Nedostatek peněz nám brzdí život
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
A kolik platíte nájem? Myslím, že z 30 000 se dá měsíčně něco ušetřit, když se člověk snaží ![]()
a na svatbu také člověk nemusí dát horentní sumu, pokud nemá přehnané požadavky. Nám třeba svatbu pokryly finanční dary od rodiny a ještě nám zbyla pěkná částka, kterou jsme v budoucnu použili na bydlení. Ale to je také otázka rodiny, jaké má možnosti. My překvapivě dostali hodně peněz…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chybějící peníze brzdí život většině populace ![]()
zapisujte si výdaje, abyste viděli, kde utrácíte a bylo by možno ušetřit. 30k pro dva je hezká suma, z toho něco ušetřit zvládnete.
Svatbu lze udělat i bez peněz
jinak při takové té „normální“ svatbě se většina výdajů vrátí na příspěvcích od svatebních hostů, takže toho se fakt bát nemusíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme to zrovna tak. Já myslím, že je to úplně normální a běžné nemít ve 23 letech našetřeno na barák za Prahou
Pokud se někdo nenarodí se zlatým dudlíkem v puse nebo nevyhraje ve sportce, tak si na takové věci musí bohužel v životě počkat a našetřit… Je to blbý pořád na něco čekat, protože hned na to nejsou peníze, taky to dobře znám, ale to se nedá nic dělat..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jarka K píše:
A kolik platíte nájem? Myslím, že z 30 000 se dá měsíčně něco ušetřit, když se člověk snaží
a na svatbu také člověk nemusí dát horentní sumu, pokud nemá přehnané požadavky. Nám třeba svatbu pokryly finanční dary od rodiny a ještě nám zbyla pěkná částka, kterou jsme v budoucnu použili na bydlení. Ale to je také otázka rodiny, jaké má možnosti. My překvapivě dostali hodně peněz…
Nájem 12.500,– i s poplatky, a ty další věci kolem jako mobily, úrazovko, benzín (přítel pracuje hodinu jízdy autem od domova), pro mě kontaktní čočky…to nás vzjde na 10.000,– Vše co kupujeme - jídlo, hygiena, oblečení, vše nakupuje v akcích nebo věci neznačkové jako Clever apod. Máme pejska a kočičku, takže další korunky za granulky, očkování atd. Prostě vyžijeme jen akorát. A těch 30.000,– to je maximum, třeba o Vánocích, kdy jsou bonusy.
Jinak k té svatbě - vím o tom, že dary většinou pokryjou náklady..jenomže to bychom nejdřív ty penízky museli mít, aby nějaká mohla být ![]()
- Citovat
- Upravit
@Pajka89 souhlasím do posledního slova. Já si brala s manželem hypotéku ve 30 a nemám pocit, že bych něco zmeškala
Ve 23 jsem měla taky velký kulový (studovala jsem)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@alenka84 píše:
@Pajka89 souhlasím do posledního slova. Já si brala s manželem hypotéku ve 30 a nemám pocit, že bych něco zmeškalaVe 23 jsem měla taky velký kulový (studovala jsem)…
Neříkám, že něco zmeškáme, když si vezmeme hypo ve 30ti, ale já se prostě k miminku neodhodlám dokud nebudu vědět, že máme zázemí a peníze. A o tom to je ![]()
- Citovat
- Upravit
@alenka84 píše:
@Pajka89 souhlasím do posledního slova. Já si brala s manželem hypotéku ve 30 a nemám pocit, že bych něco zmeškalaVe 23 jsem měla taky velký kulový (studovala jsem)…
To je pochopitelné, že jsi nic neměla, když jsi studovala. Já už jsem prostě zoufala, jak jen žijeme z ruky do pusy, celý ty roky a jen tak se to nezmění :-/
- Citovat
- Upravit
Kdybych nevyšla s penězi nebo chtěla šetřit, přemýšlela bych, kde se dá - mobil - jaký mám tarif, nemůžu tady ušetřit? Musím si koupit tohle, čočky, nedá se koupit větší balení, nebo brýle
, jaké mám pojištění - není něco lepšího, spojit pro dva a tím zase ušetřit? A když pořád nic, tak holt přivýdělek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Všechno jde, když se chce. Spíš mi připadá škoda chtít se za něčím pořád hnát a neužívat si přítomnost. Kdoví, jak to všechno bude… Svatba se dá udělat levně, dítě může ještě chvíli počkat, pokud máte pocit, že byste to teď těžko utáhli (ale někdo to zvládá i s málem) a domek snad časem taky bude - proč ne? Málokdo má hned po škole na to, aby si mohl pořídit domek za Prahou, ale to není důvod ke smutku. Spousta skromných lidí žije s tím, co má a zabrždění si asi nepřijdou. S prachama je plno věcí jednodušších, to je jasný, ale pokud máte dobré vyhlídky, tak bych se neděsila dopředu. Trpělivost a pokora… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co by jste jako chtěli ve 23 letech? Všichni chtějí rychle svatbu, dům, dítě, na to máte ještě spoustu času. Užívejte mládí. Já vím, že dům mít hned nebudu a ani na to nespěchám, nechceme se zatěžovat hypotékami, prostě si chceme užívat života. Tak to tolik nehroť.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eMMari píše:
Kdybych nevyšla s penězi nebo chtěla šetřit, přemýšlela bych, kde se dá - mobil - jaký mám tarif, nemůžu tady ušetřit? Musím si koupit tohle, čočky, nedá se koupit větší balení, nebo brýle, jaké mám pojištění - není něco lepšího, spojit pro dva a tím zase ušetřit? A když pořád nic, tak holt přivýdělek.
Mobil máme oba ten nejvýhodnější, čočky kupuju ty nejlevnější na trhu, úrazovku já ani nemám, jen přítel, protože ho potřebuje víc než já. To je právě to, my už nemáme na čem šetřit. Ani internet doma nemáme, s autem jezdí přítel jen do práce, jinak na nákupy chodíme pěšky. Svítíme doma hlavně jen v předsíni a koupelně, jinak svíčkujeme…a mnohem dalších a dalších vychytávek. Pobírali jsme i příspevěk na bydlení, ale ten mi ted vzali, ptze mi v práci přidali 1000,– hrubého po dvou letech.
- Citovat
- Upravit
@Lucy 21 píše:
A co by jste jako chtěli ve 23 letech? Všichni chtějí rychle svatbu, dům, dítě, na to máte ještě spoustu času. Užívejte mládí. Já vím, že dům mít hned nebudu a ani na to nespěchám, nechceme se zatěžovat hypotékami, prostě si chceme užívat života. Tak to tolik nehroť.
Víš…ono chodit na procházky a koukat na TV moc užívání života neni. Na víc nemáme. Takže si ho zrovna 2× neužíváme.
- Citovat
- Upravit
No ale tak jste mladí a začínáte se stavět na vlastní nohy, to nejde hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj

Ráda bych si s vámi popovídala o něčem, o čem delší dobu přemýšlím.
Jsme spolu s přítelem skoro 4 roky. Měli jsme krize, i rozchod proběhl, ale nakonec jsme se k sobě vrátili a je to pár týdnů, co jsme se přestěhovali do většího (jen pronájem). Je nám oboum 23 let, plánujeme budoucnost, máme jasno, že chceme vlastní bydlení i kde a že chceme jednou dítě. Jenže já mám strach, kdy to všechno vlastně bude.
Oba vyděláváme málo, více jak 30.000,– dohromady domu nedoneseme. Já mám do budoucna téměř jisté, že budu vydělávat moc hezké peníze, ale nyní se ještě učím, sbírám v zaměstnání praxi a myslím, že mi ještě tak rok, možná dva bude trvat, než se na to dobře placené místo (v jiné firmě) dostanu. Podobně je na tom i přítel. Takže hezky vydělávat budeme tak v 25ti letech.
A teď k jádru pudla.
Ani jeden nemáme našetřeno (není z čeho, rodiče nám nespořili a my žijeme spíš z výplaty do výplaty). Rádi bychom měli svatbu, dům a dítě. Přesně v tomto pořadí
Bojím se, že nebudeme mít na svatbu, ani nenašetříme nějaký základ na to bydlení a budeme kvůli tomu miminko odkládat. A to já moc nechci, chtěli bysme díte tak v 28ti letech, tzn stihnout svatbu i to vlastní bydlení do té doby.
Chtěla bych se zeptat - byla jste některá v podobné situaci?
Ať už ano nebo ne, máte nápady, rady, co s tím?
Děkuji