Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nejedna se o me, ale kamardky syn s rodinou tam ted je, na rok myslim, taky profi sportovec. Maji male dite, takze manzelka nepracuje. Bydleni si sehnali pres znameho z klubu, byty nejsou pry drahe. Mesto se jim libi, jen pry ty lidi moc ne.
Z vlastni zkusenosti, bydlim mimo CR, vsude se da zvyknout, ze zacatku chaos, stesk, ale pak si clovek zvykne a je to dobra skola zivota.
Anonym, nejedna se o me.
@Anonymní píše:
Nejedna se o me, ale kamardky syn s rodinou tam ted je, na rok myslim, taky profi sportovec. Maji male dite, takze manzelka nepracuje. Bydleni si sehnali pres znameho z klubu, byty nejsou pry drahe. Mesto se jim libi, jen pry ty lidi moc ne.
Z vlastni zkusenosti, bydlim mimo CR, vsude se da zvyknout, ze zacatku chaos, stesk, ale pak si clovek zvykne a je to dobra skola zivota.
Anonym, nejedna se o me.
Ano byt nám klub také nabídl, v tom vidim aspoň nějakou jistotu.
Náhodou co se tyče sociálního systému, zdravotnictví atd. Nevíš? Zůstávali s pojišťovnou napr radši tady?
@Temik hele u profi sportovce tuhle informaci overujte raději přímo v pojišťovně, zavolej jim nebo napiš mail. Má to nějaké výjimky, ale už si přesně nepamatuji jaké. Ty, pokud budeš legálně zaměstnaná, budeš normálně pojištěna v Polsku a do doby, než budeš mít pracovní smlouvu, zařídís si cestovní pojištění tady v ČR.
Ahoj,
v Polsku nebydlím, ale není to tak dávno, co jsem tam trávil dost času. Je to země co se týká životních nákladů a kvality služeb hodně blízká ČR. Největší rozdíl je v tom, že zatímco Poláci nás mají rádi (nedávný průzkum ukázal, že by za zahraničního souseda nejradši Čecha) a my je tolik ne.
Co se týká volného času, tak určitě si zábavu najdete. je tam spousty krásných památek, pokud budete v dosahu pobřeží, tak tam je nádherná příroda, stejně tak polské Krkonoše nebo Tatry jsou super. Díky velmi dobré dálniční síti se dá po zemi dobře cestovat. Místní si hodně potrpí na welness, takže je tam opravdu vysoké množství velmi dobře vybavených welness hotelů. Skvělá je Polská kuchyně /pokud nejsi alergik na kopr
. Kvalita potravin, navzdory řadě představ, rozhodně není horší, než v tuzemsku, spíš naopak.
Bezpečnost apod. je na stejné úrovni jako v ČR, nepředpokládám, že budete žít v nějaké špatné čtvrti.
Co se polských fotbalových klubů týká předpokládám, že jde o fotbal), tak zázemí zpravidla lepší než v ČR, stejně tak mzdy fotbalistů. Platební morálka klubů asi srovnatelná, divácké návštěvy vyšší, fanoušci fanatičtější než v ČR. K násilnostem dochází, vyhrocené vztahy jsou zejména v Krakově. Tvrdá jádra fanoušků v Polsku jsou v mnoha případech napojena na obchod s nedovolenými látkami. V případě Wisly Krakow jsou lidé s kontroverzní pověstí přímo součástí klubu.
Zdravotní pojištění - podmínku, že se budete pravidelně vracet na území ČR asi splníte, takže u Tebe není nutné měnit. U partnera by měl poradit klub.
Kdyby tě něco napadlo, co chceš vědět, tak se zeptej konkrétně.
V Polsku jsem byla 2 roky pracovně, velikost města stejná jako píšeš ty. Přijali mě v pohodě, spíš se divili, že tam jedu pracovat na tak dlouho. Byt jsem měla zajištěny od firmy vč. služeb pokojské, která když jsem chtěla, tak mi i nakoupila. Všechno tohle v pohodě, ale nikdy jsem si tam nezvykla na ty lidi. Bariérou byl určitě i jazyk.
Polsky teď umím základy - prostě domluvím se, ale nic extra, ale když jsem tam jela, tak jsem neuměla vůbec nic.
Takže všechno jsem řešila v AJ a příp. NJ (ale s němčinu tam clovek moc díru do světa neudělá
).
Sociální a zdravotní poj. jsem měla normálně v ČR a plus navíc ještě cestovní od firmy a soukromé. Kdyby náhodou… Čas jsem tam zabíjela nákupy, hlavně plenky pro děti přátel a inkontinenční vložky pro naše babičky a dědy. Takže jsme vždy do ČR jela jak zásobování
Na dobu tam vzpomínám ráda, ale trvale bych žít v Polsku určitě nechtěla.
@Premek_Orac píše:
Ahoj,
v Polsku nebydlím, ale není to tak dávno, co jsem tam trávil dost času. Je to země co se týká životních nákladů a kvality služeb hodně blízká ČR. Největší rozdíl je v tom, že zatímco Poláci nás mají rádi (nedávný průzkum ukázal, že by za zahraničního souseda nejradši Čecha) a my je tolik ne.
Co se týká volného času, tak určitě si zábavu najdete. je tam spousty krásných památek, pokud budete v dosahu pobřeží, tak tam je nádherná příroda, stejně tak polské Krkonoše nebo Tatry jsou super. Díky velmi dobré dálniční síti se dá po zemi dobře cestovat. Místní si hodně potrpí na welness, takže je tam opravdu vysoké množství velmi dobře vybavených welness hotelů. Skvělá je Polská kuchyně /pokud nejsi alergik na kopr. Kvalita potravin, navzdory řadě představ, rozhodně není horší, než v tuzemsku, spíš naopak.
Bezpečnost apod. je na stejné úrovni jako v ČR, nepředpokládám, že budete žít v nějaké špatné čtvrti.
Co se polských fotbalových klubů týká předpokládám, že jde o fotbal), tak zázemí zpravidla lepší než v ČR, stejně tak mzdy fotbalistů. Platební morálka klubů asi srovnatelná, divácké návštěvy vyšší, fanoušci fanatičtější než v ČR. K násilnostem dochází, vyhrocené vztahy jsou zejména v Krakově. Tvrdá jádra fanoušků v Polsku jsou v mnoha případech napojena na obchod s nedovolenými látkami. V případě Wisly Krakow jsou lidé s kontroverzní pověstí přímo součástí klubu.
Zdravotní pojištění - podmínku, že se budete pravidelně vracet na území ČR asi splníte, takže u Tebe není nutné měnit. U partnera by měl poradit klub.
Kdyby tě něco napadlo, co chceš vědět, tak se zeptej konkrétně.
Moc děkuji za názor, nejedna se ale o fotbal ale házenou. Takže by se dalo říct ze je to v podstatě jako Česko? ![]()
@Rachel_cz píše:
V Polsku jsem byla 2 roky pracovně, velikost města stejná jako píšeš ty. Přijali mě v pohodě, spíš se divili, že tam jedu pracovat na tak dlouho. Byt jsem měla zajištěny od firmy vč. služeb pokojské, která když jsem chtěla, tak mi i nakoupila. Všechno tohle v pohodě, ale nikdy jsem si tam nezvykla na ty lidi. Bariérou byl určitě i jazyk.
Polsky teď umím základy - prostě domluvím se, ale nic extra, ale když jsem tam jela, tak jsem neuměla vůbec nic.
Takže všechno jsem řešila v AJ a příp. NJ (ale s němčinu tam clovek moc díru do světa neudělá).
Sociální a zdravotní poj. jsem měla normálně v ČR a plus navíc ještě cestovní od firmy a soukromé. Kdyby náhodou… Čas jsem tam zabíjela nákupy, hlavně plenky pro děti přátel a inkontinenční vložky pro naše babičky a dědy. Takže jsme vždy do ČR jela jak zásobováníNa dobu tam vzpomínám ráda, ale trvale bych žít v Polsku určitě nechtěla.
Já mám půl roku na to naučit se aspoň základy ještě teď, než se někam odstěhuji.
Co se tyče třeba nalezení práce, je tam možný třeba i půl úvazek? Popr. Je možné tam třeba studovat i po 26 letech? Nevíš jak to funguje? U nás si po 26 roku musíme platit sociální a zdravotní sami, jak je to tam?
Zatím se spis rozmyslim co bych dělala a zkoumam možnosti. ![]()
@Temik Aha, házená mne nenapadla
. Ano, spíš než zemi bych řešil konkrétní město, čtvrť. Ale obecně je život v Polsku velmi srovnatelný, jako v ČR, na Slovensku, lepší než třeba v Maďarsku a levnější než třeba v Chorvatsku nebo Slovinsku.
@Temik píše:
Já mám půl roku na to naučit se aspoň základy ještě teď, než se někam odstěhuji.Co se tyče třeba nalezení práce, je tam možný třeba i půl úvazek? Popr. Je možné tam třeba studovat i po 26 letech? Nevíš jak to funguje? U nás si po 26 roku musíme platit sociální a zdravotní sami, jak je to tam?Zatím se spis rozmyslim co bych dělala a zkoumam možnosti.
Tohle bohužel nevím, já tam jela a práci jsme tam už měla. Ale vím, že k nám do firmy taky chodila nějaká administrativní výpomoc na půl úvazku. Co se týče studia, to vůbec netuším.
Jaké máš vzdělání, resp. v jakém oboru? Je tam zájem hodně o strojaře a IT.
A kdyztak služby to jistí, ikdyz teď je ta doba na to docela na prd.
Ahoj holky,
Rada bych se zeptala, zda mate nějaké zkušenosti se stěhováním do Polska.
Přítel dostal dobrou pracovní nabídku, cca na 2 roky (je to profi sportovec). Rozcházet se kvůli tomu nechceme, nemáme důvod.
Chtěla jsem se zeptat, jak se Vám tam například jako cizinkam sháněla práce, pokud jste neumely jazyk. Jsem původně ze Slezska, takže si myslím, ze by mi polština mohla jít docela rychle.
Jaká byla životní úroveň, náklady na bydlení apod. Jedna o se o město, které má cca 100 000 obyvatel.
Předem děkuji za všechny rady a tipy.