Zvedání hlavičky

92
12.8.06 22:02

Zvedání hlavičky

Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, jak má vypadat správné „pasení koníčků“ a v kolika měsících by mělo miminko na bříšku bez větších potíží zvednout hlavičku. Naše Karolínka jí v 1.měsíci vždycky pěkně na chvilku zvedla, ale teď nechce ani za nic. A kdykoliv jí položím na bříško, tak hrozně pláče a hlavičku nezvedne. Ve chvíli, kdy jí přetočím zpátky na zádíčka, tak se okamžitě uklidní a plakat přestane. Tak nevím, jestli je jenom líná nebo je někde něco špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
216
12.8.06 22:19

Abych pravdu řekla, musela jsem si najít tabulky vývoje 8)

Johnsons píše:

1. měsíc - otáčí hlavu na stranu, snaží se ji zvednout
2. měsíc - udrží hlavu asi 3 vteřiny
3. měsíc - zvedá hlavu vysoko, udrží ji asi 1 min., opírá se o předloktí (to je to „pasení koníčků“)

Jestli Karolínka nechce, tak bych ji nenutila. Třeba je hlavička moc těžká, nebo ji bolí bříško (poloha na bříšku je skvělá na vypuzování prdíků), nebo je unavená, nebo tak..

Matýsek zvedal hlavu v podstatě podle té tabulky. Spíš to ale trénoval na tatínkově rameni - nosil ho ale opravdu vysoko.. Tam získal jistotu a jak ji tam udržel asi ty 3 vteřiny, tak začal zvedat hlavu i na podložce. To mu byl asi měsíc a půl.

Tož tak.

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
981
12.8.06 22:21

Ahoj,
já měla podobný problém. Ale zvedání hlavičky v prvním měsíci se mi zdá, ž chceš moc:-) Mě Natálka začala pořádně hlavu zvedat ve třetím měsíci a pást koníky ve čtvrtém. Měla jsem strach, že bude opožděná. Narodila se i o měsíc dřív. Ale koníčky pase krásně a dokonce je popředu. Už se staví na čtyři a dokonce i leze. Takže buď v klidu a řešit bych to začala později ne v prvním měsíci. Já si myslím, že ty miminka ještě nemají tolik síly na zvedání hlavičky. Takže nebuď překvapená, když jí to ještě nebude bavit.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
13.8.06 09:14

ahojky,

Mě Viki krásně zvedala hlavičku už v porodnici otočila si jí kam chtěla a vydržela být i na bříšku. To všechno do dvou měsíců pak se jí to přestalo líbit a na bříšku nechtěla být vůbec.
Podle naší Dr. - kolem druhého měsíce by mělo dítě udržet hlavičku zpříma (né pást koníky, ale když ho držíš na odříhnutí - na rameni tak by jí mělo držet na krku rovně) Ale jen chvíli - kolem tří měsíců by mělo zvládnou jí uržet i když s ním jdeš - pohybuješ. Ve čtvrtém by mělo pást tzv. koníky - ale nevadí pokud nepase. A jako trénink koníků mi bylo doporučeno pokládat na bříško - stačí na pět minut a pak otočit zpět. Třeba i pětkrát deně - u nás neřvala jedině tátovi na břiše, ale na to máte fakticky ještě času. Viki se naučila držet hlavičku a pást koníky až se naučila otáčet na bříško (někdy po 4. m) a opožděná rozhodně není, dneska už totiž chodí. :wink: Dítka mají svůj vývoj a je lepší je nechat ať si rozhodují o tom samy - třeba má důvod.

jinak řešit se musí když dítko nedrží hlavu na krku - nebo po šestém měsíci nepase koníky vůbec. Ovšem tam musí být ještě jiné ukazatele, že je něco v nepořádku a to by měl Dr. poznat.

pokud nechce tak jí nenuť zkus zaujmout hračkou, ale nenuť. Však ono se jí to zalíbí. Ten jiný úhel pohledu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
13.8.06 09:17

Ahoj,

ono je to těžký, každý miminko je jiný a nemá se porovnávat! V tabulkách je stejně větší rozmezí, takže si z toho nic nedělej, za týden nebo dva už může být všechno jinak!

Nikolka zvedala hlavičku hodně brzy, už v prvním měsíci se snažila držet, ve dvou měsících vydržela pást chvíli, od 3 měsíců se převaluje a pase koníky opravdu dlouho, ráda si hraje na břiše a od 4 měsíce dělá sudy valy.. ale jak říkám, každé miminko je osobnost :)

Jarka a Nikolka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
13.8.06 10:55

Ahojky, tak my to měly s Berčo přesně tak. Zhruba celý šestinedělí se hlavičku zvedat snažila, ale cca okloo těch dvou měsíců nic moc. Když jsem ji položila na bříško, ležela jako pytel brambor a za chvilinku se rozplakala. Měla jsem z toho hrůzu, trvalo to asi měsíc, ale pak zase tu hlavičku zvedat začala a udržela. Trénovali jsme furt, každou chvilku a šlo to. Chce to všechno svůj čas, jak píšou holky výše, každé dítko je jiné, má jiné tempo. Ono v nejhorším, kdyby hlavičku nezvedala tak do 4.měsíce, by ji pediatr měl poslat na neurologii, ale to je ještě předčasný. Já taky měla hrůzu, ale ono to určitě půjde, chce to jen čas a trpělivost (i když já ji taky neměla) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
13.8.06 12:32

ahoj

nečetla jsem komentáře, jen bych chtěla dodat, že nám na neurologii řekli (Michal nechtěl být vůbec na břichu, pořád blil nebo plakal) že je velmi důležité mimi na bříško dávat… a to alespon 10× za den ale fakt jen na chviličku..... tak cca minutu..... já ho tam nechala vždycky aspon deset minut a to mi dr. říkala že se mu právě nemusí líbit..... takže prostě jsme poctivě 10× za den dávali na bříško (a že to byla fuška najít 10 chvil za den kdy není najezený, mrzutý, blijící. atd:o)

a výrazně se to zlepšilo:o)
jak držení hlavičky, tak oblíbenost břišní ležby…:o) od 3,5 měsíce se na břicho otočil sám, a od tý doby ho z něj nikdo nedostal… ani v noci:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
14.8.06 09:18

Tak já už jsem zase naštvaná!!! Asi si tuhle diskusi vytisknu a ukážu ji rehabil. sestře. U té jsme totiž skončili kvůli špatným kotníkům hned po narození. V 6týdnech malou nutila pást koníky a k tomu přenášet váhu z jedné strany na druhou, ve dvou měsících po ní chtěla, aby se při pasení opírala o celé dlaně a aby otáčela hlavu!!! Prý má zkrácené vazy na krku a nemá vyvinuté svaly na pažích a mezi lopatkama a navíc je prý při pasení nestabilní!!!
Jako naschvál je naše ortopedka nemocná, tak na její uzdravení čekám jak na smilování. Myslíte, že můžu odmítnout léčbu, když s ní nesouhlasím? Mně totiž tento přístup nepřijde normální. Spíš mám pocit, že si ta reha sestra jen potřebuje nahnat body :evil:
Zapomněla jsem dodat, že Elen drží hlavičku bez opory téměř od narození a koníky pase cca od čtyř týdnů! (viz obrázek)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí