnuty vecne. Sezere me to na elektrice 😔
@nelaa píše:
@shagga
Tak vlhkomer ukazal 71% a ve skrini 76% 😭 😭 😭 😭 😭 😭Ja byla furt v klidu, protoze ze zdi zmizely ty mokre fleky, ktere puvodne stoupaly od spodu. Ted jsou zdi uplne suche - vizualne teda.
Me z toho svihne. Ten blbej odvlhcovac nemuzu mit zapnuty vecne. Sezere me to na elektrice 😔
To je strašně moc. To je jak v koupelně, když se člověk myje. ![]()
@Bábrdl píše:Je to hodně, ale ty starý baráky to tak mívají.. co s tím nevím
To je strašně moc. To je jak v koupelně, když se člověk myje.
@nelaa píše:
@shagga
Tak vlhkomer ukazal 71% a ve skrini 76% 😭 😭 😭 😭 😭 😭Ja byla furt v klidu, protoze ze zdi zmizely ty mokre fleky, ktere puvodne stoupaly od spodu. Ted jsou zdi uplne suche - vizualne teda.
To ne, odvlhčovač není řešení. Líp by asi poradil odborník. Jak říkám, u nás je 70% standard když nevetrame ani netopime. U vás bude mít vliv určitě i ten rybník v blízkosti.
@nelaa píše:
@shagga
Jestli se ta rekonstrukce dodělala teprve vloni a byla provedena rychle, tedy např. bez vymrznutí domu během zimy, tak tam ještě probíhá vysychání zdiva, omítek atd. První dva tři roky to tak je. Chce to hodně větrat, nechávat okna na mikroventilaci atd. Pokud má dům fasádní zateplovací systém, tak to vysychání bude trvat déle a i potom je nutné větrat víc. Izolace proti vodě je udělaná nová a pořádně?
Dekuji vsem za rady, uz asi 2 tydny sem tam zatopim a je to vyrazne lepsi.
Ano, dum je necely rok po celkove vnitrni rekonstrukci. Pockam teda jeste do jara/leta a uvidim jak to bude pracovat. Kdyztak budu muset oslovit nejakou firmu. ☺️️
@nelaa Hlavně pořádně větrej, s pruvanem. Tento týden má být ještě teplo a hezky, tak otevři všechno dokořán a nech to dýchat. My bydlíme ve starém cihlovém bytě, a bez větrání nám vlhkost leze v chladnějším počasí přes 70%. Mikroventilace je naprd, jen tím utíká teplo a vlhkosti to nezbaví. Jediná obrana je třikrát denně otevřít všechna okna tak na 15min., a pak to zase zavřít. Vlhkost třeba za mrazu klesne na 40-50%, potom zase vystoupá, ale max na 65%. Já nechtěla topit zbuhdarma a vetrala jsem předtím krátce, a zplesnively nám taky zadky skříní a bohužel i nějaké oblečení, a to jsme ve třetím patře, ale plastová okna to tu zabila. Takže nekoukame na účet za topení a prostě otevřu všechno dokořán minimálně na tu ctvrthodinku, ony zdi nevychladnou a přestože teplota klesne třeba na 16 stupňů, tak hned po zavření oken to zase vyleze nahoru.