Poměr zeleniny do polévky

398
18.11.13 20:27

Poměr zeleniny do polévky

Ahoj, vím že asi budu mít hodně stupidní dotaz že dokonce váhám nad anonymem.. :oops: ale snad mi poradíte. Prosím, nesmějte se :) Mám moc ráda zeleninovou polévku, nebo hrstkovou, ale mám problém, že většinou když ji dělám tak neodhadnu poměr zeleniny mrkev-celer-petržel. Buďto skončí moc hořká a nebo moc sladká (moc mrkve a nebo hodně nejspíš celeru) a nebo se to nějak prostě povede. Mohly byste mi prosím poradit zhruba nějaký poměr podle kterého se řídit? Nemusí být přímo gramy, stačí třeba 2:1:1 nebo tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3175
18.11.13 20:31

Jeee, to jsem rada ze v.tom nejsem sama a necham se zde inspirovat :mrgreen: Taky dam vzdy neceho bud malo nebo moc a nikdy nevychytam tu chut jak mivala babicka :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
18.11.13 20:31

@Lucynna taky hodně záleží na tom, jaká je mrkev. Pokud je sladká, pak je celý vývar do sladka.
Já dávám asi na 5 litrů vody: 3 mrkve (ne tlusté), 2 petržele a 1 celer.

K tomu samo kosti, křídla, stehna. Bobkový list 3ks, nové koření cca 6 kuliček a celý pepř taky cca 5-6 kuliček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
18.11.13 20:32

Ten celer je střední ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
18.11.13 20:33

Nevím zda ti poradím, ale dávám mixovanou zeleninovou směs do polévky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
18.11.13 20:33

Hlavně vývar (pokud děláte s kostí) nesmí bublat. Vařit tzv. táhnutím a co nejdéle. A sbírat pěnu ze začátku, jinak je kalný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31333
18.11.13 20:34

Já se přiznám, že se v tom moc nepitvám, a dávám 1:1:1 ;) plus mínus.
Prostě jednu větší mrkev, větší petržel a cca třetinu celeru, je to tak cca na 1,5-2l vody. dávám v celku, po uvaření vyndám na prkýnko a vidličkou ji nahrubo pomačkám, vrátím do hrnce všechnu mrkev, všechnu petržel a celeru méně, tak třičtvrtě.
Jinak je vynikající dát do polívky jednu celou cibuli a pak jí po uvaření celou zase vyndat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
18.11.13 20:35
@Lucynna píše:
Ahoj, vím že asi budu mít hodně stupidní dotaz že dokonce váhám nad anonymem.. :oops: ale snad mi poradíte. Prosím, nesmějte se :) Mám moc ráda zeleninovou polévku, nebo hrstkovou, ale mám problém, že většinou když ji dělám tak neodhadnu poměr zeleniny mrkev-celer-petržel. Buďto skončí moc hořká a nebo moc sladká (moc mrkve a nebo hodně nejspíš celeru) a nebo se to nějak prostě povede. Mohly byste mi prosím poradit zhruba nějaký poměr podle kterého se řídit? Nemusí být přímo gramy, stačí třeba 2:1:1 nebo tak..

dnes jsem ji zrovna varila-dala jsem dve mrkve, jednu petrzel a kousek celeru. Zadne obrovske kusy ale mensi.Pak kousek kvetaku.tri brambory a hrst hrasku. a bylo toho asi 1,5 litru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
18.11.13 20:36

@Mar__tanka1983 na cibuli bych málem zapomněla. Taky dávám. Neloupu, jen umyju, pak má vývar takovou zlatavou barvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1514
18.11.13 20:37
@Mar__tanka1983 píše:
Já se přiznám, že se v tom moc nepitvám, a dávám 1:1:1 ;) plus mínus.
Prostě jednu větší mrkev, větší petržel a cca třetinu celeru, je to tak cca na 1,5-2l vody. dávám v celku, po uvaření vyndám na prkýnko a vidličkou ji nahrubo pomačkám, vrátím do hrnce všechnu mrkev, všechnu petržel a celeru méně, tak třičtvrtě.
Jinak je vynikající dát do polívky jednu celou cibuli a pak jí po uvaření celou zase vyndat.

Dělám jí úplně stejně :pankac: A tu cibuli když je hezká tak i se slupkou (samozřejmě omytou) dá polívce i hezkou barvu :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
18.11.13 20:39

Tak tohle jsem fakt nikdy neresila. Zeleninu davam podle toho, jak mi padne do ruky a chutna mi vzdy :-) Dnes jsme meli kombinaci mrkev/petrzel/kvetak, takze vsechno takove spis sladsi a bylo to moc dobre, maly si pomlaskaval a manzel nic nerikal :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
18.11.13 20:40

Nebyl dotaz na zeleninouvou polevku? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31333
18.11.13 20:41

A jinak jsem několikrát vařila polívku tak, že jsem tam šupla všechno, co bylo na takovém tácku polévková zelenina z Alberta. Je to normálně čerstvá zelenina, mrkev, petržel, celer, kousek kedlubny, květáku, cibulka, kus porku, pár plátků kapusty a svazeček kadeřavé petrželky…a bylo to taky kupodivu moc dobré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
18.11.13 20:42

Aha, tak to já mám právě recept od babičky na „falešnou“ a levnou polévku, ta cibulka se osmahne na oleji, tak i trochu zelenina a tím se vytvoří základ na zeleninový „bujon“,zaleje vodou (ale může být i ten vývar), trochu povaří, přidá se drobení, já dávám jako zdravější variantu jáhly a nakonec až je dovařeno přidám česnek na ultradrobno. Akorát ta babiččina chuť mi vždycky nevyjde a zeptat se nemůžu protože babička už zemřela.
@Banny díky za tip na to koření, to přesně dávám do rajské, ale zkusila bych i do zeleninové. A ty mrkve a petržel myslíš takové ty větší, štíhlé?
A nebo dejme tomu že je to nakrájeno na kostičky, takže máš zhruba 3 hrsti mrkve, 2 petržele a 2 celeru? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
18.11.13 20:44

@Mar__tanka1983 jj, právě když koupím ten tácek, tak to vyjde vždycky dobré, akorát já bych to chtěla umět uvařit z toho „co dům dal“, většinou mám půlku ingrediencí doma a je mi líto kupovat celý tácek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí