Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
zakládám novou diskusi, pro tento rok a konkrétní situaci…budu ráda, když se přidáte se svými názory a přípsěvky, klidně i vašimi otázkami ![]()
Jsem v tomhle nováček, pročetla jsem některé starší diskuse, ale nenašla jsem odpovědi na své otázky…
Bydlíme v 3,5+1 v Ostravě, byt je v osobním vlastnictví. Koupili jsme ho před cca 6lety, máme na něj hypotéku na ještě 25let. Manžel pracuje, já jsem momentálně po konci RD na ÚP. Máme dvě děti předškolního věku.
Moje mamka bydlí asi 300km od nás, na VYsočině. Já jsem tam vyrostla, jen o pár km dále. Koupila si před rokem domeček na větším pozemku. Strašně si přeje, protože bydlíme daleko, abychom se přestěhovali k ní a na části pozemku, kde je teď hospodářské stavení, si postavili domeček. Mít dům je náš veliký sen (můj o malinko větší než manželův, protože já se v bytě ve velkoměstě trochu „dusím“), nehledě na situaci na Ostravsku atd. Samozřejmě chci být blíž svojí rodině…
Manžel je dost pracovně vytížen, vybírá si mezi firmami, které by ho chtěly, tak, aby měl minimálně stejný plat…
Za ideální situace že - by ho vzali a on by nastoupil po 3m výpovědní lhůtě cca ke konci roku - bychom prodali byt (taky ideální situace asi, že, nesmím být naivní) se můžeme přestěhovat na Vysočinu (jsou tam dvě bytové jednotky, mamka se přesune dočasně k dědovi vedle a my budeme tedy mít kde bydlet, v plném vybavení, včetně místa na přesun věcí z bytu)
Ale zajímá mě celkový postup u stavby - během podzimu a zimy (opět uvažuji v ideálním případě) bychom si chtěli „vyběhat“ všechna možná povolení, aby se na jaře mohlo začít. Vybrali jsme si MONTOVANOU DŘEVOSTAVBU a na klíč. Je to z důvodu, že se vůbec v tom nevyznáme a manžel je v podstatě neustále v práci, kdyby tam nebyl, nemáme výplatu a tudíž nemůžeme stavět… navíc on vyloženě odmítá veškeré organizační věci… není na to typ a já taky ne.
Vybrali jsme si firmu Logos D+J, ale protože mají dovolenou, tak to se může klidně změnit, je to předběžně. Podle jejich vyčíslení si necháme od nich postavit buď nízký bungalov, nebo menší patrový domek (ten bych radši, ale finance budou rozhodující). Domek bude ve svahu (je to jakoby obdélníkový půdorys, napravo je obytná část mamky, nahoře právě ta stodola, kde bude náš domek, zleva sousední pozemek s domem a dole vstupní brána. Celý ten prostor uvnitř je mamky, tu část pozemku nahoře by na mě chtěla přepsat:
předpokládám, že budeme muset zaplatit DAROVACÍ DAŇ, nevíte někdo podrobnosti? Pozemek je velký asi 10×10m…
a teď jak dál…
chystám se tam jet v brzké době, nejdřív bych chtěla vědět
když chceme tu montovanou dřevostavbu, s čím vším budeme potřebovat jet na tu firmu už, chceme-li projekt na klíč (nějaké tyto výpisy atd)
samozřejmě ještě před tím musíme zajít do banky a zeptat se, je-li možné naši současnou hypotéku (fixaci jsme podepsali loni na dalších 5let, bohužel, takže asi dáme velkou pálku za předčasné splacení) - nebo jestli to jde vyřešit jinak?
no a ke konkrétnímu domku:
máte-li zkušenosti s dřevostavbou, montovanou, na klíč, pište, raďte, budu vám všem moc vděčná. Jsme naprostí amatéři. Básníme si o podlahovém topení, atd, ale nemáme vyřešené tyhle základy, trošku se v tom ztrácím.
Popř. jestli jste někdo stavěl přímo s LOGOS D+J či jinou firmou na Vysočině, sem se zkušenostmi.
líbí se mi tahle:
http://www.rdlogos.cz/…/karta-test/
ale obávám se, že na to nedosáhneme…
pokud se v tom někdo vyznáte a umíte vyčíst, co vše je v ceně, na co si dát pozor a s jakými náklady navíc určitě počítat? Zřejmě zůstaneme kvůli penězům u nižšího, velikostně asi větší byt…
pro nás je podstatné, že to bude naše… ![]()
Ahoj Zuzko, tak já zkusím co vím, pokud je to nepřesné tak se omlouvám ![]()
My dostalvěli před rokem a půl. Je fakt že jsem stavěli veliký dům.
Projekt Vám dají (snad) včetně dokumentace pro stavební úřad (ten je na obci, nebo na obci s rozšířenou púsobností) kam spadáte. Patří tam návrh stavby, vody, elektřiny, topení…a další. To dělá projektant a je to součástí projektu domu.
Musí se vyjádřit sousedé. Není to moc rychlě, nejrychleji (pokud nejsou problémy 3 měsíce, počítej raději 5 měsíců. Něco Vám vrátí s chybama…atd.
Darovací daň, myslím že nemusíte, pokud maminka souhhlasí se stavbou a třeba v závěti Vám pozemek odkáže nemusíte to řešit.
Dřevostavba netuším, ale bacha na svažitý pozemek. My měli individuální projekt. Veškeré domky na klíč jsou na „placce“ základové desce. Nepočítají se svahem. Pokud ho budete srovnávat je to fakt HODNĚ peněz. V tomhle případě je lepší nechat si dům namalovat tak, aby respektoval pozemek. Zkus si zjistit slušného architekta…po našich zkušenoste (stavěli jsme s architektem) bych do domu na klíč nešla.
A ještě rozpočet. NEVĚŘIT a musíte počítat s navýšením o 20%. To se určitě stane, viz úpravy terénu, změny, vícepráce. Stavělo okolo nás spousta lidí a nidko z nich se pod tohle navýšení nakonec nedostal.
Jinak držím palce, já z toho měla rok nervy v kýblu
ale teď bydlíme úúúúžasně ![]()
Já bych v první řadě navštívila stavební úřad, pod který obec spadá. Není problém se přímo on-line mrknout na katastr nemovitostí (tam získáš údaje o pozemku, hlavně katastrální číslo, vlastníky - to by měla být mamka, a hlavně případná omezení, která se k pozemku vážou). Tím máš k dispozici základní údaje a hurá na úřad. Na úřadě získáš informace, zda je na pozemku vůbec možné stavět, zda není v tomto místě nějaké omezení (např. ochranné pásmo sítí, lesa…) a za jakých podmínek ti stavbu schválí (např. musíte rozdělit pozemek, přepsat ho na vás, domek povolí třeba jen přízemní… stavební odbor může míst spoustu připomínek).
Pokud bude tohle v pohodě, tak přistoupit k výběru projektu a realizační firmy. Jak už bylo řečeno, typový pojekt je pro rovinný pozemek, připlatíš minimálně za „srovnání desky“ (a to podle velikosti domu klidně i půl mega), u typových projektů pozor na standardní provedení (někdy je bez základní desky, provedení v minimálních parametrech - okna s dvojskly, v podlaze třeba jen 100mm EPS, ve střeše 200 mm vaty… je toho spousta), a za všechno nadstandardní hodně připlácíš. U typového projektu pozor na velikosti místností (většinou mini), chybějící úložné prostory (komory, spíže…).
Je to na román, jestli máš zájem, můžu pokračovat ![]()
@katek78 píše:
Já bych v první řadě navštívila stavební úřad, pod který obec spadá. Není problém se přímo on-line mrknout na katastr nemovitostí (tam získáš údaje o pozemku, hlavně katastrální číslo, vlastníky - to by měla být mamka, a hlavně případná omezení, která se k pozemku vážou). Tím máš k dispozici základní údaje a hurá na úřad. Na úřadě získáš informace, zda je na pozemku vůbec možné stavět, zda není v tomto místě nějaké omezení (např. ochranné pásmo sítí, lesa…) a za jakých podmínek ti stavbu schválí (např. musíte rozdělit pozemek, přepsat ho na vás, domek povolí třeba jen přízemní… stavební odbor může míst spoustu připomínek).
Pokud bude tohle v pohodě, tak přistoupit k výběru projektu a realizační firmy. Jak už bylo řečeno, typový pojekt je pro rovinný pozemek, připlatíš minimálně za „srovnání desky“ (a to podle velikosti domu klidně i půl mega), u typových projektů pozor na standardní provedení (někdy je bez základní desky, provedení v minimálních parametrech - okna s dvojskly, v podlaze třeba jen 100mm EPS, ve střeše 200 mm vaty… je toho spousta), a za všechno nadstandardní hodně připlácíš. U typového projektu pozor na velikosti místností (většinou mini), chybějící úložné prostory (komory, spíže…).
Je to na román, jestli máš zájem, můžu pokračovat
Káťo klidně pokračuj…budu moc vděčná…
v tom projektu výše u typu AMIRA píšou, že je vhodný pro mírně svažitý terén. A zrovna v tom místě je opravdu mírně svažitý… vidím to, že zůstaneme u typu bungalov asi…i podle financí… základová deska tam určitě není. Strejda je zedník a snad by na tu základovou desku přistoupil…je taky hodně hodně vytížený…
jen třeba vůbec nevím, jak se řeší odpad? nějaká odpadní jímka? to se asi zařizuje jen zkraje, že?
@katek78 máš pravdu, ten začátek, zjisti co se na pozemku smí nebo nesmí na to jsem zapoměla…
My to měli vtipné, je tady předpis strecha cervená pálená taška, sklon 45 stupňů, zastavěnost do 30%… naši archálové omdleli
ale pak pánovy na úřadě vysvětlili, že přece neshodí ze stolu takový skvost co namalovali…A máme dům s plochou střechou, hodně moderní a zastavěnost máme 70%. Píšu to proto, že hned neustupujte, dá se hodně věcí dohodnout..
S tím odpadem - to je v rámci druhého kolečka
úřad nemá víceméně problém s vaší stavbou, vymezil podmínky (my třeba měli určenou i výši okapů nad upraveným terénem
), za který by měla projít ohláškou (nebo stavebním povolením - nad 150 m2 zastavěné plochy)
v ten moment začneš řešit projekt, součástí projektu jsou sítě v rámci domu a ve vašem případě bude asi nutný i projekt přípojek na sítě v obci (záleží na tom, jestli je v obci hloubková kanalizace, v tom případě se připojuješ na ni, pokud není, musíš vybudovat žumpu, jestli je v obci vodovod, pokud ne, tak buduješ studnu a té se týká stavební povolení), dál vyjádření všech vlastníků přípojek, na které se připojíš (vodařů, elektrárny, plynárny, kanalizace bude asi ve vlastnictví obce, tak obce…), souhlas všech sousedů se stavbou, odboru životního prostředí, vyjádření stavební firmy, která bude stavbu realizovat (nebo stavebního dozoru)
všechny tyhle věci by ti měli říct právě na stavebním odboru, my si odnesli formulář k ohlášce stavby a tam byly přesně vypsané přílohy, které musí být doložené
@Maja7756 píše:
@katek78 máš pravdu, ten začátek, zjisti co se na pozemku smí nebo nesmí na to jsem zapoměla…
My to měli vtipné, je tady předpis strecha cervená pálená taška, sklon 45 stupňů, zastavěnost do 30%… naši archálové omdleliale pak pánovy na úřadě vysvětlili, že přece neshodí ze stolu takový skvost co namalovali…A máme dům s plochou střechou, hodně moderní a zastavěnost máme 70%. Píšu to proto, že hned neustupujte, dá se hodně věcí dohodnout..
Maji tak moc děkuji
za cenné připomínky. Teď už vím, že musím do Jihlavy… a tam se zeptat.
Ahoj,
s domcekom ti moc neporadim. Ja sa ti mozem vyjadrit iba k hypoteke…teraz nieco podobne riesime…mame hypoteku fixacia neskoncila a chceme ju navysit. Ano ak nieco menis mimo fixacie, tak ti banka moze dat pokutu…my mame v zmluve, ze pokuta je max. 25 percent z nesplatenej ciastky…teda pokuta riadne velka
. Pri prvej predkalkulaci sa nam banka vyjadrila, ze vzhladom na to, ze hypoteku chceme navysit, tak nam odpustia 80% pokuty…ale nas hypotecny poradca povedal, ze si mysli, ze to po vyjednavani dotiahne na nulu. Totiz vysku pokuty urcuje riaditel danej pobocky tj. v jednej pobocke ti mozu dat inu pokutu ako v druhej ![]()
Inak teraz maju banky uz produkty, ze ti daju navysenu hypoteku a ten byt mozes predat do roka tj. spravis taku mimoriadnu splatku. Je to z toho dovodu, ze ludia sa chcu stahovat zo stareho do noveho priamo ![]()