Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny a prosím o radu.
Máme doma devítiměsíční fenku maltézáčka. Právě u ní skončilo první hárání a povahově se nám změnila. Z věčně hravé a hodně živé fenky máme zklidněný a extrémně mazlící uzlíček. Nejvíc spokojená když se může přitulit nebo si nám lehnout na nohy. Problém, ale je, že nám začla štěkat, když zůstane sama doma. Dřív to nikdy nedělala (zjišťovali jsme u sousedů). Maximálně 2×/3× poštěkla a byl klid. Teďka prý vydrží štěkat i 15-20 minut než se zklidní. Jeden soused, který bydlí nad náma si už trochu stěžoval, tak to musíme řešit.
Mamka je v důchodu, tak fenka zas tak často doma sama není, ale i tak by jsme to chtěli vyřešit, aby se nehoršily sousedské vztahy (pod náma mají pejska který vydrží štěkat i čtyři hodiny, tak víme, že to není příjemné). Nemá někdo radu jak štěkání omezit? Popř. myslíte, že to může být dočasné? Přeci jen má teprv devět měsíců… I když nechceme spoléhat na to, že to samo vymizí. Budu vděčná za každou radu.
S tou změnou povahy - dejte pozor, aby nešlo o falešnou březost, některé fenky na to trpí.
Chce to pořádný nácvik samoty. Jeden celkem ucházející postup je tady http://www.muj-pes.cz/…oty-160.html
Naším pomohl přístroj proti stekání, vydává vysoký zvuk, který psům vadi.,kdyz stekaji
Jednoznačně se jedná o falešnou březost. Fena se pár týdnů po hárání změní povahově, zklidní se, je více přítulná, k cizím může být nedůvěřivá, až agresivní, jedna z našich psic dokonce měla destruktivní sklony, likvidovala vše, co bylo měkké - polštáře, sedačku, pelech… Falešná březost se projeví i na fyzičnu, fena může více žrát, některým naběhnou mléčné žlázy, spouští se mléko…
Obecně se doporučuje fenu, pokud není chovná, nechat po prvním hárání cca za 2 měsíce vykastrovat. Předejdete tak spoustě problémů do budoucna, těmi nejvážnějšími jsou záněty dělohy a rakovina mléčné žlázy. V podstatě platí, že čím méně hárání a falešných březostí fena prodělá, tím je nižší riziko rakoviny mléčné lišty a pohlavních orgánů.
Kastrace jsou už dnes poměrně šetrné, berou se pouze vaječníky, děloha pak odumře sama. Pro psici je té méně invazivní, lépe se to hojí.
Jinak moje osobní zkušenost - měla jsem v životě jedinou fenu od štěněte a přestože nebyla chovná, vykastrovat jsem ji nedala. V 6 letech přišla o dělohu v důsledku rozsáhlého zánětu, od 10 let bojovala s rakovinou mléčné žlázy, která se postupně rozjížděla do celého těla. Zemřela ve 12 letech, na malého psa brzy. Konec byl fakt škaredý.
V posledních letech máme pouze útulkáčky, ale každou fenu, která k nám přijde, dáváme kastrovat. Zkušenost je holt nesdělitelná…
@Leli83 Vidíte, faleška mě nenapadla, ale tu kastraci bych odložila dokud fena psychicky nedospěje, sice je vyšší šance na rakovinu mléčných lišt, ale zase je mnohem menší pravděpodobnost změny povahy. Mě čuba psychicky dospěla až po třetím roce.
@Mer11 ten přístroj sme měli taky a měl úplně opačnej účinek. měli jsme 2 malí psi v bytovce, jakmile někdo prošel kolem dvěří začli štěkat, takže tak 100× za den řev, po nainstalování přístroje štěkali v jednom kuse, jak začli zvuk jim vadil a štěkali na to, takže ne každýho psa to odradí od štěkání ![]()
@Heivka Veterináři většinou řeší hlavně tu fyzickou dospělost, ta je po prvním hárání. Ale povahově - těžko říct, tady fakt nemám zkušenosti, protože jak jsem psala výše - měla jsem jen jednoho psa od štěněte, jinak všechno další dospělačky, některé i kolem 10 let.
Ta faleška mě napadla jako první, protože to zrovna řeší tchánovci - fena je jinak kliďas, ale po každém hárání je nervózní, pořád hlídkuje u dveří, poblafává, štěká, a to i když jsou s ní doma.
Já jsem takový „kastrační bojovník“, protože jsem právě viděla ty následky. A hlavně se tím předejde nežádoucímu množení… Poslední fenu jsme nechávali kastrovat před 2 roky, a to jsme původně vůbec nechtěli, protože nikdy na falešky netrpěla. Pak si naši přivedli domů útulkačku, která byla březí, porodila štěňata a já asi po čtvrt roce u té naší zjistila bulku v mléčné žláze. Tak jsem valila na veterinu, šlo to okamžitě ven, naštěstí to nebylo zhoubné, ale doktorka zjistila, že mléčné žlázy jsou nalité, dokonce z některých cecíků teklo mléko. Prostě se té naší feňuli, která je spíš kluk než holka, rozjela falešná březost díky štěňatům, která byla u našich. ![]()
Moc děkuji všem za rady. Falešná březost by mě nenapadla ani ve snu. Je to náš první pejsek. Takže tolik zkušeností nemáme. Je fakt, že naběhlé mléčné žlázy naše fenka má. Pak mě napadlo ještě pář příznaků, které dřív nebyly, ale nevím, zda je tam spojitost, např. když ji od sebe dáváme bokem, tak jakoby pofňukává; hned po venčení běží domů, ikdyž dřív chtěla být venku pořád a spíš jsme měli problém procházky ukončovat; méně jí granulky.
Co se týká kastrace, tak to opravdu nevím. Těžko bych se k něčemu takovému rozhodovala.
Ještě bych se chtěla zeptat, jestli to odezní samo nebo bych měla jít k veterináři?
Vám všem moc děkuji ![]()
@T-terka Běž k veterináři, dá jí léky, a každopádně zabavit veškeré hračky, deky..naša fena měla velké problémy s falešnou březostí, je to pár dní co má pryč celou dělohu, pryč má i některé mléčné žlázy, vypadá jak po boji. Měla tam nádorky, rozsáhlý zánět dělohy. Je fakt, že ona s těma nádorama bojuje už nějakou dobu. Jo a taky je dobré si feny nevšímat, nehladit a netulit se k ní. Hlídat ať nehrabe. Naše fena si dokonce nosila do boudy i dřevo!
Tak držím palce ať je vše v pořádku.
@T-terka vetsinou to prejde samo, leky se davaji az kdyz jeto fakt zle. Jinak muj nazor na kastraci je takovy, ze pokud to neni nezbytne nutne nekastrovala bych…Dnes jeto moc moderni, je treba si zjistit klady i zapory…
@T-terka K veterináři asi není nutné, ale jak říkali ostatní zabavit hračky, pokusit se moc fenu nemazlit (kontakt zhoršuje průběh) a hlavně venku utahat do mrtva, takže 10kiláků poklusem 2× denně by mohlo stačit (na 13letou kokršpanělku to stačilo). Co se týče kastrace, tak u feny která je bez PP a trpí na falešné březosti je určitě kastrace na místě. Zbytečně jí to vyčerpává a vás taky.
Já bych ještě dodala, že je dobré chladit bříško, hlavně ty mléčné žlázy. A jak už psaly holky - přidat pohyb, ubrat jídlo, vzít hračky (dělá si z nich fiktivní štěňata).
Jinak ta kastrace se dnes hodně propaguje kvůli množení, ale já mám fakt zkušenost hlavně po té zdravotní stránce… Teď píšete, že byste se s kastrací špatně vyrovnávala, bohužel mnohem hůř se pak vyrovnává s tím, když hafan předčasně odchází kvůli rakovině. Pohledejte na netu, ty falešky bývají u fen nejčastějšími příčinami vzniku zhoubných nádorů!
Kastrace je určitě tím posledním možným řešením. Je to sice veterinárně velmi dobře zvládnutý úkon, prakticky nedochází k chybám, ale pro fenu je to skutečně VELKÁ OPERACE. O tom se už tak často nehovoří.
Pokud řešíte problémy s falešnou březostí, mohu Vám z vlastní zkušenosti doporučit kapky z „Bachovy květové terapie pro zvířata“. Objednat se dají na netu. Doporučuji u někoho, kdo to vystudoval a má zkušenosti se psy. Já objednávám u http://www.umarkety.cz/kontakty.php
Nedělám jí v žádném případě reklamu, ale nás kapky zachránily. Naše psí slečna začala své chování vylepšovat tím, že postupně vrčela na cizí psy a poslední, čím se předvedla bylo, že začala zastrašovat štěňata. Byla jsem dost zoufalá, chtěla jsem psa jako společníka a tohle bylo pro mne nepřijatelné (mám společenské plemeno). Nasadili jsme kapky, vrátila se do normálu, další hárání už byla faleška jen jako nic a pak už vůbec nic… Mám opět přítulnou psí slečnu, někdy až moc. Držím pěsti.