Stávka 27. 11. 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32915
15.11.23 15:11
@MartinL45 píše:
A máte řešení, když stát nemá peníze a postupně se zadlužuje?
Kde tedy navrhujete ve státním rozpočtu šetřit?

No tady rozhodně ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 15:12

U nás ještě není info o stávce. Na stávku mají nárok. Osobně se mi nelíbí, že chtějí ubrat z PHMax, ubrat asistenty a navyšovat ještě víc počty dětí ve třídách. To je za současného stavu inkluze opravdu cesta do pekel!

Co by se mi nelíbilo, kdyby se celá stávka zvrhla do stávky za vyšší platy učitelů. Tam si myslím, že aktuálně problém není. Ale zatím komunikace stávky takhle nemluví, tak věřme, že to tak také zůstane.

• Citovat
  • Upravit
MartinL45
15.11.23 15:14
@Jahru píše:
Pojem Optimalizace výuky mě děsí. Co si pod tím představuješ? Už teď jsou třídy po 30 dětech. Když se přestanou dělit na půlky na jazyky, tak se rovnou můžou přestat učit, protože ve 30 dětech to nemá moc smysl. Nebo budeme optimalizovat tak, že sebereme peníze na pomůcky? Zrušíme jídelny, družiny…

Tak třeba začít tím, že zvýšíme cenu jídla v jídelnách. Optimálně dostat cenu za jídlo na 100 Kč/den, aby náklady pokryly zvýšení platů zaměstnanců. Dále se může zvednout poplatek za družinu, aby se pokryly náklady na dozor apod.
Co je důležité a na co by se měla zaměřit hlavně vláda - optimalizovat učební osnovy. Skutečně není třeba probírat dějiny tak podrobně…

• Citovat
  • Upravit
32915
15.11.23 15:15

Stávka není o platech učitelů. To už se řešilo a nějak to rozhodli ( a reálně to 130% stejně nebude). Ale vzdělávání a výchova dětí nestojí jen na učitelích. A právě na ty všechny se zapomnělo a ještě se jim má ubrat. Což je prostě hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
15.11.23 15:17

@MartinL45 naopak. Je. Resp ne podrobně, ale v souvislostech a s pochopením, s přesahem.

A jaký poplatek zvedneme, aby se plat udržel ( nebo zvýšil) asistentkam, speciálním pedagogům, sociálním pedagogům, psychologům…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
15.11.23 15:17
@MartinL45 píše:
Tak třeba začít tím, že zvýšíme cenu jídla v jídelnách. Optimálně dostat cenu za jídlo na 100 Kč/den, aby náklady pokryly zvýšení platů zaměstnanců. Dále se může zvednout poplatek za družinu, aby se pokryly náklady na dozor apod.
Co je důležité a na co by se měla zaměřit hlavně vláda - optimalizovat učební osnovy. Skutečně není třeba probírat dějiny tak podrobně…

Zvedneš cenu oběda a hned budeš mít zástup lidí na sociální dávky. Viz příspěvky na bydlení, které dnes pobírá téměř každý druhý.

Zvedneš cenu za družinu, rázem se budou po ulicích toulat děti bez dozoru.

Co ušetřís, když budeš probírat pravěk jednu hodinu a místo něj se zaměřis na 20.stoleti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 15:19
@andelka83 píše:
Stávka není o platech učitelů. To už se řešilo a nějak to rozhodli ( a reálně to 130% stejně nebude). Ale vzdělávání a výchova dětí nestojí jen na učitelích. A právě na ty všechny se zapomnělo a ještě se jim má ubrat. Což je prostě hnus.

Mě tedy přijde naprosto v pořádku, že to bude 130% k roku 2021. Co jste také čekali?

• Citovat
  • Upravit
148968
15.11.23 15:21

Nejsem učitel ani asistent ani nic a stávku chápu, ale zaráží mě že kolem mě rodiče stále nic nevědí jestli jejich škola, školka bude či nebude stávkovat. Popřípadě bude-li, tak jakým způsobem. Všichni rodiče menších dětí nemají ochotné prarodiče na hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 15:23
@Anna766 píše:
Nejsem učitel ani asistent ani nic a stávku chápu, ale zaráží mě že kolem mě rodiče stále nic nevědí jestli jejich škola, školka bude či nebude stávkovat. Popřípadě bude-li, tak jakým způsobem. Všichni rodiče menších dětí nemají ochotné prarodiče na hlídání.

Ze zákona je povinnost oznámit stávku max 3 dny předem. Takže do 23.11. mají čas.

• Citovat
  • Upravit
32915
15.11.23 15:23
@Anonymní píše:
Mě tedy přijde naprosto v pořádku, že to bude 130% k roku 2021. Co jste také čekali?

Já nic, nejsem učitel. Zvýšit se to mělo už dávno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
15.11.23 15:24

@Anna766 my taky nevíme ( mám děti ve třech různých institucích), jen z jedné školy máme info, že nebudou 27.11. obědy ( dováží se z jiné školy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 15:25
@andelka83 píše:
Já nic, nejsem učitel. Zvýšit se to mělo už dávno.

Hele podívej se například do historie diskusi tady eMiminu nebo na různých učitelských skupinách. Ještě loni, kdykoliv byla nějaká diskuse o výši platu, většina učitelů říkala, že se mají dobře, že rozhodně přidávat nepotřebují. A teď pláčou, že je vláda podvedla? Když si nedokáží obhájit své ohodnocení, tak ať nepláčou.

• Citovat
  • Upravit
148968
15.11.23 15:27
@Anonymní píše:
Ze zákona je povinnost oznámit stávku max 3 dny předem. Takže do 23.11. mají čas.
Úplná nádhera. Já mívám v práci vypsané šichty na celý měsíc dopředu. Potřebuju li volno, mám nahlášeno i několik týdnů dopředu. Když je v provozu rodičů s dětmi víc, aby si dali o volno řeckořímský zápas.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
15.11.23 15:28
@Anonymní píše:
Hele podívej se například do historie diskusi tady eMiminu nebo na různých učitelských skupinách. Ještě loni, kdykoliv byla nějaká diskuse o výši platu, většina učitelů říkala, že se mají dobře, že rozhodně přidávat nepotřebují. A teď pláčou, že je vláda podvedla? Když si nedokáží obhájit své ohodnocení, tak ať nepláčou.

Tak to nevím. Mně platy veselé nepřišly. Teprve nedávno se zvedaly tabulkové platy, a díky tomu, můžu dělat svou práci ( ale i tak už zase pokulháváme). Ještě před 3 lety byly platy tak nízko, že jsem to dělat nemohla, nevyšla bych absolutně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 15:29
@Anna766 píše: Úplná nádhera. Já mívám v práci vypsané šichty na celý měsíc dopředu. Potřebuju li volno, mám nahlášeno i několik týdnů dopředu. Když je v provozu rodičů s dětmi víc, aby si dali o volno řeckořímský zápas.
:nevim: zákon je zákon. Doufej, že máte osvícené pedagogy, kteří se domluví dříve než stanoví zákon.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin