Stavební spoření - prostředky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Stavební spoření - prostředky
Ahoj, mám dotaz. Dlouho jsem přemýšlela nad nějakou formou šetření a dnes jsem se nechala „ukacat“ poradcem na stavební spoření. Smlouvu jsem podepsala, ale když si teď dávám 2 a 2 dohromady, tak mám sto chutí jí zítra vypovědět.
Ale k dotazu. Poradce mi řekl, že naspořené prostředky (v mém příp. 100 tis.) můžu použít na jakékoliv potřeby nejen bytové. Ještě se smál, že klidně na nákupy a na šminky.
Když jsem se dívala na internet, tak jsem pochopila, že tyto peníze můžu použít jen na bytové potřeby, tak teď nevím, kde je pravda.
Nemluvím o tom, že mi sliboval zhodnocení 1 %p. a. a pak jsem ve smlouvě našla dodatek, že se to 1 % počítá až od naspořených 40 %.
Jsem naštvaná, jak jsem blbá… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Sinquinita Nevím tedy, jaké máš podmínky, ale já mám zhodnocení 2% již od začátku a peníze mohu použít na cokoli.
- Citovat
- Upravit
Takhle…pokud to nezmenili..a myslim ze ne. tak muzes pak pouzit na co chces. To o cem se tehda premyslelo se tykalo statni podpory. Ale od te doby to dost okrouhlai, a hlavne se zadne sporeni moc nevyplati, res fondy napr. Conseq apod. Kdykoli ty penize totiz budes potrebovat, mas je v podstate hned a ne ze jsi upnuta 6 let na stavebku.
- Citovat
- Upravit
Pokud chceš i se st. podporou na stavebko našetřit 100tisíc za celých 6 let, je pro tebe tento produkt silně prodělečný a ještě máš jak dlouho vázaný prachy - 6 let. Několik set ročně stojí vedení účtu + 15% dan ze zisku+ poplatek za smlouvu.
Bud mu tedy zavolej či napiš mail, že smlouvu vypovídáš nebo když se bude cukat a říkat, že už to poslal (kecá a vymlouvá se jenom),tak když tam nic nepošleš, tak smlouvu za nějakou dobu zanikne.
Případně, kdyby ti nechtěl vyjít vstříc poradce, napsat přímo do st. spořitelny mail, že smlouvu vypovídáš, at ji rovnou zruší. Nic se za to neplatí. A nic nemusíš, kdyby ti náhodo poradce cokoli bulíkoval;ono jim ted teče hodně do bot, protože zlaté časy se stavebkem pro poradce a i nakonec pro klienty jsou ty tam.
- Citovat
- Upravit
@redbulka Díky moc, taky jsem si to myslela, potřebovala jsem to „slyšet“ od někoho jiné. Stydím se, protože dělám v bankovnictví více než 7 let a sama jsem ukecávala lidi, ale ve SS se moc nevyznám, tak jsem si logicky zjišťovala podmínky až po podpisu.
Ve smlouvě je psáno, že do 14 dní můžu vypovědět oproti podpisu nebo smlouvu nechat běžet po 3 měsíce a pak bude vypovězena automaticky.
Až doma jsem si uvědomila, že plánujeme prcka a já budu strkat prachy někam na 6 let… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím vás, Sinquinita.
Většina informací tu už je, ale ještě jednou uceleně.
Peníze ze stavebního spoření, které naspoříte po šesti letech, opravdu můžete použít třeba na šminky, jak vám správně řekl poradce. Pokud ovšem využijete úvěru ze stavebního spoření, peníze musíte použít na rekonstrukce/výbavu bytu. Dokládá se to.
Pokud plánujete prcka a nevíte, jak dlouho budete spořit, fondy jak uvádí Kamikadze bych také nedoporučil. Fondy jsou běh na dlouhou trať a musí se naplánovat, rád vysvětlím, bude-li zájem.
Z toho co píšete, bych vám doporučil založit si běžný spořící účet bez kreditní karty a všech výhod. Internet banking je vše co potřebujete. Zhodnocení by se pohybovalo mezi 1% - 2%. Takže vlastně to samé, jako stavebko, jen bez vstupních a následných poplatků. Něco takového vám ale poradí málokterý poradce, za tohle nejsou provize.
Snad jsem alespoň trochu pomohl ![]()
Čistě ze zvědavosti, ze které společnosti je váš poradce? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit