Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, babička nám dělává šťávu z květů černého bezu. Syn a manžel jí milujou. Ale prý se nesteriluje?
Loni nám dělala pár lahví a ty se rychle vypily. A tak kdyby nám udělala větší množství, tak mám strach, aby se to nezkazilo.
Ahoj, já jsem dělala sirup minulý týden. Jednu várku sklenic jseme zavařili (sterilovali) a druhou várku nechali tak, na brzkou konzumaci. Normalně v zavarovacím hrnci, na 90°C 15 minut. Snad to vydrží!!! Je to z Knihy receptů! ![]()
Ahoj, my jsme dělali šťávu - spíš sirup z bezových květů. Za studena, 15 květů se nechá macerovat v litru vody 24 hodin, pak se přecedí a přidá se kyselina citrónová a cukr. To jsem dávala podle chuti. Ve skleněných, dobře umytých lahvích (od rumu) vydržel celou zimu. Myslím, že ta kyselina to konzervuje.
Ale kdyby měl někdo recept bez kyseliny, byla bych ráda. Díky ![]()
Já si myslím, že tam snad babi přidává citron místo té kyseliny, ale zjistím to radči přesně.
Efsheny píše:
Ahoj, já jsem dělala sirup minulý týden. Jednu várku sklenic jseme zavařili (sterilovali) a druhou várku nechali tak, na brzkou konzumaci. Normalně v zavarovacím hrnci, na 90°C 15 minut. Snad to vydrží!!! Je to z Knihy receptů!
takže to jde, super!
Hned jí to vyřídím ![]()
Minule nám dělala povidla švestkový a jablečný a taky to nezavařila, jen tam nalila rum. A ony mi všechny zkvasily. Takže bych radči i tu šťávu zavařila ![]()
Jj, místo kyseliny jde dát citron, recepty jsou na netu… Nedávno tu byla diskuze a tam to kdosi mrazil, to se mi líbilo… Zrovna se mi to tu louhuje ![]()
Dávám citron i kyselinu citronovou - podle receptu. Taky si myslím, že ta kyseliná má být jako konzervant. Ještě se mi nikdy nezkazila, ale možná že my jsme takový „kyseliny“ a brzy jsme ji vyslopali ![]()
Ahoj,
mě se letos „povedlo“ udělat 26 litrů šťávy
Ale my to pijem jak jalůvky a taky hodně rozdávám.
Podle návodu to má být skladováno na chladném a temném místě, a vydrží to i bez sterilování. Co si pamatuju, babička to teda nezavařovala a vždycky to vydrželo celou zimu.
Taky si myslím, že ta kyselina tam funguje jako konzervant, takže by se to nemělo zkazit. Já navíc ani nemám zavařovací hrnec, a byla by to pro mě práce navíc
![]()
Holky a ještě jeden dotaz. Mohl by tuhle šťávu i můj mladší? Je mu 9 měsíců ![]()
Kateřina33 píše:
Holky a ještě jeden dotaz. Mohl by tuhle šťávu i můj mladší? Je mu 9 měsíců
Já jsem cukr nedávala, přišlo mi to zbytečné, takže já bych nedala… Navíc nevím, jak s tou kyselinou citronovou, popř. citron je alergen…
(ale záleží, jestli dáváš třeba do čaje a OK, není riziko alergií, tak by to asi tolik nevadilo)
Za mě by si užil šťávy až příští rok ![]()
Ahoj, bez je silnej alergen, raději bych u malých dětí byla opatrná.
Jinak kyselina citrónová by měla být v pohodě, normálně se metabolizuje. Jen jsem kdysi cosi četla, že se to s ní nemá přehánět - ale nevím proč? Jestli kvůli zubům?
josefin píše:
Ahoj, bez je silnej alergen, raději bych u malých dětí byla opatrná.
Jinak kyselina citrónová by měla být v pohodě, normálně se metabolizuje. Jen jsem kdysi cosi četla, že se to s ní nemá přehánět - ale nevím proč? Jestli kvůli zubům?
Možná… Jsem se teď bavila s naší dětstkou doktorkou o sirupech - ona je taková přírodnější, takže je celkem proti nim a právě se ptala, jestli v tom, co dáváme není kyselina citronová (stylem „není v tom jed na krysy?“
) a právě něco předtím říkala o zubech, tak je to možné… ![]()
Ahoj, holky, dostala jsem láhev bezinkového sirupu, a je pěkně medově žlutý, ale plave tam takový bílý zákal, tak jsem se chtěla zeptat, jestli je to normální, nebo jestli jej mám raději vylít…
Myslím, že to je přitozený zákal, ten nevadí. Hlavně tam nesmí být na povrchu plíseň.