Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
chtěla bych se Vás na něco zeptat a poprosit o Vaše zkušenosti.Naše Janinka (čerstvě 7 m) se začíná stavět u nábytku. Když se jí to podaří, což je čímdál častěji, stojí ale na špičkách. Když s ní dělám „hopy hopy“-poskakování na mých nohou, taky poskakuje na špičkách. Bojím se, aby si nepřivodila nějaký špatný návyk a pak neměla problém s chozením. Mám jí dát pevné boty, ketré by jí znemožnily stoupání na špičky? Nebo je to normální a samo se to srovná? Nebo je na to jiné řešení?
Moc prosím o radu,
díky Suzetka
Suzetko, a co na to tvoj pediater?
Ja osobne si myslim, ze by to tak byt nemalo, usudzujem podla toho, ze na kazdej kontrole v poradni nasa Dr. chytila malu pod pazuskami a skusala ju postavit na podlozku, ci dava nozky normalne alebo natahuje spicky ako baletka. Na moj dotaz na co je to dobre mi povedala, ze do 4m je to caste a normalne, ale po 4m keby sa stavala na spicky, niekde v telicku nieco nie je tak, ako by malo byt a poslala by nas na neurologiu.
B.
Ahoj,
na rehabce nam rikali, ze ve spickach je problem pouze pokud se na ne stavi dlouhodobe, tzn. mesic a vice. Pokud je to kratkodobe, tak muze jit klidne o poznavani zpusobu chozeni. A taky se ma kontrolovat, jestli nevtaci nebo nevytaci dlouhodobe nozicky. Kdyby to trvalo dele, tak by ti pediatr mel poradit, co dal. Zrejme by ti dal doporuceni na rehabilitace.
Terik
Holky, díky:)
Před chvílí jsem se dovolala pediatričce a říkala, že v tomto věku to nevadí, že mám koupit botičky nad kotníky a nedělat si starosti…no nevím, botičky koupím a uvidíme:)
Suzetka
Suzetko,
chodila jsem s malým cvičit Vojtovku, takže je dlohodobě pod kontrolou rehabky a reh.doktorky. Ve čtvrtek jsem se konkrétně na to ptala, protože Vojta už stojí a pokouší se o první krůčky a dostalo se mi stejně odpovědi jako ti psala Terik.
Takže už neplaším, že to zkouší po špičkách a hlídám jen vtáčení nožiček.
D.