Nedostatek peněz nám brzdí život

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1686
25.9.15 17:03
@Burj Chalifa

Souhlas, je mi 24 let, dům rozhodně neplánujeme, nemáme rádi zodpovědnost,,hypotéku". Máme jedno dítě, krásny byt(obecní), pěkné auto, výletujeme, ale nic nevlastníme :-D. A můžu říct, že radši žít takhle, než celý život splácet hypotéku a nikam se nepodívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56316
25.9.15 17:04

@neila problém je v tom, že si ty hypotéky berou lidi, co jednak nemají pořádné příjmy a jednak nemají rezervy. Obojí je průser. Stačí málo a nejsou schopni platit. Viděla jsem to v práci xkrát, to mi věř.
Hypotéka na dům jim neuteče, můžou si ji vzít ve 30, nebo až se vrátí do práce po dětech. Děti vyrostou i v nájemním bytě.
Ono investovat do svého vlastního bydlení, prožít důchod ve vlastním je dneska nezbytnost, ovšem nemusí si to zařizovat ve 23letech, že jo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.9.15 17:08
@neila píše:
@Burj Chalifa otrok podnájmu je lepší v čem přesně? :roll: Možná v tom, že je tak blbý, že valí peníze do něčeho, co jeho nikdy nebude, že… ;) Nájem taky nestojí málo a platit se musí. Pokud nedědíš, nebo nevyhraješ loterii, jiná možnost není, lidé bydlet potřebují. Souhlasím s tím, že každý se hned vidí v domě se zahradou, bazénem, dvěma čoklama a kupou dětí :roll: Takže si růžově maluje, jak to zvládne se 30 tisíci a pak se pos*re pračka a musí jí vzít na splátky… Ve finále jde vždy jen o to umět si to spočítat, to je hlavní problém, který může někoho položit. Ne to, že si vezme hypotéku :jazyk:

jenže lidé se v případě hypoték často nerozhodují rozumem, ale silně pod vlivem emocí. Ano, emocí. Masáž bank, ano ta veselá a usměvavá rodinka s ratolestmi a pejskem, nízký úrok ( jak dlouho?), kamarádky okolo, diskuse na emiminu, jak to ty jiný zvládají ale úplně v pohodě (…fakt?…).Růžové představy o tom, jak budu mít stabilní zaměstnání, neonemocním atd.po desítky let. Prostě brejličky hodně růžové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
25.9.15 17:17

Mně teda 30000 přijde dost. Myslím, že se z toho dá ušetřit :). Sami s partnerem šetříme z menší částky a dítě máme :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
25.9.15 17:18
@Moise píše:
@neila problém je v tom, že si ty hypotéky berou lidi, co jednak nemají pořádné příjmy a jednak nemají rezervy. Obojí je průser. Stačí málo a nejsou schopni platit. Viděla jsem to v práci xkrát, to mi věř.
Hypotéka na dům jim neuteče, můžou si ji vzít ve 30, nebo až se vrátí do práce po dětech. Děti vyrostou i v nájemním bytě.
Ono investovat do svého vlastního bydlení, prožít důchod ve vlastním je dneska nezbytnost, ovšem nemusí si to zařizovat ve 23letech, že jo :nevim:
@Burj Chalifa píše:
jenže lidé se v případě hypoték často nerozhodují rozumem, ale silně pod vlivem emocí. Ano, emocí. Masáž bank, ano ta veselá a usměvavá rodinka s ratolestmi a pejskem, nízký úrok ( jak dlouho?), kamarádky okolo, diskuse na emiminu, jak to ty jiný zvládají ale úplně v pohodě (…fakt?…).Růžové představy o tom, jak budu mít stabilní zaměstnání, neonemocním atd.po desítky let. Prostě brejličky hodně růžové.

Dámy, já s vámi naprosto souhlasím a napsala jsem to jasně - je potřeba si to umět pořádně spočítat :nevim: Že to lidé nedělají není problém banky ani hypotéky, ale jen a pouze těch lidí :roll: Pokud se někdo nahrne do hypotéky na základě těchto kravin, pak si o průser vyloženě koleduje, co dodat… Nemůže za to to přeci ta hypotéka, ta má jasně daná pravidla od začátku ;)
@Lucy 21 pokud máte obecní byt, tak není co řešit ;) Bývá dobrým zvykem, že po určité dlouhé době jsou na odkup za hubičku, jen vytrvat :potlesk: Ale nedá mi nenapsat, že hypotéka opravdu není pro ty, kteří si jí vezmou a pak se „nikam nepodívají“, to by mělo být zcela jasné i tomu největšímu analfabetovi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16288
25.9.15 17:20

Bohužel převážně lidi s nižšími příjmy jdou do banky ne s tím, kolik po důkladné finanční analýze mohou platit, ale zeptají se „a kolik mi půjčíte?“, pak se jim sice zdá měsíční splátka vysoká, ale řeknou si, že by jim to banka jinak nenabízela, a půjčí si ten strop, co banka dá. Další průšvih méně gramotných hypotékářů je pak ten, že když už jim ta banka půjčí, tak místo bytu teda koupí starší domeček nebo menší novostavbu. A zatímco další náklady u bytu by byly minimální, u domů budou růst, že se nestačí divit. Hypotéka s rozmyslem samozřejmě smysl má, ale opravdu není pro každého. I já v práci zažila exekucí a vystresovaných hypotékářů až hrůza, a opravdu není hezký pohled na chlapa s horečkou, který se bojí jít domů kvůli výpadku peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.9.15 17:24
@zrcadlo píše:
Bohužel převážně lidi s nižšími příjmy jdou do banky ne s tím, kolik po důkladné finanční analýze mohou platit, ale zeptají se „a kolik mi půjčíte?“, pak se jim sice zdá měsíční splátka vysoká, ale řeknou si, že by jim to banka jinak nenabízela, a půjčí si ten strop, co banka dá. Další průšvih méně gramotných hypotékářů je pak ten, že když už jim ta banka půjčí, tak místo bytu teda koupí starší domeček nebo menší novostavbu. A zatímco další náklady u bytu by byly minimální, u domů budou růst, že se nestačí divit. Hypotéka s rozmyslem samozřejmě smysl má, ale opravdu není pro každého. I já v práci zažila exekucí a vystresovaných hypotékářů až hrůza, a opravdu není hezký pohled na chlapa s horečkou, který se bojí jít domů kvůli výpadku peněz.

rozvaha tady právě chybí, protože ten člověk s horečkou patrně nemá vytvořeny rezervy, ze kterých by výpadek pokryl.Ten jede od výplaty k výplatě. Kde byla ta rozvaha, když si hypotéku bral, že ho finančně ohrozí běžná nemoc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
25.9.15 17:25

@zrcadlo máš pravdu, to je hodně smutné. A snad i některé banky někdy jednají na hraně lichvy tím, že poskytují úvěry rizikovému dlužníkovi s vidinou vlastního prospěchu (a teď nemyslím úroky, ale exekuce, dražby…).
Ale mě nadzvedává akorát to, když někdo prezentuje hypotéku jako zlo :roll: Jediné zlo u hypotéky je lidská blbost a hurásystém, nic víc :jazyk: Hypotéka je dobrá věc a rozumným lidem může snadno dopomoct k vlastnímu bydlení a třeba dalším hodnotám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56316
25.9.15 17:25
@neila píše:
Dámy, já s vámi naprosto souhlasím a napsala jsem to jasně - je potřeba si to umět pořádně spočítat :nevim: Že to lidé nedělají není problém banky ani hypotéky, ale jen a pouze těch lidí :roll: Pokud se někdo nahrne do hypotéky na základě těchto kravin, pak si o průser vyloženě koleduje, co dodat… Nemůže za to to přeci ta hypotéka, ta má jasně daná pravidla od začátku ;)
@Lucy 21 pokud máte obecní byt, tak není co řešit ;) Bývá dobrým zvykem, že po určité dlouhé době jsou na odkup za hubičku, jen vytrvat :potlesk: Ale nedá mi nenapsat, že hypotéka opravdu není pro ty, kteří si jí vezmou a pak se „nikam nepodívají“, to by mělo být zcela jasné i tomu největšímu analfabetovi :kytka:

no jasně, tak jsem to ani nemyslela :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1686
25.9.15 17:26
@neila

Bylo to myšleno tak, že spousta lidí si vezme hypotéku, půjčku na auto apod..a potom jen splácí a splácí a nemá na ostatní koníčky a zábavu, protože po splacení půjček jim nic nezbude. Většinou to jsou právě mladí co si za každou cenu musí postavit domek, musí mít nové auto apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16288
25.9.15 17:31
@Burj Chalifa píše:
rozvaha tady právě chybí, protože ten člověk s horečkou patrně nemá vytvořeny rezervy, ze kterých by výpadek pokryl.Ten jede od výplaty k výplatě. Kde byla ta rozvaha, když si hypotéku bral, že ho finančně ohrozí běžná nemoc?

Zrovna tenhle udělal chybu nejen s hypotékou, ale hlavně s manželkou, která se porovnává s lidmi v ulici a chce vypadat taky tak bohatě, takže nakupuje a nepracuje :mrgreen: Ale znám i řadu poměrně inteligentních lidí, kteří do toho skočili po hlavě a nestačí se divit, kolik stojí třeba obyčejný plot nebo provoz druhého auta, které je často s dětmi nezbytné. Ale nechci plevelit zakladatelce diskuzi, ona ještě dům nekupuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.9.15 17:42
@zrcadlo píše:
Zrovna tenhle udělal chybu nejen s hypotékou, ale hlavně s manželkou, která se porovnává s lidmi v ulici a chce vypadat taky tak bohatě, takže nakupuje a nepracuje :mrgreen: Ale znám i řadu poměrně inteligentních lidí, kteří do toho skočili po hlavě a nestačí se divit, kolik stojí třeba obyčejný plot nebo provoz druhého auta, které je často s dětmi nezbytné. Ale nechci plevelit zakladatelce diskuzi, ona ještě dům nekupuje.

neplevelíš, dáváš zajímavý pohled z jiného úhlu. To není OT. Tvá zkušenost ovšem podporuje můj názor, že při braní půjček emoce a statusové záležitosti výraznou roli hrají ( třeba zmíněné poměřování se sousedy).Rovněž neuvědomění si dalších vícenákladů ( zmíněné auto, pojistky atd.).Hypotéka přece není jen prostá výše splátky. Ale vykládej to hluchým a slepým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
25.9.15 17:56

Zakladatelko, na tohle je jediná rada - ne UŠETŘIT, ale VYDĚLAT. To ti řekne každý, kdo něco má.

A buď v klidu, je ti 23, nic ti neutíká :-)

• Citovat
  • Upravit
Kamikadze
25.9.15 18:48

Proc zrovna za prahou :-)

• Citovat
  • Upravit
Kamikadze
25.9.15 18:49

Presne tak nic ti neutece, taky jsme vypadli ze skoly, prace, najem, bydleni, svatba, a dite ve triceti

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat