Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, vím že asi budu mít hodně stupidní dotaz že dokonce váhám nad anonymem..
ale snad mi poradíte. Prosím, nesmějte se
Mám moc ráda zeleninovou polévku, nebo hrstkovou, ale mám problém, že většinou když ji dělám tak neodhadnu poměr zeleniny mrkev-celer-petržel. Buďto skončí moc hořká a nebo moc sladká (moc mrkve a nebo hodně nejspíš celeru) a nebo se to nějak prostě povede. Mohly byste mi prosím poradit zhruba nějaký poměr podle kterého se řídit? Nemusí být přímo gramy, stačí třeba 2:1:1 nebo tak..
Jeee, to jsem rada ze v.tom nejsem sama a necham se zde inspirovat
Taky dam vzdy neceho bud malo nebo moc a nikdy nevychytam tu chut jak mivala babicka ![]()
@Lucynna taky hodně záleží na tom, jaká je mrkev. Pokud je sladká, pak je celý vývar do sladka.
Já dávám asi na 5 litrů vody: 3 mrkve (ne tlusté), 2 petržele a 1 celer.
K tomu samo kosti, křídla, stehna. Bobkový list 3ks, nové koření cca 6 kuliček a celý pepř taky cca 5-6 kuliček.
Nevím zda ti poradím, ale dávám mixovanou zeleninovou směs do polévky ![]()
Hlavně vývar (pokud děláte s kostí) nesmí bublat. Vařit tzv. táhnutím a co nejdéle. A sbírat pěnu ze začátku, jinak je kalný.
Já se přiznám, že se v tom moc nepitvám, a dávám 1:1:1
plus mínus.
Prostě jednu větší mrkev, větší petržel a cca třetinu celeru, je to tak cca na 1,5-2l vody. dávám v celku, po uvaření vyndám na prkýnko a vidličkou ji nahrubo pomačkám, vrátím do hrnce všechnu mrkev, všechnu petržel a celeru méně, tak třičtvrtě.
Jinak je vynikající dát do polívky jednu celou cibuli a pak jí po uvaření celou zase vyndat.
@Lucynna píše:
Ahoj, vím že asi budu mít hodně stupidní dotaz že dokonce váhám nad anonymem..ale snad mi poradíte. Prosím, nesmějte se
Mám moc ráda zeleninovou polévku, nebo hrstkovou, ale mám problém, že většinou když ji dělám tak neodhadnu poměr zeleniny mrkev-celer-petržel. Buďto skončí moc hořká a nebo moc sladká (moc mrkve a nebo hodně nejspíš celeru) a nebo se to nějak prostě povede. Mohly byste mi prosím poradit zhruba nějaký poměr podle kterého se řídit? Nemusí být přímo gramy, stačí třeba 2:1:1 nebo tak..
dnes jsem ji zrovna varila-dala jsem dve mrkve, jednu petrzel a kousek celeru. Zadne obrovske kusy ale mensi.Pak kousek kvetaku.tri brambory a hrst hrasku. a bylo toho asi 1,5 litru.
@Mar__tanka1983 na cibuli bych málem zapomněla. Taky dávám. Neloupu, jen umyju, pak má vývar takovou zlatavou barvu.
@Mar__tanka1983 píše:
Já se přiznám, že se v tom moc nepitvám, a dávám 1:1:1plus mínus.
Prostě jednu větší mrkev, větší petržel a cca třetinu celeru, je to tak cca na 1,5-2l vody. dávám v celku, po uvaření vyndám na prkýnko a vidličkou ji nahrubo pomačkám, vrátím do hrnce všechnu mrkev, všechnu petržel a celeru méně, tak třičtvrtě.
Jinak je vynikající dát do polívky jednu celou cibuli a pak jí po uvaření celou zase vyndat.
Dělám jí úplně stejně
A tu cibuli když je hezká tak i se slupkou (samozřejmě omytou) dá polívce i hezkou barvu
![]()
Tak tohle jsem fakt nikdy neresila. Zeleninu davam podle toho, jak mi padne do ruky a chutna mi vzdy
Dnes jsme meli kombinaci mrkev/petrzel/kvetak, takze vsechno takove spis sladsi a bylo to moc dobre, maly si pomlaskaval a manzel nic nerikal ![]()
A jinak jsem několikrát vařila polívku tak, že jsem tam šupla všechno, co bylo na takovém tácku polévková zelenina z Alberta. Je to normálně čerstvá zelenina, mrkev, petržel, celer, kousek kedlubny, květáku, cibulka, kus porku, pár plátků kapusty a svazeček kadeřavé petrželky…a bylo to taky kupodivu moc dobré
Aha, tak to já mám právě recept od babičky na „falešnou“ a levnou polévku, ta cibulka se osmahne na oleji, tak i trochu zelenina a tím se vytvoří základ na zeleninový „bujon“,zaleje vodou (ale může být i ten vývar), trochu povaří, přidá se drobení, já dávám jako zdravější variantu jáhly a nakonec až je dovařeno přidám česnek na ultradrobno. Akorát ta babiččina chuť mi vždycky nevyjde a zeptat se nemůžu protože babička už zemřela.
@Banny díky za tip na to koření, to přesně dávám do rajské, ale zkusila bych i do zeleninové. A ty mrkve a petržel myslíš takové ty větší, štíhlé?
A nebo dejme tomu že je to nakrájeno na kostičky, takže máš zhruba 3 hrsti mrkve, 2 petržele a 2 celeru? ![]()
@Mar__tanka1983 jj, právě když koupím ten tácek, tak to vyjde vždycky dobré, akorát já bych to chtěla umět uvařit z toho „co dům dal“, většinou mám půlku ingrediencí doma a je mi líto kupovat celý tácek ![]()