Štědrovečerní večeře vašeho dětství

3165
19.11.13 23:00

Štědrovečerní večeře vašeho dětství..

Mám dnes shodou okolností večer plný vzpomínek a trošku mě polévá nostalgie.
Vzpomínám na to, jak jsem byla malé dítě, kdy jsem se nemohla dočkat na večeři. Postupem času jsem zjistila, že každý ten večer tráví jinak.
Vybavuji si to jako dnes, když jsem nedočkavě seděla u stolu, tam nám cinkal takový ten starý stromeček (se čtyřmi svíčkami) z kovu, cítím vůni každého jídla. Ta maminčina výborná rybí polévka a její famózní bramborový salát s řízkem. Vždy jsme museli být krásně nastrojeni, táta lítal se starým foťákem jako zběsilý.
Po večeři jsme šli do dětského pokoje a koukali jsme z velkého okna, kde právě Ježíšek spouští své lano ze zlata. Tatínek ukázal na pravou stranu, já tam koukla, pak narychlo ukázal na levou, tak jsem koukla tam a nikdy jsem to lano nestihla vidět. Tak měl nápad, že donese prskavku a aby nás lépe Ježíšek našel, tak zamáváme prskavkou a potom ji pustíme. Jak jsme se vraceli do pokoje, tak jsem se nemohla dočkat, až zazvoní zvoneček - mamka se tehdy jakože sprchovala.
Najednou slyším ten překrásný a snad nejoblíbenější zvuk mého dětství… zacinkání zvonečkem u stromečku. Taťka mě ale vždy zadržel, že se Ježíšek ještě musí protlačit naším oknem. Potom jsem se vrhla na dárky :dance:

Jak už jsem na Ježíška nevěřila s odstupem času, tak jsme tedy dělali jiné věci - vlašské skořápky pouštěli se svíčkou, krájeli jablíčka, atp.

Nikdy na to dětské kouzlo víry v Ježíška nezapomenu. Krásný pocit.
A jak jste to měly vy? Podělíte se? :mavam:

Ještě malý edit.: Napište, jestli to svým dětem chcete dodržovat stejně a nebo to bude jinak. Děkuji :)

Příspěvek upraven 19.11.13 v 23:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31289
19.11.13 23:08

Jo, taky na to ráda vzpomínám, i když se přiznám,. že už jsou to takové sřípky jen. Třeba, jak na vánoce máma vždy obalila okraje skleniček cukrem a pili sme z nich coca colu, což byl svátek. Cinkání stejného svíčkového stromečku, jako si psala ty :mrgreen: a jak sme se sérou, už jako nevěřící na ježíška, nechápaly, jaktože to začne cinkat až po večeři, jak to táta dokáže tak přesně vypočítat :mrgreen:

a taky jak sme mezi okna dávaly bonbon na dopis ježíškovi, aby ho nezval průvan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
19.11.13 23:10

@Maculinka Ježíšek byl u nás za oknem (pouluční lampa) byl tam schovaný a viděl, kdy jsem přes rok hodná a kdy zlobím :-)) Také se na to okno dával dopis.

Večer byl pak „normální“ nastrojit se, večeře u nás různorodá taťka ryb. polévka, já, brácha a mamka „drobenková“ polévka, pak kuřecí řízek já s mamkou brácha s taťkou rybu :)) (já později smažený sýr :-D ) na stole vždy hořela svíčka, v rádiu koledy. Po večeři se ještě muselo vše umýt :zed: (mezi tím vždy někdo naskládal dárečky ke stromku) pak se šlo zkontrolovat zda už tam ježišek byl. A ejhle už tam byl, pak dárečky, prskavky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
19.11.13 23:16

Bydleli jsme v paneláku na sídlišti. Asi jako první mi naskočila vzpomínka na to, že vždycky, když jsme večeřeli, tak vždycky někdo z nějakého důvodu střelil petardu - někdy i víckrát. A naši to vždycky komentovali - taaaak a Ježíšek se zastřelil :lol:

Jinak klasika - těšení, večeře, pak nás naši ještě napínali, že si jako ještě dají kafe a kdoví, jestli už tam přišel… (dárky už tam byly, dávali je tam před večeří, kdy nás mamka zahnala, ať jí tam nepřekážíme při smažení) A že kdo se podívá a dárky tam nebudou, tak tomu narostou vousy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
19.11.13 23:19

Taky na to moc rada vzpominam. Večeře měla přesný řád - snad to nepopletu - přípitek, makové mléko (aby nás neštípl v létě had), polévka, salát, kapr, krájení jablíčka, oříšek, trocha cukroví, všude svíčky.

Pak jsme šli vyhlížet s mámou ježíška ven, táta jakože pomáhal, když jsme se vrátili, dárky byly pod stromkem a zapalovali se prskavky.

dárky rozděloval nejmladší, nikdo nemohl rozbalovat dal, dokud se ten co rozbalil, trochu nepokochal. Pak jsme se bud koukali na televizi, nebo uzivali darky. Ja vzdycky dostala nejakou knizku, do ktere sjem se zakousla a cetla az skoro do rána :-D. Taky bylo zvykem dárky shromáždit na hromadu a vystavit si je.

no vratila bych to hned, ted uz to nejak neni ono.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
19.11.13 23:19

@Mar__tanka1983 Pěkné :potlesk: Chtěla jsem v obrázcích na google najít ten stromeček, co jsme měli na stole. Ale klíčová slova po 20. pokusu došla :lol:
@Elen8 Pouliční lampa? Rodiče šli celkem fikaně :mrgreen:

Mimochodem, jak to svým dětem v dnešní době „strojíte“ vy? Zapomněla jsem dopsat v úvodu dotaz, jestli máte stejné způsoby jako v dětství a nebo své děti vedete jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
19.11.13 23:23

Taky na to ráda vzpomínám.
My se vždycky před večeří hrozně dlouho koupaly (se sestrama) a strojily - mezitím táta nosil dárky pod stromeček. U večeře pak táta šíleně zdržoval, pořád si přidával apod. :mrgreen: Já byla vždycky tak nervozní, že jsem skoro nemohla jíst…Potom jsme stáli v chodbě u dvěří od obýváku (prosklené) a čekali, až Ježíšek rozsvítí stromeček (táta šlapal na prodlužovačku - i dlouho po tom, co jsem přestala věřit, mi trvalo než jsem přišla na to, jak to dělal - vůbec to nebylo vidět, ještě nás u toho stihl natáčet na kameru) a než rozsvítil tak jsme říkaly se segrama básničky:-)
Ještě vždycky udělal, že stromek blikl - mě se zastavil dech - a zase zhasl :mrgreen:
Když se stromek rozsvítil uplně, šli jsme se podívat a pak jsme nejdřív všechny dárky rozdali, potom postupně rozbalovali:-)

No a teď je to vlastně skoro stejné u nás s mýma klukama - akorát manžel nemusí šlapat na prodlužovačku, ale v ruce skrývá ovladač od zásuvky :mrgreen:

Jak já se zase těším na ty rozzářené dětské oči :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.11.13 23:23

U nás se šlo před večeří na procházku po sídlišti a koukali jsme, kde už Ježíšek byl (nejhezí to bylo, když sněžilo a na zemi už byla vrstva sněhu). U stolu přípitek ze skleniček obalených v cukru, na stole andělské zvonení (ta cinkající svíčka). Pak večeře u které praděda jedl děsně pomalu a vždycky si jeětě musel přidat :cert: :mrgreen: Všichni měli rybu, jeonm já s bráchou řízek. Na stole hořela svíčka a pod talířem měl každý šupinku (já jí pokaždý brzy ztratím, ale brácha jí pravidelně ukládá k penězům a pěkně se mu množí :) ).Pak někdo dospělý šel na záchod, já s bráchou vyhlížela Ježíška z okna. Když se zase všichni sešli v kuchyni, tak zazvonil zvoneček a my hnali do obýváku ke stromečku :)

U chlapa mají jiné zvyky (spíš nezvyky) a nemůžu si prosadit svou. Ráda bych kluka vedla k tomu našemu. Tak aspoň ob rok slavíme 24. mojí mamči a užívám si tu atmosféru.

• Citovat
  • Upravit
50725
19.11.13 23:26

My to máme hodně podobné. Akorát děti jsou ještě nedisciplinované a manžel taky - já jsem byla naučená, že od stolu se nevstává - nikdo. On mi loni začal tvrdit, že mamka vstávala a nutil mě, abych šla pro cosi :cert: :lol:

Od nich máme zase zvyk, že rozbalujeme postupně, každý se podívá - u nás doma jsme se na to prostě vrhli :pankac: Taky to mělo něco do sebe :mrgreen:

A nevím teda, jak to uděláme letos, když už máme obývák a kuchyň propojené. Asi budem muset jít vyhlížet Ježíška ven. Někde jsem četla, že má někdo stromeček na časový spínač a až se stromek rožne, tak to znamená, že Ježíšek už přišel a může se jít dovnitř - to se mi moc líbí, to bych chtěla zkusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
19.11.13 23:27
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2120
19.11.13 23:30

Až je mi líto, že nejsem ještě to malé dítě :-(.Vánoce jsem milovala 1000× víc než teď. taky jsme měli zvoneček. jen mi ta mrcha Ježíšek nikdy nedonesl to, co jsem chtěla… asi jsem vymýšlela moc velký kraviny :-D

s dětmi mám jediný plán… jakmile doma uslyším o Santovi… tak jím jednou a naposledy řeknu že : Santa roznáší dárky úplně jinde, a jestli mu budou psát, tak nedostanou nic, protože Santa u nás prostě nepracuje. u nás je JEŽÍŠEK :-D

nevím jak vy, ale já Santu naprosto neuznávám. :pocitac:

ale tak mě napadá…ví vůbec někdo jak Ježíšek vypadá??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
19.11.13 23:31

Ani nevíte, jakou mi dělá radost vaše příběhy číst. Začínám se moc těšit na Vánoce :mrgreen:
Děkuji @lucenka za pojmenování „cinkající svíčky“ :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614

U nás to bylo tak, že dopoledne se teda uklízelo, což nebylo populární, k obědu bylo houbové rizoto. Odpoledne jsme šli ven, pak na dětskou půlnoční mši, po cestě domů jsme nabrali babi. Když jsme přišli domů, táta/máma smažili kapra(salát byl už den dopředu hotový), my jsme se šli převléknout do svátečního, ale nesměli jsme do obýváku, takže jsme se potichounku plížili kolem, abychom „nevyplašili“ Ježíška… Za chvíli byla večeře.. Jelikož jsme věřící, tak jsme zavzpomínali na ty, co už s námi nejsou a pomodlili se otčenáš a zdrávas, pak jsme jedli. Polévka se nedělala, ale byl smažený kapr, pro děti rybí prsty a ten br. salát, k pit většinou kola, což jsme jako děti často nemívali. Po večeři se lehce poklidilo ze stolu a během poklízení se tatí nenápadně vypoařil „na záchod“. Když přišel, tak nám oznámil, že si myslí, že Ježíšek už u nás byl.. Takže jsme nadšení potichounku vyrazili do obýváku, za prosklennými dveřmi bylo vidět světlo ze stromečku… Když jsme otevřeli dveře, ucítili jsme vůni jehličí a hned uviděli stromek a kupu dárků.. no a pak se rozdávalo a rozbalovalo, jedlo se cukroví a koukalo se na pohádku… To teda když jsme byli s bráchou malí.
O pár let později už jsme pomáhali zdobit stromeček, aby tatí mohl připravovat kapra a mami se ségrama (jsou o 11 a 9let mladší než já) šla ven a na mši. A pak to bylo stejné…
Strašně ráda nato vzpomínám… A nějak se od toho nedokážu odtrhnout, protože zatím všechny Vánoce, co žiji s manželem a máme dceru, jsme trávili u našich, právě kvůli téhle atmosféře :srdce: A asi to tak zůstane i letos :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165

@Alyss Jj, děkuji. Akorát jsem ho dohledala a přidala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.11.13 23:33

@Ivuša.Nen Santa mi taky nesměl přes práh… dokud kluk letos nedostal tohle DVD http://www.csfd.cz/…santa-claus/ Je to tak hezky udělaný, že bych na Santu snad uvěřila :) Ale klukovi říkám, že Santa chodí v jiných zemích a u nás je Ježíšek.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii