Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
prosím, poraďte mi. Hledala jsem i v diskusích, ale nikde se nepíše přesně to, co potřebuji.
Malé je půl roku a i když je zatím nedávám, chci dělat přesnídávky (dokud mám přísun ovoce). Už jsem dle rad (tady na eMiminu) udělal jednu várku: jablka a švestky. Jenže to bylo děsně kyselé, tak jsem dala cukr. Ale nevím, zda se to může. Resp. jak moc to vadí. Nevíte někdo?
Díky,
Hanka
Myslím, že cukr není nejvhodnější volby, měla jsi spíš zkusit glukopur, ale jestli už tam je, tak ji to jednou za čas neublíží, v normálních přesnídávkách-Hami, Hipp aj. je taky cukr a propo jiný mamči přidávají cukr dětem třeba od narození do UM. Škodí to asi nejvíc na zuby a taky si děti na cukr hodně zvyknou a pak odmítají nesladká jídla.
Ahoj,
já malé sladím, když už, třtinovým přírodním cukrem. Je to sice pořád cukr, ale mám z toho lepší pocit ![]()
Já bych se taky přikláněla ke glukopuru, nebo prostě hroznový cukr, dextróza, feruktóza, rafinovanej řepnej cukr je opravdu nevhodný
Kupované přesnídávky musí mít označení jestli přidaný cukr obsahují.
Hipp, Hero´s-Sunárek i Hami dělají i přesnídávky z tak kvalitního= zralého ovoce, že tam žádný cukr ani jiné konzervanty nedávají. Jsou samozřejmě dražsí, ale na úplný začátek jsou nejlepší.
Když jsem si spočetla, kolik by mně stála výroba bio přesnídávek (ověřené suroviny, energie, můj čas), tak jsem je raději kupovala a co nejdříve tj. tak od 8 měsíců najela na čerstvé ovoce.
Podobně s příkrmama, zpočátku kupované, od 7 m jsem vařila speciální jídelka, teď už vařím pro všechny stejně, jen táta si ostentativně přisoluje a dokořeňuje na talíři. A když kaši tak instantní, je hned a je mňam, krupici míchá a připálené hrnce drhne babička.
Jinak cukr není jed, ani bílý rafinovaný, jen se to nesmí přehánět ať nesladíš i rozmačkaný banán.
Dobrou chuť.
Ahoj maminky,
moc díky. Jdu koupit glukopur, ale jinak už to neřeším. Pár skleniček s cukrem přežijem, navíc i tak je to dost kyselé.
Hanka