Statut studenta

Dominik77474
5.4.24 12:12

Statut studenta

Dobrý den,

ke dni 19.3.2024 mi skončil status studenta a já bych od vás potřeboval vědět, co přesně to pro mě znamená?

Podnikání od října na IČO a dosud jsem neplatil žádné daně ani poplatky, tohle mi ovšem momentálně skončilo a já bych potřeboval vědět co, jak a kdy vlastně platit?

Na zdravotní pojišťovně mi řekli, že jelikož jsem byl student v březnu, mám ho tedy pokryty a duben si musím zaplatit do 8.5 a následně květen do 8.6 atd… (snad to chápu správně, jestli ne, prosím o opravu)

Dále jakožto IČO mám platit sociální pojištění, to mám platit vlastně kde a komu mám oznámit že již nejsem student?

A poslední věc daně… Výplata mi chodí cca k 12 dni v měsíci, mám z toho automaticky odvést 15%? A opět.. komu to mám vlastně platit?

Mám v tom trošku zmatek a mám pocit že mi vždy říká někdo něco jiného, proto bych byl rád, aby mi to někdo objasnil zde :?

Příspěvek upraven 08.04.24 v 13:20

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1876
5.4.24 12:33

A jsi veden jako zaměstnanec vlastní firmy (s. r.o) nebo jak, když ti chodí výplata? Nebo sis jenom stanovil sám tenhle termín?
Jestli jedeš na sebe (tedy bez firmy), tak si hlídej výdělek, nad 2 miliony za rok pak budeš spadat mezi plátce DPH.
Jinak ohledně sociálního musíš na Správu sociálního zabezpečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36020
5.4.24 12:35

Za rok 2023 máš podané přiznání? To že jsi byl student neznamená, že nemusíš nic platit.
Teď musíš platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pro OSVČ na hlavní činnost. V roce 2025 si podáš přiznání za rok 2024 a doplatis daň. Na základě přiznáni pak podas přehledy pro socku a zdravku, kde pak doplatis případný rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
5.4.24 14:00
@Dominik77474 píše: Více

Jak vůbec někdo může podnikat, když netuší absolutně nic. Ale jakože naprostý a úplný h*ovno o tom, jak systém funguje a co má kde platit. A ještě ani netuší, kde si informace má najít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15431
5.4.24 14:02
@Cenarius píše: Více

Napadlo mě něco podobného, jen jsem neměla odvahu to napsat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dominik77474
7.4.24 08:04

@ALIPELI
Fakturuje, jsem u firmy kde mám smlouvu o díle a je pro ně výhodnější mít pod sebou lidi na IČO než na HPP

• Citovat
  • Upravit
Dominik77474
7.4.24 08:04
@JancaS84 píše: Více

Ještě nemám, budu to podávat tento týden

• Citovat
  • Upravit
Dominik77474
7.4.24 08:07
@Cenarius píše: Více

Klasika :D pod každým příspěvkem musí být vždy nějaký hate…
Nejsem podnikatel, který by rozjížděl něco svého atd.. jsem prostě zaměstnanec ve firmě ale pracují na IČO.
Ty si asi vždy vše věděl a byl neomylný že :potlesk:
Kdyby si četl pozorně tak jsem napsal že všude čtu něco jiného a proto bych chtěl rozvést diskuzi a popřípadě se doptat. K tomu přece tento web slouží ne? Kdyby tu nebyly dle tebe hloupé dotazy tak asi moc nefunguje. :roll:

• Citovat
  • Upravit
36020
7.4.24 08:19

Pro každou firmu je výhodnější mít lidi na IČO než na HPP, ale je to tak trochu švarcsystem a ten se celkem trestá.
Pokud budeš fakturovat jen jedné firmě, chodit tam do kanceláře a používat jejich zařízení k práci tak to je prostě nelegální.
Ale jak už jsem psala, ty jako OSVČ máš platit každý měsíc zálohy na sociální a zdravotní, můžeš dobrovolně i nemocenské. Pak si jednou za rok podas daňové přiznání a přehledy a podle toho doplatíš/bude to šul nul na daních a pojištění. Za tu dobu co jsi byl student máš celý měsíc pokrytý. Od dalšího už jsi měl mít zaplacené zálohy v minimální výši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11877
7.4.24 08:41

@Dominik77474 doporučuju pročíst si základní informace tady:
 https://www.jakpodnikat.cz/

Jsou to přehledné stránky a informace tam jsou správné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dominik77474
7.4.24 09:56
@JancaS84 píše: Více

Děkuju za odpověď.

Mohu se zeptat prosím, v čem je to nelegální a co případně firmě hrozí?

• Citovat
  • Upravit
36020
7.4.24 11:01

Nejen firmě, ale i tobě. Pokuta a ne zrovna malá.
Nelegální to je protože to je prostě závislá činnost a na to má být klasická pracovní smlouva. Firma tak neplatí státu odvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
7.4.24 11:24

Vykašli se na to a nech se zaměstnat. Je to pro tebe nevýhodné, necháváš je aby tě okrádali. Proč? Vsadím se, že ti stejně platí drobné, nebo máš výplatu alespoň 60 tis a víc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
7.4.24 11:45

No nevědět základní věci a hledat je na webu pro maminy je fakt mimo. Opravdu nepracujte na Švarc systém. Je to nelegální, okrádáte tím nás ostatní a nakonec na to možná dojedete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dominik77474
7.4.24 16:25
@Annonymní_007 píše: Více

Proč? Protože aktuální práce je až moc dobrá na to abych odešel..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze